POSLEDNJE GODINE ŽIVOTA JE PROVELA U GARAŽI U BORČI, PA SKONČALA JEZIVO: U kandžama droge, nije imala novca ni za HLEB

Margita Magi Stefanović bila je jedna od najlepših žena Jugoslavije, a skončala je jezivo.

Celebrities
POSLEDNJE GODINE ŽIVOTA JE PROVELA U GARAŽI U BORČI, PA SKONČALA JEZIVO: U kandžama droge, nije imala novca ni za HLEB
Foto: Printscreen Youtube/Bojan Jevtic

Prošlo je 22 godine od smrti čuvene Margite Magi Stefanović, članice rok grupe EKV. Bila je simbol lepote u Jugoslaviji, ali njen život poprimio je tragične obrise.

Zanimljivo je da je dobila titulu "crne princeze" novog talasa, dok je vremenom ta titula počela da se pretvara u surovu realnost. Od velike i uspešne zvezde došla je do doma za beskućnike, potpuno zaboravljena i odbčena od svih.

Sve njene uspehe godinama je pritiskala borba s teškim narkoticima, koja je postala još intenzivnija kada joj je 1996. preminuo otac. Pokušavajući da ih se oslobodi, prodala je porodični stan i u predgrađu Beograda kupila dva manja, a ostatak novca iskoristila za putovanje u Indiju. Želja da u dalekoj zemlji u potpunosti promeni način života, bila je još jedan neuspeli pokušaj pa je po povratku kući povukla nove teške poteze. Prodala je oba stana i ubrzo potrošila sav novac te postala beskućnica.

Potpuno nemoćna i osamljena, poslednje godine života provela je u napuštenoj garaži u Borči, a zatim u skloništu za beskućnike na Voždovcu. Bila je osuđena na milost prolaznika, humanitarnu pomoć i mrvice hrane koje su joj s vremena na vreme donosili njeni fanovi.

Otišla je tiho

Margita Stefanović smeštena je u avgustu 2002. na Infektivnu kliniku u Beogradu, gde je preminula 18. septembra. Imala je 43 godine i bila je poslednja članica iz originalne postave grupe EKV-a. Pre nje, 25. septembra 1992. godine umro je bubnjar Ivica Vidović, koji je, prema Vikipediji, prva registrovana HIV pozitivna osoba u bivšoj Jugoslaviji.

Šest godina posle njene smrti, u knjizi Aleksandra Ilića "Vrati unatrag" javnosti je prvi put potvrđen i podatak da je, zbog intravenoznog korišćenja narkotika, i Magi bila zaražena HIV-om.

O crnoj princezi jugoslavenskog novog talasa govori se u superlativu, odnosno o napaćenoj duši žene koja je samo volela život. Otišla je tiho, sama, u uslovima koji su bili daleko ispod ljudskog dostojanstva. Nekada najblistavija zvezda jednog andergraunda, zarobljena u mreži narkomanije, završila je na dnu. Iza sebe je, ipak, ostavila mnogo. Na njenim taktovima omladina i danas odrasta, a albumi "Katarine II" i "Ekatarine Velike" danas su možda i više cenjeni nego u vreme kad su se pojavili.

(Stil/ Kurir)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs