Bila je svetska zvezda pa zbog čuvenog Srbina promenila ime i veru: Umrla je na stravičan način

Čuvena glumica Ita Rina zbog ljubavi je menjala ime i veru, a umrla je stravičnom smrću.

Celebrities
Bila je svetska zvezda pa zbog čuvenog Srbina promenila ime i veru: Umrla je na stravičan način
Foto: Wikipedia

Ida Kravanja bila je međunarodna zvezda nemog filma koja je rođena u Sloveniji, radila pod scenskim imenom Ita Rina u Nemačkoj i drugim zemljama, a zatim se kao pravoslavna preobraćenica preselila u Beograd pod novim imenom, Tamara Đorđević, živeći kao supruga i majka.

Zbog ljubavi je bila spremna na sve, a pozanto je da je i promenila veru. Glumačku akrijeru počela je u Berlinu, auprkos negodovanju njene majke, Ita Rina je otišla na probno snimanje.

Ita Rina
foto: FA Film / United Archives / Profimedia

U Berlinu je počela njena glumačka karijera. Potpisala je trogodišnji ugovor sa producentskom kućom "Ostermajer" i oni su od nje napravili pravu zvezdu. Učili su je da glumi, pleše, vozi, jaše, pliva… Skoro godinu i po dana pojavljivala se u manjim ulogama stičući iskustvo i spremajući se za ozbiljnije role.

Ita Rina
foto: Profimedia

Fanovi su je obožavali, a kritičari hvalili njenu "slovensku lepotu" i dar za glumu. Dobijala je na stotine pisama obožavalaca i usledila je i ponuda za nastavak karijere u Holivudu.

Međutim, na vrhuncu slave, 1931. Iti je srce ukrao Miodrag Đorđević, inženjer iz Beograda i ona je rešila da sve ostavi i uda se za njega. Promenila je veru prešavši u pravoslavlje i posle selidbe u Beograd po drugi put u životu uzela je i novo ime – Tamara Đorđević.

Ivo Andrić je spasao zatvora

Početkom Drugog svetstkog rata,glumica je umalo završila u nacističkom zatvoru. Tada je prihvatila je ulogu u filmu nemačke produkcije "Centrala Rio". Morala je da dokazuje da nije Jevrejka, a tokom snimanja filma posvađala se sa čovekom koji je vređao Jugoslaviju, a za koga se ispostavilo da je gestapovac. Zbog ove situacije Ita je lako mogla da se nađe iza rešetaka, jer su gestapovci hapsili koga su hteli.

Ita Rina
foto: Wikipedia

Itu je zatvora spasao tadašnji ambasador kraljevine Jugoslavije u Berlinu, a kasnije i naš nobelovac Ivo Andrić, koji joj je savetovao da se hitno vrati u domovinu. Pošto je već snimila svoje scene, odmah je spakovala kofere.

Ita Rina
foto: FA Film / United Archives / Profimedia

Svoju poslednju ulogu ostvarila je u filmu "Rat" iz 1960. godine, a partner joj je bio Velimir Bata Živojinović. Ubrzo se sa suprugom seli u Budvu, a kuća koju su sagradili stradala je 1979. godine, kada je taj kraj pogodio strahoviti zemljitres. Ina je nažalost podlegla povredama i zdravstvenom problemima, a preminula je iste godine u maju. Sahranjena je u Beogradu na Novom groblju.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

Ita Rina