Zbog "siromašna seljanka" mnogi muškarci su ostavljali i žene i ljubavnice: On je pretvorio u najlepšu ženu svih vremena

Sofija Loren nije dozvolila da niko promeni njenu unutrašnjost, zato je postala autentična.

Celebrities
00:44h
Zbog "siromašna seljanka" mnogi muškarci su ostavljali i žene i ljubavnice: On je pretvorio u najlepšu ženu svih vremena
Foto: Profimedia

Sofija Loren, neponovljiva filmska diva, odmalena se suočavala sa teškim životnim situacijama, ali njena rešenost da uspe bila je jača od bilo koje prepreke. Osim po kultnim ulogama, ostaće upamćena po nepokolebljivom stavu zbog kog su je apsolutno svi poštovali. I danas živi po sopstvenim pravilima, iako priznaje da je bilo momenata kada se osećala loše.

"Ponekad sam se tako osećala. Znala sam sama sebi reći: "Ćuti. Budi snažna. Samo nastavi dalje i trudi se. Ponekad napraviš greške, a ponekad pobediš! Napravila sam neke greške, ali i dalje sam pobednica za sebe", rekla je legendarna glumica, a onda se osvrnula i na starenje:

"Stvari se ne menjaju puno. Telo se menja. Um ne", jasno je podvukla, istaknuvši da svako vreme nosi sa sobom nešto posebno i da čovek treba da pronalazi što više prilika za uživanje.

Sofija Loren
foto: Compagnia Cinematografica Champi / Christophel Collection / Profimedia

Kako je od "siromašne seljanke" postala neprevaziđena filmska diva?

Rođena kao Sofia Villani Scicolone 20. septembra 1934. u Rimu, Italija, jedna je od najpoznatijih i najcenjenijih italijanskih glumica u istoriji filma. Njena karijera traje više od sedam decenija, tokom kojih je osvojila brojne nagrade, uključujući dva Oskara, a njen put od siromašnog detinjstva do holivudske zvezde jedan je od najinspirativnijih u svetu filma.

Odrasla je u teškim uslovima u gradiću Pozzuoli kod Napulja. Rođena je iz vanbračne veze, a njen otac nije bio prisutan u njenom životu. Detinjstvo joj je bilo obeleženo siromaštvom, naročito tokom Drugog svetskog rata, kada su njen rodni grad i porodica pretrpeli brojne teškoće. Uprkos tome, Loren je već u mladosti pokazivala neverovatnu lepotu i odlučnost da postigne uspeh.

Kao tinejdžerka, učestvovala je na takmičenju za lepotu, što joj je otvorilo vrata filmske industrije. Svoj prvi filmski ugovor potpisala je sa samo 16 godina, a ubrzo je postala jedan od najtraženijih mladih talenata italijanskog filma.

Sofija Loren
foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Sofija Loren se proslavila u italijanskim filmovima pedesetih godina, sarađujući sa legendarnim rediteljima, poput Karla Pontija. Njena uloga u filmu "La Ciociara" (1960) donela joj je Oskara za najbolju glumicu, čime je postala prva osoba koja je osvojila tu nagradu za ulogu na stranom jeziku.

Ubrzo je počela da gradi karijeru i u Holivudu, gde je glumila pored velikih imena kao što su Keri Grant, Marlon Brando, Gregori Pek i Klark Gejbl. Neki od njenih najpoznatijih holivudskih filmova su "El Cid" (1961), "Arabesque" (1966) i "Houseboat" (1958).

Osim Oskara, Loren je osvojila mnoge druge nagrade, uključujući Zlatni globus, BAFTA nagradu, i počasnog Oskara 1991. godine za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Karlo Ponti, Sofija Loren
foto: Profimedia

Ljubavni život još burniji od karijere

Sofija je na vrhuncu svoje karijere bila poznata kao velika zavodnica koja je slomila srce mnogim muškarcima. U javnost je procurela informacija o nesuđenoj vezi s Piterom Selersom s kojim je snimila muzički album.

Piter je ostavio svoju ženu zbog zaluđenosti Loren, a ona ga je na kraju ipak odbila. Imala je aferu i s kolegom glumcem Kerijem Grantom, a s njim je glumila u filmu "Houseboat", za koji je njegova tadašnja supruga pisala scenarij. Iako su dve godine uživali u strastvenoj romansi, Keri i Sofija rastali su se ogorčeni jedno na drugo, a ostali su u trajno lošim odnosima. Navodno se Keri čak i želeo pomiriti sa svojom ljubavnicom, ali Sofija mu je poslala jasnu poruku udavši se za Karla Pontija.

Najveća ljubav njenog života bio je upravo italijanski filmski producent Ponti, s kojim je imala dugogodišnju i stabilnu vezu. Njihova ljubav je bila predmet pažnje javnosti, naročito zato što je Ponti bio oženjen, kada su se upoznali.

Sofija Loren, Karlo Ponti
foto: Profimedia

Pokušao da je promeni

Karlo Ponti je rekao Sofiji Loren da je jako dobra, te da će postati filmska zvezda, ali mora da steše bokove i da malo skrati nos.

Sofiji je bilo neprijatno da to čuje: volela je sebe i način na koji izgleda. Rekla je da neće ništa da prepravlja na sebi. Nakon tih reči, Ponti ju je beskrajno poštovao: navikao se na činjenicu da su devojke spremne da učine sve kako bi postale poznate. Nije mogao da se odrekne ideje da od Sofije Loren napravi zvezdu. Kasnije je objasnio da se osećao poput zlatara koji u svojim rukama drži veoma redak i vredan dijamant.

Ponti se mesecima dopisivao sa Sofijom: učio je kako da govori bez napuljskog akcenta, kako da se šminka i češlja, a da ne izgleda kao provincijalka. Primorao je da čita klasičnu literaturu i sluša klasičnu muziku.

Čak ju je nagovorio da hoda njišući kukovima: stavljao je stolove sa fiokama u cik - cak, a Sofija je prolazila između njih i bokovima zatvarala fioke.

Ponti je izmislio i čuveni pseudonim Sofija Loren, po kojem je postala poznata.

1 / 7 Foto: Elstree Studios / Christophel Collection / Profimedia

Sofija Loren i Karlo Ponti živeli su zajedno pola veka. Sofija je stalno govorila da bez supruga ne bi bila to što jeste, te da joj je sam Bog poslao tu ljubav.

Zabljubio se u nju dok je bio oženjen drugom

Zbog zakona o razvodu u Italiji, njihova veza je izazvala skandal, ali su se venčali u Meksiku 1957. godine, nakon što se Ponti zvanično razišao sa ženom. Brak su zvanično priznali u Italiji 1966. godine. Zajedno su imali dvoje dece, Karla Pontija Juniora i Edoarda Pontija, koji su takođe uključeni u filmsku industriju.

Ostali su zajedno sve do njegove smrti 2007. godine zbog komplikacija s plućima.

Njihova veza je bila jedna od najdužih i najstabilnijih među holivudskim parovima, a Loren ga je često opisivala kao svoju najveću ljubav i oslonac.

Sofija Loren je nastavila da glumi i u kasnijim godinama, ostajući aktivna na filmskoj sceni. U 2020. godini, pojavila se u filmu "The Life Ahead", koji je režirao njen sin Edoardo Ponti, čime je još jednom pokazala svoju sposobnost da osvoji publiku različitim ulogama.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs