Čekala je velika karijera, ona sve napustila i otišla u beli svet: Zbog smrti majke preokrenula život, pa doživela isto

Godine su prošlo otkako nas je napustila čuvena Marija iz "Žikine dinastije", ali njene uloge je večno čuvaju od zaborava

Celebrities
Čekala je velika karijera, ona sve napustila i otišla u beli svet: Zbog smrti majke preokrenula život, pa doživela isto
Foto: Printscreen You tube ExYu Show

Glumica Rialda Kadrić, najpoznatija po ulozi Marije iz "Žikine dinastije" rođena je 14. juna 1963. godine u Beogradu. Popularnu Mariju Todorović, kasnije Pavlović je igrala ukupno osam puta.

Popularnost je stekla sa samo 14 godina glumeći u serijalu „Lude godine“, odigrala je još nekoliko manjih uloga, a početkom 90-ih godina je odustala od glume iako su joj predviđali uspešnu karijeru.

Do šeste godine je sa roditeljima živela u Ulici proleterskih brigada, preko puta Muzeja Nikole Tesle. Potom su se preselili u Ulicu Narodnog fronta, gde je živela sa roditeljima i bakom do odlaska u London.

Pohađala je Osnovnu školu „Isidora Sekulić“ i bila član Dramske sekcije Radio Beograda. Imala je samo 13 godina kada je snimila svoj prvi film. Po završetku gimnazije, a pre upisa na fakultet mesec dana je provela u Parizu. Za tako kratko vreme je zavolela francusku prestonicu i verovala je da će se tamo ponovo vratiti.

Rialda Kadrić
foto: Printscreen You tube ExYu Show

Kao član Dramske sekcije Radio Beograda još kao devojčica je stekla prva znanja o glumi. Ipak, veliki trenutak se desio 1976. godine kada se prvi put pojavila na filmu. Sledeće godine je sa sjajnom glumačkom ekipom snimila film o odrastanju „Lude godine“. Premda je režiser planirao da to bude jedan film, veliko interesovanje publike i produkcije, navelo ga je na snimanje nastavaka.

Rijalda je u partizanskom filmu „Dvoboj za južnu prugu“ iz 1978. godine tumačila mladu partizanku. Režiser Zdravko Velimirović ju je ponovo spojio sa Gidrom, a mlada glumica je dobila priliku i da uči od iskusnih kolegica poput Radmile Savićević.

Rijalda Kadrić je po završetku gimnazije upisala studije Svetske književnosti u Beogradu. Kako bi usavršila znanje engleskog jezika 1984. godine je prvi put boravila u Londonu. Put ju je ponovo odveo u englesku prestonicu dve godine kasnije, ali tada je ostala više od 30 godina. Tamo se zaposlila i udala, a zbog te ljubavi je bila spremna da ostavi sve, napusti Srbiju zauvek i odustane od glumačke karijere.

Rialda Kadrić
foto: Printscreen You tube ExYu Show

Prvo je pisala radio kolumne o Londonu za Radio Beograd i Treći kanal Radio Televizije Srbije. To joj je, kaže, pomoglo da preživi odlazak iz Beograda i prihvati novu sredinu, ljude i okolnosti, da to deli sa ljudima i oseća njihove reakcije.

Raspadom Jugoslavije i početkom krvavog sukoba, interesovanja slušalaca su se promenila, pa je Kadrićeva radila kao reporter i izveštač. Jedno vreme je honorarno radila na televizijskoj mreži Bi-Bi-Si (BBC), a potom i kao reporter „Glasa Amerike“ u Vašingtonu. 1999. godine se vratila u London. Novinarstvom se bavila do 2000. godine.

S obzirom da se s vremenom zainteresovala za psihoanalizu pohađala je različite treninge na obrazovnim ustanovama u Londonu. Kako bi mogla da pronađe zaposlenje završila je egzistencijalno-fenomenološku terapiju. U oktobru 2006. godine stekla je zvanje psihoterapeuta.

Trideset godina nakon velikih prekretnica i nemilih događaja koji su preusmerili i nepovratno izmenili životni, profesionalni i privatni put Rialde Kadrić Šebek, sve je trebalo i moglo da krene u sasvim drugom smeru.

Rialda Kadrić
foto: Printscreen Youtube / RTS Zabava - Zvanični kanal

Gledaoci, saradnici, neki novi autori koji je vole i pamte, svi oni koji behu ujedinjeni u nadi da će “Bobina Marija” nanovo zablistati na filmskom platnu – ostali su šokirani vešću o njenom iznenadnom odlasku te 2021. godine.

Umesto da uživamo u reprizama njenih legendarnih rola, ostajemo poraženi neumoljivim rediteljskom potezom – Života, koji joj je namenio “reprizu” tragičnog kraja njene sopstvene majke.

"Tog 16. januara 1991. godine moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu, rat u Jugoslaviji se širio, i rešila sam da ostanem u Londonu i počnem neki novi život" – reči su kojima je u jednom od retkih intervjua opisala razloge za tu, možda najvažniju životnu prekretnicu, da bi i sama skončala na istovetan način – od srčanog udara, na ulici u Atini!

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs