SARA JO O ŽIVOTU U ITALIJI, POSLU I MODI: "Postoje 2 stvari koje mogu da nadograde svaki modni stil ove jeseni"

Naučila je dve važne životne lekcije, a jedna od njih je strpljenje. Uživa da stvara opušteno i polako priprema prvi album, od koga se mnogo očekuje.

Star look
Autor:
SARA JO O ŽIVOTU U ITALIJI, POSLU I MODI: "Postoje 2 stvari koje mogu da nadograde svaki modni stil ove jeseni"
Sara Jovanović, Foto: Promo

Ovo je godina u kojoj su fenomenalan glas i svetski izgled kantautorke Sare Jovanović konačno izbili u prvi plan. Ona je danas Sara Jo, sinonim za kompletan scenski nastup plesa i muzike, uživanje za sva čula. Mlada pevačica ima i zanimljivu biografiju, kao i vrlo realan pogled na svoj život i posao.

Već deset godina ste aktivni na javnoj sceni, dobijate laskave ocene za interpretaciju i stavove o raznim pitanjima. Kako biste ocenili sadašnji trenutak svoje muzičke karijere?

- Svaki izvođač, bez obzira na to koliko je duga njegova karijera, koliko je pesama snimio ili koliko je nastupa iza njega, prolazi kroz fazu koja podrazumeva spoznaju sebe. Verujem da kreativni rad ne utiče samo na umetničku stranu vaše ličnosti, već i na sve ostale. Određeni trenuci i procesi pomažu da se konkretizuje trenutno stanje ili bar napravi njegov presek. U takve procese spada stvaranje albuma, koje se znatno razlikuje od snimanja singlova. Na taj način se izvođač najbolje suočava sa sobom i predstavlja publici. Radim na svom prvom albumu, uverena da će posle tih jedanaest godina, koliko je prošlo od "Prvog glasa Srbije", to biti dobar presek.

Godinu dana posle "Prvog glasa Srbije" učestvovali ste na Evrosongu u okviru grupe Moje tri. Kakva je razlika između vas tada i danas? Šta se najviše promenilo?

- Stvorila se poneka borica, a hvala bogu sedih još uvek nema (smeh). Šalu na stranu, za više od decenije se toliko toga desi i na poslovnom i na privatnom planu. Mnogo je novih iskustava, uspona i padova, ali kad bih sada trebalo da napravim presek, koji sam pominjala u prethodnom odgovoru, izdvojila bih utisak da sada sve dolazi na svoje. On je posebno izražen proteklih godinu dana. To mi je i jedna od glavnih lekcija dobijenih u ovom poslu, a svodi se na važnost strpljenja. Kada radiš ono što te ispunjava, na pravi način, kad-tad će se isplatiti.

Danas je teško odrediti žanrove i muzičke pravce koje pevači forsiraju. Vi ste bili pod uticajem mnogih struja. Postoji li muzika koju najviše volite da interpretirate?

- Najviše volim da sa saradnicima uđem u studio i stvaram bez opterećenja i razmišljanja koji je to stil, žanr, pravac. Uostalom, u 21. veku je to gotovo nemoguće, jer se desilo toliko fuzija. To je druga lekcija koju sam s vremenom naučila. U početku sam previše razmišljala, što je vodilo u stegnutost, a kad je u pitanju kreativni rad, to može da bude ograničavajući faktor. Treba se opustiti i prepustiti onome što u tom trenutku osećaš i želiš.

Rođeni ste u Rimu, u diplomatskoj porodici. U Beograd ste se vratili u vreme gimnazijskog školovanja. Kako je izgledalo odrastanje u tako lepom gradu i šta je ono čega se odande najviše sećate? Koje navike iz života u Italiji imate i sada?

- Nosim divne uspomene iz Rima, one su prvenstveno vezane za prijatelje. Imala sam izvanredno društvo od vrtića do srednje škole. S njima sam i danas u kontaktu, a mnogi me rado posećuju. Odrastanje je obeležila i sama Italija, koja je neverovatna. Tek sada shvatam koliko sam bila srećna što sam svojih prvih šesnaest godina provela u gradu za koji se bez preterivanja kaže da je veličanstven. Što se navika tiče, mogla bih dugo da nabrajam, ali ću izdvojiti to što Italijanima nije potreban neki važan datum da bi se porodica okupila za stolom, već to čine svakodnevno. Kod njih tada nema žurbe, već prvo ide predjelo, glavno jelo, pa još jedno glavno jelo i desert. Ljudi sve više gube te divne navike, smatrajući ih nebitnim, a zapravo su krucijalne. Svi živimo brzo i ludo, ali pre ili kasnije spoznamo koliko su vredni trenuci provedeni s porodicom.

Od samog početka počeli ste da se izdvajate scenskim nastupom - stilom odevanja, kretnjama, suverenim ponašanjem... Gde nalazite inspiraciju za efektnu garderobu, šminku, frizuru?

- Najviše sam se pronašla u hiphopu. S vremenom sam otkrila čari Jutjuba i krenula sam da sama snimam kavere. Odatle je sve počelo, a pamtim da mi je već tada bilo beskrajno zabavno da na osnovu toga šta ću pevati odlučujem kakvu ću frizuru imati, kako ću se našminkati i u čemu ću biti. Uživala sam u svakom delu tih priprema, a kad sam počela svoje muzičko putovanje, upoznala sam vrlo inspirativne ljude. Većina njih mi i danas pomaže da nalazim nove ideje i da stalno izlazim iz svoje zone komfora. Uživam u saradnji sa šminkerkom Enom Jović, frizerkom Majom Stanišić, stilistom Markom Makajom...

Već neko vreme ste ambasador modnog brenda "Dajhman". Šta za vas znači ova saradnja, imajući u vidu da ste ljubitelj mode i imate unikatan stil?

- Kao što sam pažljivo birala ljude koji su deo mog privatnog i poslovnog sveta, tako sam vodila računa o brendovima s kojima sam sarađivala, jer ništa ne volim da radim usiljeno. Ne želim da moja publika ima utisak da sam se obrela u priči koja mi nije bliska ni prirodna. Za saradnju s "Dajhmanom" sam se vrlo lako odlučila, jer je to brend koji sam upoznala još dok sam bila sasvim mala. Tokom boravka kod bake, koja je živela u Kelnu, volela sam da odem u neku njihovu radnju i odaberem novi par cipela. Prva asocijacija na "Dajhman" mi je odličan balans kvaliteta i cene. Srećna sam što smo se spojili baš u ovom jesenjem periodu, kad do izražaja dolaze njihove čizme, koje mogu da upotpune svaku kombinaciju. Nadam se da će moja publika baš kod njih pronaći model kakav dugo traži.

Kakva ste devojka van scene i kojim načinom života živite? Ima li u njemu luksuza koji se vezuje za vaš izgled i da li volite da se izdvajate?

- Sigurno svog psa Noru ne šetam u šljokičastom bodiju (smeh). Normalno je da postoji razlika između ta dva sveta, kao što je normalno da se prepliću. Ljudima koji me upoznaju najveći šok je razlika u energiji i brzini, jer je na sceni sve dinamično i strastveno, a u privatnom životu sam znatno sporija, čak bih rekla da odišem nekim zenom.

Sara Jovanović
foto: Promo

Sigurno ste svesni svoje velike lepote na koju svi padaju otkad ste se pojavili. Iskreno, koliko je to važno za vas lično i na čemu više radite, izgledu ili pevanju?

- Pretpostavke o nekoj osobi ne treba da nas dovode do finalnih zaključaka o njoj. Mislim da je sve nas život naučio da nije sve kao što nam se čini na prvi pogled i da baš svako na ovoj planeti nosi neke nesigurnosti bez obzira na to čime se bavi i kako izgleda. Često se govori o radu na sebi, ali se obično pažnja usmerava na određene segmente, a bitan je baš svaki. Još jednom ću reći da živimo u prebrzom, ludom vremenu, jedva uspevajući da postignemo sve što smo zamislili. Zato je važno odvojiti vreme za sebe i raditi sve ono za šta verujemo da će nas učiniti našom najboljom verzijom. Znam da ovo što izgovaram zvuči kao kliše, ali znam i da je tačno.

Na samom kraju, koji su modni saveti Sare Jo za predstojeću zimsku sezonu, koji modni komadi su mast hev?

- Trenutno imam dva favorita, za koje mislim da mogu da nadograde svaku kombinaciju, od obične majice i farmerki do haljine. To su oversajz kaputi i duboke čizme. Baš jedne takve su moje omiljene iz nove "Dajhmanove" jesenje kolekcije.

Stil/Ljilja Jorgovanović

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs