Devojčica-heroj

84 godine od rođenja Ane Frank

Sutra 12. juna, se navršava 84 godine od rođenja Ane Frank, žrtve Holokausta i autorke poznatog dela Dnevnik Ane Frank u kome je opisala život tokom skrivanja za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.
Celebrities
07:28h Autor:

Ana Frank (Anne Frank) je rođena 12. juna 1929. godine u Frankfurtu u jevrejskoj porodici, a postala je poznata posle smrti, zahvaljujući ocu Otu, koji je objavio njen dnevnik. Kada je Ana imala četiri godine, porodica Frank emigrala je Holandiju, bežeći od nemačkog fašizma. Školovala se u holandskoj školi do 1940. godine kada su nemački fašisti okupirali Holandiju i mnogobrojnim odredbama ograničili građanska prava Jevreja. Tada je Ana, zajedno sa sestrom Margo, morala da pređe u jevrejsku školu. Okupacione vlasti počele su sprovoditi progon Jevreja kroz ograničavajuće i diskriminatorne zakone, pa je porodica Frank 1942. godine prešla da živi u potkrovlje zgrade u kojoj je radio njen otac.

U avgustu 1944. godine otkrio ih je Geštapo i oterao ih u koncentracioni logor. U septembru iste godine prebačeni su u Aušvic, a u decembru Anu i njenu sestru prebacuju u logor Bergen-Belzen. U tom logoru Ana je umrla 1945. godine, posle osam meseci provedenih u koncentracionim logorima, a samo dva meseca pre oslobađanja Holandije. Tačan datum njene smrti je nepoznat. Nakon oslobođenja, logor je spaljen kao mera za sprečavanje širenja bolesti. Tela Ane i Margo su, takođe, spaljena i zakopana u masovnoj grobnici.

Od članova Anine porodice, strahote fašističkih progona preživeo je jedino njen otac. Ana Frank je u Tajnom skrovištu, kako je nazivala potkrovlje u kom su živeli, napisala svoj dnevnik čime je nadživela nemačku fašističku okupaciju. Zgrada u kojoj se skrivala pretvorena je u muzej pod nazivom Kuća Ane Frank. Takođe, o njoj je snimljeno više filmova.Izuzev Dnevnika, ona je napisala i nekoliko kratkih priča i početak jedne novele, što su njeni prijatelji pronašli među razbacanim stvarima posle gestapovske provale. Sva dela Ane Frank štampana su na engleskom jeziku 1959. godine.Ova hrabra devojka je 1999. godine proglašena za jedog od heroja 20. veka, na Tajmovoj listi Najvažniji ljudi veka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...