aleksandra gudelj porodično

ČUVENA VODITELJKA DECU VASPITAVA NA POSEBAN I TRADICIONALAN NAČIN: U kući je prava domaćica, a evo kako sve postiže

Način na koji Aleksandra Gudelj vaspitava decu je poseban, a međusobno poverenje je ključ svega.

Star look
Autor:
ČUVENA VODITELJKA DECU VASPITAVA NA POSEBAN I TRADICIONALAN NAČIN: U kući je prava domaćica, a evo kako sve postiže
Kako Aleksandra Gudelj vaspitava decu, Foto: Promo Prva TV

Aleksandra Gudelj već dugo je jedno od najlepših voditeljskih lica Prve TV, a posebno se izdvaja po svojoj vedroj naravi, povučenosti i spontanom ponašanju. Ona ima veliku familiju, s kojom uživa u svom domu nadomak šume, maksimalno posvećena deci i njihovom vaspitanju. Tajna njene lepote i vitkosti dostupna je svim ženama, a ona o svojoj svakodnevici priča s velikom radošću.

Zaintrigirala je javnost svojim atraktivnim venčanjem s biznismenom Veljkom Gudeljom, koje se desilo na Mauricijusu. Danas, posle 13 godina braka, ovaj par ima troje dece i odiše skladom i zadovoljstvom, a lepa Aleksandra ima čemu da se raduje i na poslu.

Posle emisije "Ekskluziv", ponovo ste se vratili formatu kviza. Šta za vas znači "Pobednik", takmičenje u znanju i još ponečem?

- Pre 15 godina sa Srđanom Karanovićem sam vodila kviz "Ludi kamen" i stalno sam priželjkivala da se vratim takvom tipu emisija. Izgleda da sam to i prizvala! Kad sam se posle dve godine porodiljskog odsustva sa trećim detetom vratila na Prvu TV, sa oduševljenjem sam prihvatila taj posao. Najzanimljivije mi je druženje s takmičarima. Po prirodi sam vesela osoba, komunikativna, i dočekamo ih kao da dolaze kod nas kući. Bitno nam je da smo svi opušteni. Iako je to kviz znanja, ipak je i vrsta zabave, jer se našalimo, pričamo, pa i zapevamo, i ja i takmičari! Bude mi puno srce što sam dobar domaćin i što takmičari uživaju. Takvi su utisci.

Aleksandra Gudelj
foto: Promo Prva TV

Koliko je kviz povoljan format da imate vremena za porodicu? Majka ste troje dece.

- U jednom danu snimamo po pet epizoda, brzo to uradimo, u realnom vremenu. Ne radimo ceo dan, već nekoliko sati, i onda mi ostaje prostora za porodicu, što mi je dragoceno. Mogu da se posvetim suprugu i deci, svima ponaosob. Cenim što sam uspela da izbalansiram poslovni i privatni život.

Vaš najstariji sin Milijan ima 12 i po godina, Damjan devet, a Emilija četiri. Na koji način se bavite njihovim različitim uzrastima?

- Trudim se da se svima posvetim maksimalno. Milijan već ima svoj život, društvo, vole da izađu do školskog, do parkića. On je sad tinejdžer, ide u školu, a ima i dodatne aktivnosti, poput učenja engleskog i treninga. Najviše volim da ga uhvatim pred spavanje, da malo legnem s njim i da se ispričamo. Tada otvori dušu, kaže mi šta je radio u toku dana, s kim i gde je bio... Najbitnije je da imamo veliko poverenje u njih. I mi smo tako vaspitani jer su nas roditelji naučili da, kad god izađemo iz kuće, više nas ne zovu, niti proveravaju gde smo. Ako kažemo da smo tu i tu, ne pozivaju nas na mobilni, veruju nam. Tako je i u mojoj kući, znam da me deca neće slagati.

Aleksandra Gudelj
foto: Privatna Arhiva

Šta za vas znači maksimalna posvećenost deci?

- To je ono što nedostaje u današnje vreme. Roditelji često opterete i sebe i njih. Da li je to prevelika briga - ne znam, ali samo osluškujte svoju decu, lezite s njima i razgovarajte. Ja to činim i s Damjanom i s Emilijom, uspavljujem ih. Naši klinci idu na spavanje oko 10 uveče, Milijan kao najstariji ima dozvolu da legne nešto kasnije. Ujutru ustaju odmorni. Vodimo računa o njima, nisu prepušteni sami sebi kad odu u svoje sobe, a mi ne znamo šta rade, spavaju li ili su na telefonima. Ne, telefone su stavili na punjače. Suprug i ja ležemo oko dva pošto gledamo serije i filmove, to je neko naše vreme, ali pre nego što legnemo uvek obiđemo decu. I znam šta sutra imaju za domaći, da li mogu da im pomognem da nešto od gradiva pređemo zajedno ili je potrebna pomoć nastavnika. Učestvujemo u svemu, i suprug i ja.

Kako se Veljko snalazi s decom?

- Kad sam na poslu, a to je obično vikend, suprug je s njima. On im sprema doručak, organizuje dan, da li će da odu do parkića i sačekaju me posle posla, kako bismo svi otišli negde na ručak. I to je to: ako imate porodicu i decu, treba u tome da uživate i da im budete maksimalno posvećeni.

Aleksandra Gudelj
foto: Privatna Arhiva

Pošto ste domaćica jednog kviza, kakva ste domaćica kod kuće? Šta vam je bitno?

- Kakva sam u kvizu, takva sam i kod kuće. Ako biste pitali moje ukućane, rekli bi da su zadovoljni. Volim da kuvam. Nasledila sam to od mame, koja je super domaćica, kod nje je sve spremno i na svom mestu. Takva sam i ja, a tako vaspitavamo i decu. Da ne govorim o Milijanu, i ovo dvoje mlađih uveče sebi spremaju odeću koju će sutra obući za školu i vrtić. Kakvi su roditelji, takva su i deca. Već dugo se zalažem za uvođenje uniformi u škole. Na taj način bi se smanjili izdaci roditelja za odeću. Kako je mene majka vaspitala, takva sam i ja supruga. I moj suprug je predivan otac i muž. Zna da se pokažei u kuhinji, ume sve da spremi. Otac mu je sličan, čovek je koji i dan-danas voli da skuva ručak. I moj Veljko dolazi iz porodične priče i divno se uklapamo u našu sopstvenu.

Postoji li pomoć familije u nekim situacijama?

- Naravno, tu su moja mama, Veljkov tata i druga baka... Kad uveče izlazimo, oni uskaču, dođu kod nas da ih pričuvaju. Imamo svi trenutke kad deca ne mogu nekud s nama, tu su bake i deke da pomognu. Puni su ljubavi obostrano.

Aleksandra Gudelj
foto: Privatna Arhiva

Veljko je poslovan čovek, sigurno veoma zauzet. Koliko oboje imate vremena za neko novo učenje, znanje, proširivanje vidika u ovo vreme brzog življenja?

- Koliko je moguće. Jesam u toku, sve pratim. Živimo brzo na sve strane, ali uvek čuješ nešto novo. Slobodno vreme koje imamo koristimo za putovanja s decom. Tako oni otkrivaju nove gradove, znamenitosti, istoriju. Ako nađemo nekoliko slobodnih dana, potrošimo ih na putovanje i odmor.

Imate li nekoga na selu, u prirodi, gde je vazduh čistiji i hrana zdravija?

- Živimo u jako lepom, mirnom kraju Beograda, okruženi smo šumom, tako da nam svež vazduh ne nedostaje. Nismo u centru, u smogu od gradskog prevoza i automobila. Ujutru nas budi cvrkut ptica i to je blagodet. Deca su nam na čistom vazduhu i stalno su napolju. Igraju fudbal ili se igraju ispred kuće ili u školskom dvorištu. Njih igrice ne zanimaju naročito. Ne igraju ih ni pola sata dnevno jer su po čitav dan van kuće, na otvorenom. I uvek su s loptom! Dečaci jedva čekaju da ih pustimo, a malu Emiliju vodimo u parkić, neprekidno nešto radimo zajedno. Družimo se s kumovima, prijateljima, kvalitetno provodimo vreme.

Aleksandra Gudelj
foto: Promo Prva TV

Kako se posvećujete sebi sada kad ste mama na kub, na "treći stepen"?

- Pitaju me svi kako imam tako dobru liniju, jer sam ipak imala tri porođaja, ogroman stomak... Svima kažem da je baš u tome tajna: imati troje dece! Dok optrčite oko svih, eto mami treninga. Posebno što imamo mnogo sluha za njih i samo čujete: "Mama, tata, mama, tata, dodaj ovo, dodaj ono"... Skačem od prvog do trećeg i kilogrami se samo tope!

Idete li u frizerski, kozmetički ili neki drugi salon da budete tako lepi?

- To mi je posao, a još od srednje škole i fakulteta praktikujem da redovno idem kod frizera. Izuzetno vodim brigu o tome kako izgledam, mackam se raznim kremicama, nakon svakog tuširanja nanosim losion za telo, koliko god da žurim. Obavezno micelarnom vodom skidam tešku šminku. Takve rituale ne propuštam. Ponekad idem i na klasičan tretman lica, čišćenjem ili kiseonikom, ali na nekoliko meseci. Stižem i to!

Aleksandra Gudelj
foto: Promo Prva TV

Vodite li miran i udoban život?

- Apsolutno. I miran je i udoban, u mojoj koži, okružena najvoljenijima - suprugom, decom, našim kućnim ljubimcima, mojom i Veljkovom porodicom... Velika smo porodica koja širi ljubav.

Stil.rs/Ljilja Jorgovanović

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs