Ivon Anderson, Amerikanka iz čijeg se grla orilo "Bože pravde"? Kad je njen otac čuo da nastupa za Srbiju rekao je...

O njoj možda ne znate mnogo, ali to je samo na prvi pogled

Celebrities
15:01h Autor:
Ivon Anderson, Amerikanka iz čijeg se grla orilo "Bože pravde"? Kad je njen otac čuo da nastupa za Srbiju rekao je...
Ko je Ivon Anderson, Amerikanka koja igra za reprezentaciju Srbije?, Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Ivon Anderson je košarkašica koja igra za reprezentaciju Srbije i oduševila je ljubitelje košarke na ovim Olimpijskim igrama, iako je nažalost, reprezentacija Srbije danas ispala od reprezentacije Australije.

O njoj možda ne znate mnogo, ali to je samo na prvi pogled. Impresivno porodično stablo u kom su jedna koledž legenda i jedna zvezda NBA lige su dobar CV za novog plejmejkera.

Otac Ivon Anderson je Majk, trenutni trener koledža ”Sveti Džon” iz Kvinsa, gde radi od pre 3 godine. On je prava legenda američke koledž košarke i trenutno tek jedan od četvorice trenera sa više od 15 godina iskustva, u kontinuitetu.

Ali, ima neko ko prati svaki njen pokret i van Srbije. Porodica Anderson gleda apsolutno svaku Ivoninu utakmicu u našoj reprezentaciji i sa ushićenjem je dočekala start Olimpijskih igara.

Otac Majk Anderson je i košarkaški trener, a ne krije da u pozitivnom šoku što će gledati ćerku kako igra na najvećoj svetskoj smotri sportista.

„Gde god da igra, gledam svaki meč. I sada ćemo ustajati u 4.30 ujutru da je gledamo. Za suprugu i mene je neverovatan osećaj da posmatramo Ivon na Olimpijskim igrama. Pričamo o takmičenju koje gleda i na kojem učestvuje ceo svet, a među svima njima je i naša ćerka. To mi samo govori koliko je posebna“, kaže Majk Anderson za Njujork Post.

"Kad nam je saopštila da će da igra za Srbiju, bilo mi je neobično jer ide baš daleko od nas, ali smo kasnije shvatili da joj se dopada tim i da je srećna. A to je najbitnije."

Priznaje otac srpske reprezentativke da ni on nije bio svestan koliko je ovo veliki uspeh njegove ćerke do – otvaranja Igara.

„Neverovatan je osećaj da vaše dete ima mogućnost da nastupi na Olimpijskim igrama. To vas raspameti. A, ni ja nisam bio skroz svestan toga dok mi nije poslala fotografiju sa ceremonije otvaranja. Deca uvek imaju san da zaigraju u NBA ili WNBA ligi, u koledž ligi, ali malo ko dostigne tu šansu da zaigra na Igrama. To je jedinstveno dostignuće“.

Ne može, sve i da hoće, Majk Anderson da sakrije koliko je ponosan na Ivon.

„Svake godine je sve bolja. Sada je ozbiljna igračica. Najponosniji sam zbog toga što je sve sama stekla, na svoj način. Niko joj ništa nije poklonio. Sve je sama zaradila“, kaže Majk Anderson.

Do sada je radio u Tulsi i Arkanzasu kao pomoćnik, a zatim samostalno u Univerzitetu Alabama, Misurija i Arkanzasu. Pod njegovom komandom stvoreno je dvadesetak igrača koji su kasnije završili u NBA.

Najbitiniji od njih su Bobi Portis i Demar Kerol, a ovaj drugi je posebno zanimljiv za našu priču.

Njegova majka je sestra Majku Andersonu, što znači da je legendarni koledž trener od svog sestrića uspeo da napravi NBA zvezdu. Tokom bogate karijere Kerol je igrao za Memfis, Hjuston, Denver, Jutu, Atlantu, Toronto, Bruklin, San Antonio i ponovo Hjuston, u kom je i trenutno.

Ona nikada nije stigla do WNBA lige, ali je preko Švedske i Italije došla u Galatasaraj, gde je sarađivala sa Marinom Maljković. Upravo ta saradnja je ubedila selektorsku srpske reprezentacije da joj ukaže šansu i u nacionalnom timu.

Ivon Anderson
foto: Dusan Milenkovic/ATAImages

Visoka je 175 centimetara, večito je nasmejana i često se na terenu pojavljuje sa neobičnim frizurama. Što se tiče košarke, ona je je neverovatno spremna i može da odigra dve utakmice bez prestanka.

Ivon Anderson je druga Amerikanka koju smo gledali u dresu Srbije, nakon Danijel Pejdž i druga Amerikanka koja je osvojila zlato sa našom reprezentacijom.

E, pa draga Ivon, sada si Ivona i voli te Srbija!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs