PRINC HARI NA NIČIJOJ ZEMLJI: Nakon što ga je tata "izbacio" traži državljanstvo SAD, da li će ga dobiti zavisi od OVOGA

Princ Hari još jedanput se osetio iznevereno od strane svoje porodice, nakon što je izbačen iz svoje rezidencije u domovini koju je dobio na poklon od bake

Celebrities
PRINC HARI NA NIČIJOJ ZEMLJI: Nakon što ga je tata "izbacio" traži državljanstvo SAD, da li će ga dobiti zavisi od OVOGA
Foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Otkriveno je da je princ Hari odabrao dan kada su on i Megan napustili Frogmor Cottage kao datum početka njegovog formalnog boravka u SAD.

Par je navodno iselio i poslednju svoju imovinu sa imanja u Vindzoru - koji je do tada ostao njihova baza u Velikoj Britaniji nakon što su se preselili u Kaliforniju 2020. - 29. juna prošle godine.

U dokumentaciji koju je objavila Kompaniska kuća za „Princa Henrija Čarlsa Alberta Dejvida, vojvodu od Saseksa” stoji da je njegova „Nova država/država obično rezidentna” sada SAD, dok je ranije navedeno Ujedinjeno Kraljevstvo.

Kraljevski stručnjaci su rekli da je Hari bio "duboko ranjen" očevim naređenjem da on i Megan napuste Frogmor, koji je bio svadbeni poklon kraljice Elizabete, sa sugestijama da je upravo ovo bila poenta odabira datuma.

Princ Hari, Megan Markl
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

To sve dolazi nakon što je Hari ranije ove godine otkrio da je 'razmišljao' da postane američki državljanin, što bi značilo da će možda morati da se odrekne svojih titula.

„Ta misao mi je pala na pamet, ali trenutno nije prioritet“, rekao je on za Dobro jutro Ameriko u februaru.

Pojačao se pritisak na vladu Džoa Bajdena da objavi Harijevu vizu nakon što su aktivisti komentarisali američkog ambasadora u Londonu da on neće biti deportovan dok je demokrata predsednik.

Takođe se pokreću ozbiljna pitanja o tome da li Hari može da ostane državni savetnik, jedan od sedam članova kraljevske porodice koji mogu zameniti monarha ako je u inostranstvu ili nije dobro .

Po zakonu, državni savetnici moraju da imaju prebivalište u Velikoj Britaniji, ali Hari ovde nema dom nakon pošto je kralj Čarls zatražio od vojvode i vojvotkinje od Saseksa da napuste Frogmor kolibu, poklon pokojne kraljice Elizabete.

Frogmor
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Stručnjak za ustavno pravo, rekao je prošle godine: „Ovde smo zaista u nepoznatim vodama: situacija princa Harija nije nešto što zakon lako dozvoljava." „Ideja da drugi kraljev sin odabere život van kraljevskih dužnosti nije nešto o čemu zakon razmišlja, i mogu da zamislim da bi Bakingemska palata bila zabrinuta zbog toga."

Kralj je imao priliku da ga ukloni zakonom o državnim savetnicima prošle godine, ali je odlučio da to ne učini.' Do 2022. državni savetnici su bili kraljica Kamila, princ Vilijam, Hari, princ Endrju i njegova starija ćerka princeza Beatris. Međutim, mnogi su ovu situaciju smatrali neprikladnom jer Hari, vojvoda od Jorka i Beatris nisu članovi kraljevske porodice.

Kasnije te godine, kralj je zatražio od parlamenta da na listu doda njegovu sestru, princezu Anu i najmlađeg brata, princa Edvarda. Prijavljeno je da je kralj odlučio da ne ukloni Harija i Endrua jer nije želeo da eskalira porodične tenzije i verovao je da je malo verovatno da će bilo koji od njih ikada morati da uskoči kao njegova zamena.

Međutim, prošle godine dvorjani su želeli da osiguraju da se Vilijam vrati u Britaniju sa solo putovanja u Njujork pre nego što su kralj i kraljica istog dana otputovali u državnu posetu Francuskoj. Situacija je od tada postala još hitnija zbog Kraljevog lečenja raka.

Princ Hari i Megan Markl
foto: Chris Jackson / PA Images / Profimedia

Hari je osporio odluku Ministarstva unutrašnjih poslova da mu ukine pravo na automatsku zaštitu Metropolitan policije kada je u Britaniji, iako je ponudio da to sam plati. Nakon što je odluka doneta, Harijev pravni zastupnik rekao je da "ne može da se vrati kući" sa porodicom jer je to previše opasno.

Takođe Heritidž fondacija podstiče Ministarstvo za unutrašnju bezbednost da otvori svoj dosije o Hariju u skladu sa američkim zakonima o slobodi informacija. Nakon što je priznao da je uzimao kokain u svojim memoarima, Spare, suočio se sa pitanjima kako je uspeo da se preseli u SAD, gde priznanje upotrebe droge može da blokira zahtev za vizu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs