OŽENIO "OTROVNOG PATULJKA", PA KUMA ODVEO U KREVET: Ona postala NAJODVRATNIJA žena koja mu je radila NENORMALNE stvari

Celebrities
Autor:
OŽENIO "OTROVNOG PATULJKA", PA KUMA ODVEO U KREVET: Ona postala NAJODVRATNIJA žena koja mu je radila NENORMALNE stvari
Joko Ono i Džon Lenon, Foto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Japanska umetnica Joko Ono, mnogo poznatija kao udovica Džona Lenona, čini se, da će ostati upamćena kao najomraženija žena u istoriji. Naime, baš nju krive za raspad "Bitlsa", a o skandaloznom braku sa čuvenim pevačem i danas ne prestaje da se priča i piše. Sa druge strane, vrlo intrigantna Joko ističe da je bol za Džonom neprolazna.

„Smrt voljene osobe je nešto što vas iscrpi“, napisala je Ono na Tviteru povodom godišnjice tragedije u decembru, i dodala da i 40 godina posle smrti, Lenon nedostaje svojim sinovima Džulijanu, Šonu i njoj.

Potom je svoja osećanja izrazila kroz stih Lenonove najpoznatije solo pesme „Imagine“ – Imagine all the people living life in peace – Zamislite sve ljude kako žive u miru.

Džon Lenon, Joko Ono
foto: Profimedia

Pored Lenona je provela punih 11 godina, a od momenta kada je upucan ispred njihovog doma, Joko Ono se povlači iz javnosti, te njihov sin Šon postaje njen oslonac i jedini razlog za život. Danas su ona i Šon najbolji prijatelji, a priča se da je on posećuje svako drugi dan u njenom stanu u Njujorku.

Joko je Lenonu bila više od žene, i čak ga navodno terala da je zove "majka" što je on radio do sve pred smrt. Na kraju je postala njegov menadžer, preuzela kontrolu nad svim njegovim finansijama i obavljala poslove umesto njega. Džon se povukao iz javnosti. "Joko ga je zaključala“, rekao je jednom prilikom Mik Džeger.

Nakon smrti Džona Lenona, Joko postaje brutalno bogata žena. Danas se njeno bogatstvo procenjuje na oko 700 miliona dolara, ali ona nije škrta. Rado daje donacije, a zna se da je 2020. godine donirala 250.000 dolara Medicinskom centru Montefiore, u Bronksu.

Joko Ono
foto: Profimedia

Već pet ili šest godina Joko Ono se kreće pomoću kolica, pa se pričalo kao je doživela moždani udar, ali njeni prijatelji su to negirali rečima: "Jedini udar koji je Joko Ono doživela je udar kreativnosti."

Proganja Džona Lenona dok ga nije upoznala

Po svaku cenu htela je da se domogne slave. Joko je najpre opsedala Pola Merkatnija, ali ju je on odbio, pa je prešla na Lenona. Iako je njihov susret u galeriji izgledao kao potpuno slučajan, kasnije se ispostavilo da ga je sledila gde god bi se pojavio, te je tačno znala u svakom momentu gde je.

U knjizi "Biti Džon Lenon: Nemirni život", autor Rej Konoli tvrdi da je Joko u početku htela da Lenon bude sponzor njenih umetničkih dela i da nije prihvatala "ne" kao odgovor. Obasipala ga je pismima, a kako se navodi, sem njega niko njom nije bio oduševljen.

Joko Ono, Džon Lenon
foto: Profimedia

Ni Lenonova porodica nije bila oduševljena njome, a Džonova tetka Mimi navodno ju je zvala "otrovnim patuljkom". Joko se nije dopadala ni ostatku benda, niti su je želeli u njihovoj blizini, na probama niti u studiju dok su svirali. Upravo mnogi fanovi kultnog benda upravo nju krive za raspad "Bitlsa".

Joko je polako zavodila Lenona, čak se pojavila i sa duhovnim učiteljem u Indiji gde su bili Džon, Pol, i Džejn Ašer. Na kraju je on zbog nje odlučio da ostavi svoju suprugu Sintiju. Joko je pre Džona imala dva braka. Joko i Džon su postali i par i bend. Pružila mu je osećaj prirpadnosti, koji mu je nedostajao od malih nogu.

"Odrastao sam bez osećaja pripadnosti roditeljima i domu, što me je vrlo rano učinilo buntovnim i pomalo problematičnim. Zavideo sam deci koja su imala mamu i tatu za čim sam čeznuo celog života", priznao je u jednom intervjuu nekoliko dana pred smrt.

1 / 6 Foto: Profimedia

Nakon toga Džon se više nije odvajao od nje. Prisustvovala je svim snimanjima Bitlsa, a čak su se isto i oblačili. Prigovarala mu je i da je rokenrol previše agresivan i govorila da joj se ne sviđa to što sviraju.

Pronašla mu ljubavnicu

Navodi se i da je Lenon postao zavistan od heroina upravo zbog Joko, u početku je uzimao amfetamine i pio mnogo alkohola, a nakon toga se prebacio na marihuanu s kojom ga je upoznao Bob Dilan. Nakon toga je prešao na LSD. Bitlsi su se u to vreme odlučili za pauzu, a Lenon je počeo da se zanima za produhovljenost.

Međutim, onda je 1972. godine u vezi počelo da nestaje "magije". Lenon se nije mirio sa tim da ga Joko ostavi, te je jedino rešenje bilo da mu pronađe ljubavnicu. Ta uloga pripala je 22-godišnjoj Mej Pang koja je radila za njih i s kojom je Džon proveo neko vreme. Zajedno su proveli 18 meseci u Los Anđelesu, a Džon je navodno tada bio srećniji nego ikad. Osim kad bi ga Joko pozvala, a to bi se događalo desetak puta dnevno.

Džon Lenon
foto: Profimedia

Skandalozan postupak nakon ubistva

Ipak, javnost se najviše seća Joko Ono po jednom ne baš prijatnom postupku. Naime, samo jedan dan nakon što je Mark Dejvid Čepmen ubio Džona Lenona ispalivši 4 metka u njega, Joko Ono je saopštila da sahrane neće biti, telo Džona Lenona je kremirala, a njegov pepeo posula po Central parku.

Lenon je svo svoje bogatstvo ostavio upravo Joko i njihovom sinu, dok svojoj prvoj ženi i sinu iz tog braka nije ostavio ništa. Razlog više zbog koga su konceptualnu umetnicu Joko Ono smatrali "najodvratnijom ženom svih vremena", a tek nakon njegove smrti saznalo se šta mu je sve radila i kako se ponašala.

Ljubav sa kumom

Džon Lenon je uveliko počeo da konzumira "lake" opojne supstance, te je neretko upadao u nevolje i pravio skandale, a onda je upoznao devojku po imenu Sintija Pauel i uplovio u ljubavnu avanturu iz koje se rodio njegov sin Džulijan.

Džon Lenon
foto: Profimedia

"Šokirao sam se kada mi je Sintija saopštila da je trudna jer je to bilo apsolutno neplanirano, uradio sam ono što bi uradio svaki muškarac - oženio sam se njome iako mi iskreno do toga nije bilo stalo", pričao je Džon koji je sudbonosno da svojoj školskoj ljubavi izgovorio u opštini u Liverpulu 23. avgusta 1962. godine, a kum mu je bio Brajan Epštajn.

Sedam meseci kasnije rodio se njegov sin Džulijan za koga slavni muzičar nikada nije bio previše vezan. Baš tih šezdesetih, kada je počela prava bitlmanija, Lenon je počeo da konzumira LSD, drogu koja je potpomagala njegovu kreativnost, ali isto tako razvijala agresiju zbog koje je najviše patila njegova supruga Sintija koju je vrlo često tukao.

Po rođenju deteta, njihov brak postao je pravi horor. Muzičar je počeo da spoznaje u sebi ljubav prema osobama istog pola, i veoma brzo je shvatio kako je zaljubljen u svog kuma Brajana. Njih dvojica su otputovali u Španiju, a svetom su počele da kruže spekulacije o njihovoj romansi.

Džon Lenon
foto: Profimedia

"To je bila gotovo prava homoseksualna ljubav. Nas dvojica jesmo gajili emocije jedan prema drugome, ali nikada nismo konzumirali našu ljubav, nismo imali seksualne odnose, što znači da nismo ni bili u vezi", objašnjavao je Lenon.

I dok je on uplovljavao u vezu sa ekscentričnom Japankom koja je bila trinaest godina starija od njega, popularnost Bitlsa već je dostigla tolike razmera da bi, gde god bi se pojavili, članovi ovog benda izazivali toliku pažnju da nisu smeli da izlaze bez obezbeđenja.

"Popularniji smo od Isusa Hrista. Ne znam šta će duže izdržati - rokenrol ili hrišćanstvo" , jedna je od najčuvenijih izjava slavnog muzičara iz tog perioda.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs