NEVEROVATNA PRIČA

ZAVODILA MOĆNE MUŠKARCE, SA KRALJEM BILA U TAJNOJ VEZI, UBIO JE ROĐENI SIN: Život slavne glumice ravan je horor filmu!

Ludo volela kralja, ali ta ljubav je bila zabranjena

Star look
Autor:
ZAVODILA MOĆNE MUŠKARCE, SA KRALJEM BILA U TAJNOJ VEZI, UBIO JE ROĐENI SIN: Život slavne glumice ravan je horor filmu!
Foto: Profimedia

Čuvena glumica Suzan Kabot bila je jedna od najlepših glumica holivudskog filma svog vremena, a njeno ime najpoznatije je ljubiteljima vesterna. Najpoznatiji filmovi u kojima je igrala su “Tomahawk”, “Dvoboj na Silver kriku” i “Miris baruta”, ali se oprobala i u drugim žanrovima.

Legendarna Suzan je rođena kao Hariet Šapiro, u jevrejskoj porodici u Bostonu, a od samog početka života suočavala se sa nevoljama— otac ih je napustio, a njena majka je završila u psihijatrijskoj bolnici. Hariet je zato odrastala u hraniteljskim porodicama (čak osam!), a tek nakon njene smrti otkriveno je da je u kućama koje su joj bile privremeni dom pretrpela seksualno zlostavljanje koje je ostavilo posledice na njeno duševno zdravlje.

Kada je imala svega 20 godina, dobila je priliku da zaigra u filmu, kada su je tragači za talentima spazili u Njujorku. Hariet je postala Suzan Kabot, usledio je kratak brak sa umetnikom Martinom Sakerom, a potom i vrtoglav uspeh na filmu. Ipak, njen život obeležila je jedna ljubavna avantura o kojoj se dosta pisalo i proteklih godina, nakon što je CIA deklasifikovala dokumenta u kojima se potvrđuje glasina da je upravo ova ustanova “provodadžisala” njenoj vezi sa kraljem Jordana.

Suzan Kabot
foto: Profimedia

Kada je, tada dvadesetčetverogodišnjak, kralj Husein posetio Ameriku 1959. godine radi učvršćivanja veza između Jordana i Vašingtona, dogodilo se nešto neplanirano — mladi monarh je izrazio želju da mu CIA obezbedi sastanak sa glumicom Suzan Kabot, u koju je bio zaljubljen. CIA je potvrdila da je zahtevala od Kabotove da spava sa kraljem, što je ona odbila. U to vreme još uvek je bila u braku sa Sakerom. Ipak, otišla je na žurku na kojoj ga je upoznala i zaključila je da je mladić “izuzetno šarmantan”, nakon čega su oni postali vrlo bliski.

Par je, uz pomoć tajnih organizacija i obaveštajnih službi, skrivao svoju vezu, pre svega jer je jordanski kralj strahovao da će Suzanino jevrejsko poreklo da mu napravi problem. Oni su bili opčinjeni jedno drugim, a glumica je Huseina nazivala najepšim čovekom kojeg je u životu upoznala.

Suzan Kabot
foto: Profimedia

Nije poznato do kad je ova veza trajala, ali se za Timotija, sina čuvene glumice, dugo spekulisalo da je sin jordanskog monarha. Ona je to negirala i insistirala na tome da je dečaka dobila s jednim engleskim diplomatom, a kada se 1968. godine udala za preduzetnika Michaela Romana, on je usvojio Suzaninog sina i dao mu svoje prezime. Kako je pisao Los Angeles times, Timoti je rođen sa deficitom hipofize, zbog čega je porastao do 162 centimetra, i to nakon trostruke sedmodnevne hormonske terapije tokom puberteta.

Poslednje godine života Suzan je u malom stanu živela sa sinom, kako se pisalo, u katastrofalnim uslovima — bili su okruženi ostacima hrane i starim novinama, a glumica se predala depresiji i suicidalnim mislima.

Desetog dana decembra 1986. godine, Suzan je pronađena bez znakova života, pretučena na smrt. Njen sin je dao izjavu da je neki muškarac provalio u njihov stan i napao glumicu, da bi kasnije priznao da je on ubica i ispričao da ga majka nije prepoznala i da je nasrnula na njega, zbog čega ju je ubio u samoobrani. Tvrdio je i da su lekovi koje je koristio zbog nedostatka hipofize kod njega izazivali agresiju.

Suzan Kabot
foto: Profimedia

Timoti je osuđen za ubistvo iz nehata, i to na tri godine uslovne kazne. Na suđenju za ubistvo njegove majke otkriveno je nešto što ranije nije bilo poznato javnosti: Suzan Kabot je poslednjih 25 godina života od jordanske vlade svakog meseca primala 1.500 dolara.

"To je izgledalo kao plaćanje alimentacije", tvrdio je jedan od advokata angažovanih za ovaj slučaj.

Timoti je preminuo od srčanog udara 2003. godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs