Odveo je u krevet za manje od sat vremena sumnjajući da je spavala sa njegovim ocem: Ljubila je i žene i muškarce

Ljubavni život Marlen Ditrih bio je veoma turbulentan i skandalozan.

Celebrities
Odveo je u krevet za manje od sat vremena sumnjajući da je spavala sa njegovim ocem: Ljubila je i žene i muškarce
Foto: B0193 Bert Reisfeld / DPA / Profimedia

Nemačka filmska diva Marlen Ditrih smatra se jednom od najboljih glumica svih vremena, zahvaljujući prvenstvo ulogama u filmovima redatelja koji ju je "otkrio", Josefa von Sternberga.

Rođena 27. decembra 1901. kao Maria Magdalena Ditrih, glumica je odrasla u Berlinu kao mlađa od dve kćerke, majke iz imućne porodice i od oca policijskog poručnika. Otac joj je umro kada je imala 10 godina, a majka se preudala za njegovog najboljeg prijatelja Eduarda von Loscha, koji je umro ubrzo nakon venčanja.

Marlen Ditrih
foto: Profimedia

Oduvek se protivila pravilima i bila je prva žena koja je tada nosila pantalone.

Imala je veze i sa ženama i sa muškarcima. Ovo nikada nije bila tajna, ali muškarci su uglavnom spominjani po imenu.

Glumica nije pravila veliki problem od svoje biseksualnosti. Kada ju je austrijsko-švajcarski reditelj i glumac Maksimilijan Šel pitao o seksu sa ženama nekoliko godina pre njene smrti, dok je snimao dokumentarac "Marlene" (1984) o njoj, ona je kratko odgovorila: "Oh, znaš, postoji čovek , i tu je žena, a onda on legne na nju, a onda se jednostavno dogodi, zar ne — isto je sa dve žene."

Marlen Ditrih
foto: Profimedia

Buran ljubavni život

S Rudolfom Ziberom dobila je ćerku Mariju Rivu, koja je i sama postala glumica, a zajedno su bili sve do njegove smrti. Ipak, njihov brak bio je otvoren i slobodan, a Marlen je u jednom trenutku izdržavala i supruga i njegovu ljubavnicu na njihovom ranču u San Fernandu. Volela ga je toliko da je karijeru završila nakon Rudolfove smrti, a nikada nije sebi oprostila što 1976. godine nije bila uz njega dok je umirao.

Marlen Ditrih
foto: Profimedia

Kako je Rudolf bio neveran, tako je i Marlen imala brojne avanture, a među njima su posebno zapažene bile one sa ženama. Glumica je uvek rado koketirala sa svojom muškom stranom i rado u kabaretu nastupala u fraku i sa cilindrom, neretko sa cigaretom u ruci, što je nailazilo na opšti šok tada vrlo konzervativnih Amerikanaca. Štaviše, Marlen, koja nije preterano skrivala činjenicu da je biseksualka i nazivala je sebe "džentlmenom u srcu", imala je nekoliko vatrenih veza u Holivudu, pa joj je Fon Šternerberg u filmovima "Maroko" i "Plava Venera" dodelio uloge kabaretskih igračica koje flertuju, kako se to pisalo, "s muškarcima, sa ženama i s nevoljama".

Dobro je poznato da je Marlen Ditrih bila veoma aktivna u berlinskom noćnom životu, da je posećivala privatne zabave poznate po slobodnije ponašanju, a iako je bila udata, o njoj su kolali šokantni tračevi, poput onog da je jednoj ljubavnici zubima pokidala veš i zadovoljila je u pozorištu.

Marlen Ditrih
foto: Profimedia

Afera sa Kenedijem

Godine 1962. Marlen Ditrih je pozvana u Belu kuću. Ditrih se kasnije setila tog događaja koju je otkrila kritičaru Kenetu Tajnanu, koji je zabeležio priču u svojim dnevnicima. Izvodi iz ovih časopisa kasnije su objavljeni u časopisu "The New Yorker".

Dok je bio u Beloj kući, Kenedi je prišao Marleni i rekao: "Nadam se da ne žuriš." Bilo 18,30 časova, a Ditrih je trebalo da primi nagradu u 19 časova.

Džon Kenedi
foto: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

Kenedi je navodno odgovorio: "To nam ne daje mnogo vremena, zar ne?"

Ditrih je odgovorila: "Ne, Džek, pretpostavljam da ne."

Ditrih je rekla Tajnanu: "Sve je bilo slatko i vrlo brzo."

Kenedi je otišao da spava, a Ditrih je pogledala na sat, videvši da je 18.50. Prodrmala je Kenedija jer, kako se kasnije prisećala, "Nisam se snalazila u tom mestu i nisam mogla sama da pozovem taksi". Kenedi, obučen samo u peškir, odveo je glumicu do lifta i rekao operaterki lifta da pozove Marleni Ditrih auto i da je odveze do njenog hotela zbog njenog pojavljivanja koje ima zakazano u 19 časova.

Marlen Ditrih
foto: Profimedia

"Jesi li ikada bila sa mojim ocem?"

Pre nego što je Ditrih otišala, Kenedi ju je pitao:"Samo jedna stvar... Da li si ikada bila sa mojim ocem?" Predsednikov otac, Džozef P. Kenedi, bio je prijatelj sa Ditrih 1930-ih i navodno je imao aferu sa drugom poznatom glumicom, Glorijom Svonson.

Ditrih je odgovorila: "Ne, Džek, nikad nisam." Kao odgovor, Kenedi je rekao: "Pa, to je jedno mesto na kom sam prvi." I sa tim su se vrata lifta zatvorila i Ditrih više nikada nije videla Kenedija.

Marlen Ditrih
foto: Profimedia

Prema Tajnanovim rečima, Ditrih je rekla istinu o svojoj povezanosti sa predsednikovim ocem. Međutim, Kenedijeva biografija tvrdi da ga je lagala.

Preminula je u Parizu, 1992. godine, u devedesetoj, a kovčeg s njenim telom prekriven je francuskom zastavom, a potom i američkom, nakon čega je upućen u Berlin. Tu je dodata i nemačka zastava, a Marlen je sahranjena u berlinskom Šenenbergu, u blizini kuće u kojoj je odrasla.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs