Prekinuo tišinu

RADE ŠERBEDŽIJA O OPTUŽBAMA U MEMOARIMA MIRE FURLAN: S mrtvima se ne polemiše, ali OVO govori u kakvim smo odnosima bili

Šerbedžija je na Fejsbuku doveo u pitanje autentičnost autobiografije tvrdnjom da ona "nije potpisana" od same Mire Furlan odnosno da je ozbiljno redigirana te da bi se "autori" trebali "potpisati na svoje uredništvo".

Šuška se
Autor:
RADE ŠERBEDŽIJA O OPTUŽBAMA U MEMOARIMA MIRE FURLAN: S mrtvima se ne polemiše, ali OVO govori u kakvim smo odnosima bili
Foto: Profimedia

Glumac Rade Šerbedžija na svojem je službenom profilu na Fejsbuku u sredu je reagpvap na buru koja se digla u jeku objave autobiografije pokojne glumice Mire Furlan.

U knjizi "Voli me više od svega na svetu" , prepričavaju se između ostalog i mučne epizode iz kojih se može zaključiti da je Furlan po svom povratku u Hrvatsku 2002. godine na Brijunima, gde je igrala naslovnu ulogu u "Medeji" Šerbedžijinog Teatra Ulysses, doživela niz neprijatnosti od strane samog Šerbedžije i njegove supruge i rediteljke predstave Lenke Udovički.

Šerbedžija je na Fejsbuku doveo u pitanje autentičnost autobiografije tvrdnjom da ona "nije potpisana" od same Mire Furlan odnosno da je ozbiljno redigirana te da bi se "autori" trebali "potpisati na svoje uredništvo".

"Dragi moji prijatelji... Ovo što neki portali i novinari rade oko knjige Mire Furlan i moga spominjanja u njoj, je cirkus u kome ja ne želim učestvovati...", započeo je Šerbedžija svoj status na Fejsbuk.

"Odbio sam davati bilo kakve intervjue i javna objavljivanja po raznim televizijama i časopisima. Odlučio sam da ono što imam reći o svemu tome, napišem na svojoj stranici, a Vas bih zamolio da ne pišete nikakve komentare na ovu moju objavu. Hvala Vam, nastavio je.

- S mrtvima se ne polemiše. Njihova je poslednja replika i to treba poštovati. Ali živima, koji u ovome sudeluju, valja reći sledeće:

Mira Furlan igrala je Medeju cele četiri sezone na Brijunima, nakon zbivanja koja su u knjizi opisana onako kako su opisana.

Međutim, ovako kako živi objavljuju njen posthumni rukopis (koji je imao, po svedočenju izdavača, više od hiljadu stranica i ova, ovako redigirana verzija, nije od nje potpisana) trebalo bi da se ti autori i potpišu na svoje uredništvo.

Ja ne želim davati nikakve intervjue niti dodatna objašnjenja.

Osećam se jedino obaveznim objaviti poslednje Mirino pismo koje mi je nakon našeg zadnjega druženja 2017. ostavila na porti pozorišta Ivana pl. Zajca, odlazeći iz Reke.

Činim to zato što sam uveren da to pismo svedoči kakvi su, na kraju krajeva, bili naši odnosi", napisao je Šerbedžija koji je uz status objavio i fotografiju spomenutog pisma, a u nastavku prenosimo njegov transkript u obliku u kojem ga je objavio sam glumac.

- Rijeka 13.l. 2017

"Dragi Rade,

Ne znaš, ne možeš znati i nećes nikad znati koliko si me obradovao svojim pisamcem, što kažu: kao da me sunce ogrijalo!

Nikada nisam do kraja u sebi pristala da je ovakovo stanje potpune

nekomunikacije između nas definitivno.

I, iako je proslo 15 godina (PETNAEST!!), ja i dalje vjerujem “ da nije

prekasno, da ne može biti prekasno i da ne smije biti prekasno “ (da citiram starog Bergmana).

Bio si i ostao moj uzor i “ my hero “, od onih davnih dana kada sam iz Gimnazije trčala u I. T. D . da te gledam u “ Rosenkrantzu i Guldensternu “ i da ti se divim, tebi, tvojoj snazi, ostrini, preciznosti, jasnoći i tvojoj karizmi.

Bez obzira na sve, ostajem tvoj fan, tvoj poštovalac i tvoja stara kolegica, partnerica i prijatelj u nevolji.

Tvoja Mira"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs