Bosanka je prirodnom lepotom zaludela pola sveta: Iz rodne Bijeljine je tragičan događaj vodi pravo u Holivud

Glumila je uglavnom u hororima, a prirodnom lepotom je opčinila Holivud

Celebrities
Autor:
Bosanka je prirodnom lepotom zaludela pola sveta: Iz rodne Bijeljine je tragičan događaj vodi pravo u Holivud
Foto: preentscreen/Youtube

Elma Begović, rođena u Bosni, a trenutno nastanjena u Los Anđelesu, je rediteljka, glumica, spisateljica i producentkinja. Poznata je po svom radu na filmu "Bite" (2015).

U Los Anđelesu, Begovićeva je osnovala "Seek Refuge Productions", nezavisnu producentsku kuću koja se bavi pričama o ženama i raznolikosti. Njen prvi projekat, "Undone", bio je zvaničan izbor na američkim i međunarodnim festivalima, uključujući festivale u Beverli Hilsu, Hollywood Reel Independent i Sarajevo Film Festival. Za svoju ulogu u ovom kratkom filmu, Begovićeva je osvojila nagradu za najbolju glumicu.

Elma Begović
foto: preentscreen/Youtube

Jedan od najprepoznatljivijih trenutaka u karijeri Elme Begović bila je uloga koju je odigrala u filmu pod nazivom "Tear Us Apart". U ovom ostvarenju, Elma je briljirala u glavnoj ulozi, osvajajući srca gledalaca svojom izvanrednom glumačkom veštinom.

Ono što Elmu čini posebnom jeste njen odnos prema Bosni i Hercegovini. Kada joj obaveze u Holivudu dozvole, često se vraća u svoju rodnu zemlju, gde se oseća kao kod kuće. Pre nekoliko godina, imala je čast da bude gošća na Sarajevskom filmskom festivalu, gde je imala priliku da se poveže sa svojim korenima i podrži filmsku scenu u Bosni i Hercegovini.

Elma Begović se izdvaja i po svom jedinstvenom stilu odevanja. U svetu gde je veštačka lepota sveprisutna, Elma ostaje verna sebi i svojoj prirodnoj lepoti. Njen izgled je osvežavajuće prirodan, a to je nešto što vas može potpuno iznenaditi ako ste naviknuti na savremene standarde lepote.

Kada posetite njen Instagram profil, dočekaće vas Elma bez silikona ili bilo čega veštačkog na sebi. To je pravi presedan na ovoj društvenoj mreži, gde je često teško razlučiti prirodno od veštačkog. Elma Begović hrabro nosi svoj izgled i podseća nas da prava lepota dolazi iznutra, a njena autentičnost je inspiracija mnogima.

Njen uspon u Holivudu i njena vernost svojim korenima čine Elmu Begović izuzetno posebnom ličnošću u svetu zabave, a njen prirodan izgled je podsetnik da se autentičnost uvek ističe među masom veštačkog sjaja.

Nedavno je dobila nagradu za najbolju glumicu na Los Angeles Cinema Festival of Hollywood. Reč je o kratkom filmu "Undone", koji je Elma, ujedno, i napisala.

Njena priča počela je u rodnoj Bijeljini, koju je zbog ratnih okolnosti bila primorana napustiti.

"Tokom rata sam živela u Berlinu. Kao devojčica sam, zajedno sa svojim sestrama, organizovala Talent Show za drugu decu u našem izbegličkom domu. Ponekad bismo zaradile u markama, ponekad u Kinder čokoladicama, priča nam Elma uz osmeh."

Elma Begić
foto: preentscreen/Youtube

Posle rata vratili su se u Bosnu, gde su tri godine živeli u Tuzli - "u svojoj zemlji, ali kao izbeglice - čudna politika, ali tako su nas posmatrali", rekla je Elma. Život u Bosni posle rata je, kako kaže, bio jako težak i njena porodica je živela veoma skromno.

"Roditelji su imali veliku želju da nas školuju i da nam pokažu lepši život od onog koji smo živeli. Tako smo stigli do Kanade. Tu sam imala priliku da se školujem i da ostvarim svoju želju - da postanem glumica."

Elma Begić
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Dolazak u hladnu Kanadu

Dolazak u hladnu Kanadu bio je težak za porodicu Begović, a njihov dolazak u Edmonton pamti po snegu do kolena.

To je bio najteži početak. Bili smo daleko od ostale familije, nismo znali engleski jezik i zima je bila jaka. Počeli smo plakati kada smo stigli u Edmonton. Ali, snašli smo se, kao i pre. Naučila sam engleski, počela da se bavim košarkom i, naravno, krenula na časove glume, dodaje Elma.

Ja u blato ne idem!

Elma je želela da bude glumica od malih nogu, a za Moja BiH.ba prisetila se trenutka u kojem je to shvatila...

Elma Begović
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Mama i ja smo nakon povratka u Bosnu šetale Tuzlom i dan je bio kišovit. Cesta koju smo trebale preći je bila blatnjava. Ja sam pogledala u moju mamu i rekla joj: "Elma će da bude glumica, ja u blato ne idem!". Mama se smeškala i podigla me da ne bih isprljala svoje čizme. Moji roditelji su imali želju da nas školuju i, dok god smo bile dobre učenice, dozvoljavali su mi časove glume... Ali uvek sam znala da je to meni bila čast, ne pravo.

Svoju glumačku karijeru počela je glumeći u horor filmovima, međutim, sada je više fokusirana na drame, komedije i TV serije. Ali ljubav prema horor filmovima je i dalje prisutna, pa se veoma raduje novom filmu Jodana Peelea "Us".

Za razliku od mnogih koji su u Holivud dospeli i napredovali zahvaljujući poznanstvima ili novcu, Elma je došla i uspela sama.

Svojim radom do uspeha

"Najveća inspiracija joj je njen prijatelj i glumac Mena Massoud, glavni glumac u novom filmu "Aladdin", sa kojim, kako kaže, ima veliku želju da glumi. Oduševljena je glumicama kao što su Emily Blunt, Issa Rae i Emma Stone, čiji rad jako ceni."

U Los Anđelesu, u kojem Elma trenutno živi i radi, trudi se da ostvari svoje umetničke snove. A da njen trud nije uzaludan, pokazuje i uspeh koji je svojim filmom postigla.

Elma Begić
foto: preentscreen/Youtube

Idem na audicije, pišem tekstove za filmove i spremam se za snimanje sledećeg projekta. "Undone" će 16. februara igrati na Hollywood Reel Independent Film Festivalu, a od 4. do 7. aprila biće deo Beverly Hills Film Festivala i veoma sam uzbuđena zbog toga, uz osmeh nam priča naša sagovornica.

Najsretnija sam leti u Sarajevu

Elmina mama je majstor za pitu, a i nju je naučila da je pravi, dok otac pravi odlične ćevape u kojima, pri svakoj poseti Kanadi, uživa. Pored hrane, veliki je ljubitelj i domaće muzike, a Dino Merlin je njen najdraži pevač.

Trudi se Bosnu i Hercegovinu posetiti svake nekoliko godina, a tom prilikom poseti porodicu koja živi u Sarajevu.

Stil/Oslobođenje

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs