OŽENIO JE NAJLEPŠU I OSTAVIO JE JER NIJE MOGLA DA MU RODI DECU: Sve žene odreda služile su mu za intimne odnose

Ljubavna priča Soraje i iranskog šaha prepuna je uzbudljivih detalja.

Celebrities
18:55h
OŽENIO JE NAJLEPŠU I OSTAVIO JE JER NIJE MOGLA DA MU RODI DECU: Sve žene odreda služile su mu za intimne odnose
Foto: Wikipedia

Pre 73 godine, 12. februara 1951, dva dana pre najromantičnijeg dana modernog kalendara, iranski šah se venčao sa Sorajom Esfandijari-Bahtiari u palati Golestan u Teheranu. Samo sedam godina kasnije, 1958. godine, par se razveo i Soraja će naslediti epitet "princeze tužnih očiju".

Priča kaže da se nedavno razvedeni princ, koji je ranije bio oženjen egipatskom princezom Favzijom, 'zaljubio' u sliku 18-godišnje Soraje i žurno je pozvao u svoju palatu na večeru sa kraljicom majkom. , Tađ ol-Molouk. Posle večeri, Sorajin otac joj je navodno rekao: "Šahu si se mnogo dopala. Jesi li spremna da se udaš za njega?" Sutradan je par bio veren, a šah je zaprosio Soraju vereničkim prstenom od 22,37 karata.

Soraja Esfandiari Bahtijari
foto: Profimedia

Sorajino nemačko i katoličko vaspitanje učinilo ju je predmetom "velikog nepoverenja" u zemlji, a muslimanski sveštenici su rekli da šah ne bi trebalo da se oženi ovom "poluevropskom devojkom" koja nije vaspitana kao muslimanka. Mnogo godina kasnije Soraja će napisati: "Bila sam glupača. Nisam znala skoro ništa o geografiji, legendama moje zemlje; ništa o svojoj istoriji, ništa o muslimanskoj religiji".

Nakon što se mlada razbolela od tifusne groznice, venčanje je odloženo sa 27. decembra 1950. na 12. februar 1951., dve godine nakon njihovog prvog susreta. Iako Soraja nije bila sasvim dobro do drugog sastanka, doneta je odluka da venčanje mora da se nastavi. Kako legenda kaže, šah joj je svaki dan donosio dragulj tokom njene borbe sa tifusom, stavljajući svoje darove na njen jastuk.

Soraja Esfandiari Bahtijari
foto: Profimedia

Venčanje je održano u palati Golestan. Mlada je nosila haljinu Christian Dior, napravljenu od 37 jardi srebrnog lamea optočenog biserima, 6.000 komada dijamanata i 20.000 marabu perja. Haljinu je uskladila sa sakoom i velom za ceremoniju, a kreacija je navodno bila teška 20 kilograma. U stvari, haljina je bila toliko teška da je na sredini postupka jedna od Sorajinih dama u čekanju odnela makaze do voza u pokušaju da je olakša.

Nakon ceremonije, jakna i veo su zamenjeni za parure od smaragda i dijamanata i dodani su krunski dragulji. S obzirom na to da je bila sredina februara i palata nije bila grejana, mlada je do večeri dobila ogrtač od nerca da bi se zagrejala i vunene čarape da bi se sakrila ispod haljine.

Soraja Esfandiari Bahtijari
foto: Profimedia

Sedam godina kasnije, nakon što kraljica Soraja nije uspela da obezbedi šahu muškog naslednika (lekari su je obavestili da neće moći da zatrudni "dugi niz godina"), par je bio primoran da se razdvoji. 1958. Šah je u suzama objavio njihov razvod; Soraja je rekla da je to "žrtvovanje moje sopstvene sreće".

Godinu dana kasnije ponovo se oženio, sa Farah Dibom, sa kojom je imao četvoro dece, uključujući dva dečaka. Ironično, ispostavilo se da je njegov naslednik "nepotreban". Nakon političkih pobuna 1978. i 1979. godine, Islamska Republika je nasledila njegov režim. Šah je umro godinu dana kasnije, u julu 1980.

Soraja Esfandiari Bahtijari
foto: Wikipedia

Sa titulom princeze Soraje od Irana i dovoljnom finansijskom podrškom, princeza je proživela svoj život kao svetska osoba u Evropi. Čak je nakratko bila i glumica, glumeći u filmu Tri lica iz 1965. godine. Takođe se pojavila kao lik po imenu Soraja u filmu Ona.

Soraja Esfandiari Bahtijari
foto: Wikipedia

Tokom svojih poslednjih godina, Soraja je živela u Parizu u aveniji Montenj 46. Često je posećivala zabave koje je organizovala vojvotkinja de La Rošfouko i uživala u piću u baru hotela Plaza Atene, koji se nalazi preko puta njenog stana. Često su je pratile druge glamurozne ličnosti iz društva, uključujući još jednu parisku društvenu osobu tog doba, Lili Kler Saran.

Uprkos svom pozlaćenom načinu života, Soraja nije uspela da pronađe pravu sreću: romantičnu vezu sa rediteljem Frankom Indovinom prekinula je njegova tragična smrt u avionskoj nesreći. Kada je krajem sedamdesetih saznala da njen bivši muž umire od raka, pisala mu je da ga i dalje voli i da bi volela da ga vidi. On je uzvratio, izražavajući želju da i nju vidi. Kada je stigla do njega u Iran, on je već bio mrtav. Ljubavna priča između njih dovela je do toga da je istoričar Abas Milani opisao par kao prave 'zvezdane ljubavnike'.

Mohamed Reza Pahlavi
foto: Profimedia

Nezvanični izvori tvrde da je Mohamed Reza Pahlavi bio jedan od najpromiskuitetnijih plejboja u istoriji sveta. Zvanično je imao 3 žene, a potom i nezvanično pregršt ljubavnica, veliki broj strasnih noći sa devojkama za jednu noć, bezbroj prostitutki, a priča se da se ljubakao i sa holivudskim zvezdama i francuskim prostitutkama.

Mohamed Šah, Iranski Šah
foto: Hugues Vassal / akg-images / Profimedia

Šuškalo se da je veliki iranski šah bio zavisnik od seksa, te da je imao ljude koji su radili za njega tako što im je jedini zadatak bio da mu nabave žene: stare, mlade i tinejdžerke. Veliki šah nije birao - bitno je da su žene grejale njegovu postelju. Svakog meseca šah je preferirao drugačiju vrstu žene. Zvali su ih "ukus meseca". Mnoge od tih žena su se gostile, pile i jele, dobijale poklone u zamenu za ćutanje gde su i s kim su bile prethodno veče.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs