Modni promašaj

Zara povlači dečiju majicu iz prodaje jer podseća na uniformu iz koncentracionih logora (FOTO)

Nakon što je na društvenim mrežama pokrenuta bučna polemika, modni lanac je odlučio da majicu iz dečije kolekcije povuče iako je, kako kažu, reč o šerifovoj znački a ne o Davidovoj zvezdi
Vesti
17:18h Autor:
Zara povlači dečiju majicu iz prodaje jer podseća na uniformu iz koncentracionih logora (FOTO)
Foto: Reuters

Modni lanac Zara povukao je iz prodaje dečju majicu na pruge nakon što je njen dizajn izazvao talas negodovanja na društvenim mrežama zbog velike sličnosti s odelom koje su jevrejski zatvorenici nosili u koncentracionim logorima za vreme Drugog svetkog rata.

Majica ima veliku žutu zvezdu koja, iako na njoj piše "Šerif", veoma liči na Davidovu zvezdu koju su Jevreji bili prisiljeni da nose u doba nacizma, dok njene tamnoplave pruge još više podsećaju na uniformu logora smrti.

Prodavana po ceni od 12,95 evra, majica je bila deo kolekcije namenjene za novu školsku godinu koja se pojavila u Zarinoj onlajn prodavnici.

"Dizajn je inspirisan zvezdom koju su nosili šerifi u američkim vesternima i nema nikakve veze sa navedenim konotacijama", izjavila je predstavnica čuvenog španskog brenda.

"Razumemo da u tom pogledu postoji nelagodnost i svakako se izvinjavamo našim klijentima", dodala je ona, prenose strani mediji.Zara, koja pripada grupaciji Inditeks, je i 2007. godine bila kritikovana zbog sličnog gafa - tašne na kojoj je bio izvezen kukasti krst.Predstavnici Zare su tada izjavili da nisu primetili svastiku na torbi koju je proizveo jedan od njihovih dobavljača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs