NAOMI VOTS

GLUMICA JE IMALA 36 GODINA KADA JE UŠLA U MENOPAUZU, A KARIJERA I LJUBAV SU POŠLE NIZBRDO: Sad se udala pa PROCVETALA

Naomi Vots u intervjuu za magazin "Hello" progovorila je o pronalaženju ljubavi nakon menopauze i zašto je starenje, zapravo, "in".

Star wedding
Autor:
GLUMICA JE IMALA 36 GODINA KADA JE UŠLA U MENOPAUZU, A KARIJERA I LJUBAV SU POŠLE NIZBRDO: Sad se udala pa PROCVETALA
Naomi Vots i Bili Krudap, Foto: MCC / Spread Pictures / Profimedia

Ne postoji starosna granica kada je reč o ljubavi i zaljubljivanju, a dokazali su to i Naomi Vots i Bili Krudup, oboje 54, kada su se prošlog meseca venčali.

Glumački par koji je zajedno od 2017. godine i oboje imaju decu tinejdžere s bivšim partnerima, svoju su romansu odlučili da krunišu brakom tajnim venčanjem u Njujorku. Njihova veza je pokazala da je ljubav itekako moguće pronaći kasnije u životu. Osim toga, Naomi, kako je kasnije priznala, oduvek je strahovala da godine ne deluju blagonaklono, kako po pitanju karijere tako i ljubavi . Ali, njen životni put dokazuje suprotno.

Naomi Vots
foto: Profimedia

Naime, zvezdu filma Mulenhold Drajv, pronalazak ljubavi i oživljenu karijeru u dobi kada se većina žena oseća "manje poželjnima" nadahnulo ju je da progovori. Pogotovo kada se suočila i s dijagnozom rane menopauze u dobi od svega 36 godina. Sada, skoro 20 godina kasnije, ona započinje novo poglavlje u svom životu.

Naomi Vots o menopauzi

"Proći kroz menopauzu tako rano nije bilo lako, pogotovo u vreme kada je o tome bilo tako malo dostupnih informacija, objašnjava. "Promene raspoloženja, noćno znojenje i migrene... osećala sam kao da mi sve izmiče kontroli."

Nedostatak znanja o tome šta se događa dodatno je otežavalo situaciju. Kako kaže, čak ni medicinski stručnjaci ne pripremaju žene na odgovarajući način za to iskustvo. Ipak, Naomina menopauza ubrzo je postala podnošljivija nakon što je shvatila da treba sama sebi da bude "najbolji predstavnik" i da je "traženje pomoći i bolje razumevanje o tome što se događa najbolji način da preživi toaj izazovan period prilagođavanja".

Naomi Vots
foto: Profimedia

"Prolaženje kroz ovo putovanje dovelo me do dubljeg razumevanja same sebe i izašla sam s druge strane osećajući se kao autentičnija "ja", objašnjava. "Puno slobode proizašlo je iz samopriznavanja," dodaje.

Sve to je rezultiralo Naominim partnerstvom s "Menopause Mandate", neprofitnom organizacijom čija je misija revolucionizirati podršku dostupnu ženama.

Zaista verujem da bi mi prelaz bio znatno lakši da menopauza nije bila tako zabranjena tema kad sam počela da osećam simptome", kaže Naomi. "Bila sam deo ciklusa koji je očajnički trebalo prekinuti. Nedostajalo je otvorenog razgovora i resursa koji bi pomogli ženama da se nose s promenama kroz koje prolaze. Zato sam sada tako strastvena po pitanu podizanja svesti i podsticanju iskrenijih razgovora," kaže.

Naomi Vots o ženama i godinama

Naomi zaista veruje da se "plime menjaju' i da je starenje 'in'. 'Ponosna sam što još uvek radim, kada je čuvena priča bila ta da ako imate malo više od 40 zapravo ste prisiljeni da odete u penziju, videti tu promenu, to je osnažujuće," dodaje.

Sve se više shvata da ženske priče ne završavaju u određenoj dobi. To je prirodna faza života kroz koju će proći polovina stanovništva. "Što je razgovor učestaliji, to će svima biti pružena prilika da razumeju. Nadajmo se da će postati pojednako lako razgovarati o ovim stvarima kao što je bilo razgovarati o menstruaciji," kaže glumica.

I dok se Holivd trudi da uhvati korak, Naomi zna da ima još mnogo priča o srednjim godinama koje čekaju da budu ispričane - i ona želi da bude deo tog putovanja. Strastveno smatra da menopauza 'nije adekvatno prikazana' na velikom platnu i želi to da ispravi.

Naomi Vots
foto: Profimedia

'Menopauza se nađe tu i tamo kao usputni komentar, jedva čak i kao sekundarna linija zapleta ali menopauza može potrajati značajan deo ženskog života - kod nekih ljudi može trajati i više od decenije. Kako to nije vredno pisanja priče? Toliko se stvari može dogoditi u ženskom životu tokom tog vremena; briga za starije roditelje, odlazak dece iz roditeljskog doma, razvod, promena karijere, povratak naposao…,' napominje glumica.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs