Slike koje je najpoznatija plavuša obožavala

Aukcija fotografija Merilin Monro

Kolekcija fotografija čuvenog Miltona Grina biće ponuđena na nesvakidašnjoj aukciji, na kojoj će se otkupljivati i autorska prava
Celebrities
11:08h
Aukcija fotografija Merilin Monro
Foto: AP/Milton Grin

Više od 3.700 do sada neobjavljenih fotografija Merlin Monro (Marilyn Monroe), koje je snimio američki modni fotograf Milton Grin (Milton H. Greene) biće ponuđene na aukciji kod Los Anđelesa zajedno sa autorskim pravima, javila je aukcijska kuća Profiles in History.

Time što se prodaju i autorska prava zajedno sa snimcima, što je dosta retko, kupac će moći da slike reprodukuje i prodaje i da zadrži sva prava nad njima. Fotografije zanosne plavuše koje će biti na prodaji samo su delić fundusa od 75.000 neobjavljenih snimaka koje je fotograf zabeležio između 1950. i 1960. godine. Slike će biti ponuđene na aukciji u Kalabasasu, gradiću severozapadno od Los Anđelesa. U fundusu fotografa nalaze se i snimci Stiva Mekvina (Steve McQueen), Pola Njumana (Paul Newman), Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), Ričarda Bartona (Richard Burton), Fare Foset (Farrah Fawcett), Džejn Fonde (Jane Fonda), Ave Gardner (Ava Gardner), Kerija Granta (Carrie Grant) i Odri Hepbern (Audrey Hepburn) kao i retki snimci pornografske zvezde Linde Lavlejs (Linda Lovelace).

"Milton Grin je jedan od onih koji je podigao modnu fotografiju na nivo umetnosti zajedno sa drugim umetnicima kao što su Ričard Avedon (Richard Avedon), Irving Pen (Irving Penn) i Norman Parkinson", navodi se u saopštenju aukcijske kuće.

Merlin Monro i Milton Grin, koji je umro 1985. upoznali su se 1953. tokom sesije snimanja za časopis Look. Kada je fotograf, koji je tada imao 26 godina, zvezdi poslao snimke ona mu je poslala 24 ruže i pozvala ga telefonom da mu kaže da su to najlepše fotografije koje je ikad videla, dodaje se u saopštenju. Tokom naredne 4 godine, do udaje Merlin za Artura Milera (Arthur Miller), Milton Grin je snimio više od 5.000 fotografija Merlin Monro koja je umrla 1962. godine kada je imala 36 godina. On je tada napravio neke od najpoznatijih slika Norme Džin Bejker (Norma Jean Baker) što je bilo njeno pravo ime.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs