KAKO SU IZGLEDALI POSLEDNJI DANI FREDIJA MERKJURIJA: Umro je pod svojim uslovima, a prijatelji su dobili OVO

Blizak prijatelj slavnog pevača otkrio je kako su izgledali poslednji dani Fredija Merkjurija

Vip priča
Autor:
KAKO SU IZGLEDALI POSLEDNJI DANI FREDIJA MERKJURIJA: Umro je pod svojim uslovima, a prijatelji su dobili OVO
Foto: Profimedia

Kako su izgledali poslednji dani Fredija Merkujrija otkrio je njegov lični asistent Piter Fibi Friston. On se prisetio šokantne dijagnoze i Fredijeve odlučnosti da umre "pod njegovim uslovima".

Piter je živeo sa Fredijem u njegovom domu tokom pevačeve borbe sa ADIS-om, ali i tokom poslednjih dana njegovog života.

"Bio sam Fredijev glavni kuvar i perač flaša, konobar, batler, sekretarica, čistačica i tetka. Bio sam njegov telohranitelj kada je to bilo potrebno i na kraju sam bio njegova medicinska sestra," ispričao je Piter.

Piter je živeo sa Fredijem, njegovim partnerom Džimom i sa njegovih 6 mačaka.

"Fredijeva kuća bila je tiho mesto. To je bio njegov dom, mesto gde se osećao sigurno. Mogao je ujutru da obuče trenerku, da ćuti ako hoće, da spava kad hoće ili da se ponaša "neprikladno". Fredi je voleo da se smeje, tako je uvek bio sa ljudima koji su ga zasmejavali.

Dok je Fredi bio živ, to mesto je bilo najtoplije mesto na svetu - mesto za poželeti. Čim je preminuo, to mesto je izgubilo svoj sjaj," prisetio se Piter.

Kada su mu dijagnostikovali bolest, Fredi nije mogao da veruje da mu se to dešava. Znao je da se virus širi svetom, znao je da su mu neki prijatelji bolesni, ali nije nikad pomislio da se on od toga može razboleti.

Fredi Merkjuri
foto: Profimedia

"Možda je mislio da je zaražen, ali opet, kao i mnogi od nas, on je to smetnuo s uma, misleći "to se meni neće dogoditi". Tih dana dijagnoza ADIS-a je bila smrtna kazna, to je i danas, ali se bar sada kraj može odložiti.

Mislim da je do početka 1987. Fredi imao ideju da je bolestan, ali je ipak odlagao odlazak kod lekara što je duže moguće“, ispričao je Piter.

Kada ga je pozvao doktor da mu kaže da je zaražen, Fredi nije hteo da se javi lekaru na telefon.

"Na kraju je doktor nazvao Meri i rekao joj da mora hitno da razgovara sa Fredijem, tako da je Meri morala da ubedi Fredija da razgovara sa svojim doktorom. Sigurno je Fredi znao šta će mu doktor reći, ali to nije hteo da čuje."

Piter misli da je, kako je Fredijeva bolest počela da se razvija, pevač znao kada se njegovo vreme bliži kraju, i potvrđuje da je pevačeva poznata javna izjava koja potvrđuje njegovu dijagnozu AIDS-a 22. novembra – i njegovu kasniju smrt u roku od 24 sata od objave – bila samo izuzetna slučajnost.

Fredi Merkjuri
foto: Profimedia

„Nakon što se Freddie vratio iz Švajcarske 10. novembra 1991. i doneo odluku da prestane da uzima lekove, očigledno mu je palo na pamet da da izjavu. On je sve sredio, jer je jednostavno znao da njegovo vreme ističe.

Svi smo se nadali da su ispred njega dani, meseci borbe, ali sklon sam da mislim da je Fredi sam odlučio da mu je dosta i da je došlo vreme da ode pod svojim uslovima.

Prestao je da uzima lekove i oprostio se od prijatelja i rodbine. "

"Njegova sahrana je bila što je moguće skromnija za svetsku superzvezdu. Održana je za neke od njegovih bliskih prijatelja i porodice, a porodica je brojčano nadmašila prijatelje četiri prema jedan.

Fredi nikada nije govorio o svojoj sahrani dok je bio živ. Kako je rekao u jednom intervjuu, nije ga bilo briga šta se dogodilo nakon što je umro", ispričao je Piter.

"Rekao je svom menadžeru: možeš raditi šta hoćeš sa mojom ostavštinom, samo nemoj učiniti da izgledam dosadno."

Niko sem njegove bivše verenice Meri ni dan danas ne zna gde mu je urna. Fredi je njoj poverio taj zadatak jer nije hteo da ga obožavaoci uznemiravaju kada umre.

Par dana nakon njegove smrti, njegovi najbolji prijatelji dobil su poklone i oproštajna pisma od pevača.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs