Dan nakon što je otkrio užasnu istinu - umro: Njoj dao svo bogatstvo, ali je zakleo da nikad ne otkrije gde mu je grob

Fredi Merkjuri, sa jedne strane bio je vanvremenski umetnik, sa druge vrlo kontroverzna ličnost. Jedno je sigurno - ni 33 godine posle smrti nije zaboravljen.

Celebrities
11:51h
Dan nakon što je otkrio užasnu istinu - umro: Njoj dao svo bogatstvo, ali je zakleo da nikad ne otkrije gde mu je grob
Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Fredi Merkjuri bio je čovek ispred svog vremena, rok ikona koja živi i danas, uprkos činjenici da je prošlo 33 godine od njegove smrti. Popularnost legendarnog člana grupe "Kvin" niko nije uspeo da nadmaši. Njegov jedinstven glas, scenski nastup i specifična harizma uvrstile su ga u listu najvećih umetnika svih vremena, a svojom pojavom napravio je revoluciju na svetskoj muzičkoj sceni.

Rođen je 5. septembra 1946. godine u današnjoj Tanzaniji u porodici Parsija koji su pripadali zoroastrizmu, detinjstvo je proveo u Indiji, a potom se seli u Englesku 1964. godine. Od malih nogu pokazivao je interesovanje za muziku, ali tek kada je upoznao Briana Maya i Rogera Taylora, buduće članove grupe Queen, počinje njegova prava muzička karijera.

Grupa Queen je formirana 1970. godine i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih rock grupa na svetu. Fredi je bio glavni pevač i autor mnogih hitova, uključujući pesme poput "Bohemian Rhapsody", "Somebody to Love", "Don't Stop Me Now", "We Are the Champions" i "Killer Queen". Njegov raspon glasa i sposobnost da kombinuje različite muzičke stilove učinili su ga jedinstvenim u svetu muzike.

Fredi Merkjuri
foto: mediadrumimages/ThorArnold/LeeNo / Media Drum World / Profimedia

Sa druge strane, njegov scenski nastup je bio spektakularan - njegova energija, harizma i komunikacija s publikom učinili su ga jednim od najvećih zabavljača ikada. Njegov nastup na Live Aid koncertu 1985. godine, pred publikom od 72.000 ljudi i milijardama gledalaca širom sveta, smatra se jednim od najboljih performansa u istoriji rock muzike.

Iako je na sceni bio izuzetno otvoren i izražajan, Fredi je privatno bio povučeniji i retko je govorio o svom ličnom životu. Bio je poznat po svom hedonističkom načinu života, ali je uvek uspevao da održi fokus na muzici.

Otkrio svima istinu i umro

Bio je to mračan novembarski dan 1991. godine kada je svet preplavila vest da je umro Fredi Merkjuri, britanski pevač i tekstopisac i član rok benda Kvin. Dan pre smrti Fredi je svima rekao da je zaražen HIV-om.

Ali najveću tajnu ipak je poverio Meri Ostin.

Meri je bila njegova "žena", ljubav iz mlađih dana. Pored svih muškaraca sa kojima je spavao, nju nikad nije prestao da voli. Bila mu je verenica sve dok nije smogao snage i njoj prvoj rekao da je gej.

Fredi Merkjuri, Meri Ostin
foto: Printscreen/ Instagram/hellyeahmercury

Bili su zajedno pet godina, a ključni momenat za njihov rastanak bio je upoznavanje slavnog muzičara i američkog producenta iz "Elektra rekordsa" s kojim je započeo romansu.

Meri je ostala uz njega i čuvala sve njegove tajne, pa i onu najveću. Više od 3 decenije ona i dalje nikome nije rekla gde je sahranila Fredija.

Fredi nije želeo da iko zna gde se nalazi njegova urna s pepelom, kako njegov grob ne bi bio oskrnavljen. Naime, plašio se da će zbog njegovog seksualnog opredeljenja njegov spomenik biti meta napada neistomišljenjika.

Testamentom je obavezao svoju bivšu verenicu Meri Ostin, za koju je govorio da je ljubav njegovog života, da se pobrine za pepeo i nikada javno ne saošpti šta je uradila s njim. Njoj je na starateljstvo dao i svoju voljenu mačku. Meri i dan danas živi u stanu koji je nasledila od njega, dok je kuća u kojoj se odmarao od ludih žurki nedavno prodata.

1 / 7 Foto: Profimedia

Fredi je Meri ostavio svoje bogatstvo - imanje vredno 20 miliona funti u Zapadnom Londonu i devet miliona funti u novcu.

"Bila je uz njega pre svega i nakon svega", rekao je biograf grupe Kvin jednom prilikom. Podržavala ga je u odluci za lečenjem, a sve do samo nekoliko dana pre smrti njegova bolest bila je tajna. Obećala mu je na samome početku da niko neće saznati kako ima sidu dok on to ne bude želeo.

Ona je uspela da opravda Fredijevo poverenje pa je tajnu o njegovoj urni sačuvala čak i od njegovih roditelja i emotivnog partnera Džimija Hatona, koji je inače bio njegov frizer i sa njim je živeo do smrti.

Fredijev lik je dodatno popularizovan filmom "Bohemian Rhapsody" iz 2018. godine, u kojem ga je maestralno odigrao glumac Rami Malek, osvojiši Oskara za najbolju glavnu ulogu.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs