BILA SAM TOLIKO NAVIKNUTA NA MUŠKARCE KOJI SU ME HTELI SAMO U MALIM DOZAMA: Ljubav sam dobila od fizičkog radnika

Slavna glumica Mira Furlan preminula je pre dve godine na današnji dan, a njen život je, pored uspešne karijere, obeležila i jedna velika ljubav

Celebrities
Autor:
BILA SAM TOLIKO NAVIKNUTA NA MUŠKARCE KOJI SU ME HTELI SAMO U MALIM DOZAMA: Ljubav sam dobila od fizičkog radnika
Foto: Profimedia

Pre dve godine, svet je izgubio talentovanu glumicu Miru Furlan, koja je preminula u 65. godini 20. januara od komplikacija uzrokovanih virusom Zapadnog Nila. Izuzetna umetnica ostavila nam je ne samo svoje delo na filmu i televiziji, već i emotivnu ispovest o ljubavi iz knjige "Voli me više od svega na svijetu".

Mira Furlan
foto: preentscreen/Youtube

U toj duboko ličnoj priči, Furlan je podelila svoje iskustvo o ljubavi sa svojim partnerom, ističući ključni element - poverenje. Za nju je to značilo potpuno poverenje, mogućnost da otvoreno razgovaraju o svemu, s osećajem sigurnosti da će se međusobno razumeti. Prvi put u životu, nije se suočavala s optužbama da je prezahtevna ili previše posesivna. Njen intenzitet se savršeno poklapao s partnerovim, jedini je koji joj je pružao osećaj podrške.

Uz nju je do kraja života bio njen suprug, reditelj Goran Gajić.

"Poverenje. Apsolutno, totalno poverenje. Mogli smo jedno drugom reći sve, s osećajem sigurnosti da ćemo jedno drugo razumeti. Prvi put u životu ne slušam optužbe kako sam prežestoka, preteška, previše posesivna, da previše gušim. Moj intenzitet poklapao se s njegovim. Moja ljubav bila je dobrodošla. Primio me je raskriljenih ruku, punim srcem. Nisam trebala cenzurirati svoje osećaje. Nisam trebala biti oprezna ili ostavljati dojam da sam na sigurnoj distanci.

Nikad nisam osetila ništa slično. Gde je kvaka, neprestano sam se pitala. Ispalo je: nema kvake. Ovaj čovek želeo je moju ljubav, trebao ju je, upravo onu vrstu i količinu ljubavi koju sam samo ja mogla pružiti. Nije je hteo zauzdavati, ograničavati, deliti. Bila sam toliko naviknuta na muškarce koji su me hteli samo u malim dozama, kao da bi veća količina naštetila njihovom zdravlju. Ovog puta konačno sam mogla obasuti svojom ljubavlju muškarca koji je zauzvrat svom svojom silnom ljubavlju obasipao mene.

Mira Furlan
foto: Profimedia

Furlan opisuje osećaj bezuslovne ljubavi, gde nije bilo kvake ili skrivenih namera. Partner je želeo njen intenzitet ljubavi, bez ograničenja ili deljenja. Za Furlan, ovo iskustvo bilo je oslobađajuće, pružajući joj mogućnost da obasipa svoju ljubav na način koji do tada nije mogla. Ova priča o ljubavi podseća nas na lepotu međuljudskih odnosa kada se pronađe istinska, nenametljiva harmonija.

Ipak, njihova ljubav je u početku morala da odoli mnogim preprekama i da bude jača od svega, što se i desilo, te su se Mira i Goran voleli punih 35 godina.

Mira je bila jedna od najpoznatijih i najboljih glumica bivše Jugoslavije.

Goran i ona upoznali su se na jednom nastupu grupe „Le Cinema“ u kojoj je ona pevala, a to se desilo 1986. godine.

Nakon toga glumica je počela da živi na relaciji Zagreb-Beograd.

„Popeo se na jarbol broda koji nas je vozio od Hvara do Visa. Gledajući ga kako se jednom rukom drži na tom neopisivo visokom jarbolu, shvatila sam da je to čovek koji se ne boji. ‘Konačno’, rekla sam u sebi. Moji dotadašnji susreti sa osobama suprotnog pola uglavnom su bili susreti s potpuno isprepadanim muškarcima“, ispričala je jednom prilikom Mira Furlan za medije.

Iako rođeni Zagrepčanin, Gajić je režiju diplomirao na beogradskoj Akademiji te je uglavnom radio u Beogradu. Kako su tada postojale nacionalne tenzije između Hrvatske i Srbije, glumicu su mediji u njenoj zemlji optužili da je izdajica, te da je naklonjena Srbiji.

Mira Furlan
foto: Printscreen Youtube / RTS Prikazuje

Glumica je nakon toga prošla kroz mnoštvo neprijatnih situacija, pretnji, a čak joj je i stan bio oduzet. Ipak, ona i Goran nisu dozvolili da politika utiče na njihovu ljubav. Naime, Mira se 1991. prvo preselila u Beograd, da bi potom zajedno sa Goranom Gajićem, nakon što su prodali automobil, otišli u Ameriku da započnu novi život.

Nakon što su se preselili u daleku zemlju, Mira i Goran radili su sve i svašta kako bi uspeli da zarade za život.

„Goran je nosio frižidere na šesti sprat po njujorškim zgradama, a ja sam isprobavala razne poslove. Ljubav sam dobila od njega tako iskrenog, od fizičkog radnika. Emigracija znači ‘od nekoga prema nikome’, ti zapravo gubiš svoj identitet i onda ga polako moraš ponovo stvarati“, ispričala je Furlan jednom prilikom, a i Gajić se jednom prilikom dotakao početka njihovog života u Americi:

„Kad smo došli u Ameriku, ni Mira ni ja nismo imali jasnu ideju šta ćemo sa sobom. Ali shvatili smo da moramo da počnemo da živimo, što je u našim profesijama, zbog ogromne konkurencije, tamo prilično teško. Činjenica da sam u džepu imao diplomu reditelja nikad nikome ništa nije značila, osim mojoj mami, a pogotovo ne u Americi, gde za diplomu pitaju verovatno samo lekare. Tada sam radio kao fizički radnik. Nije nam palo na pamet da ostanemo ni u Hrvatskoj ni u Srbiji, gde sam živeo od studentskih dana. Otišli smo jer smo pokušavali da sačuvamo zdrav razum. Sve ono što se dogodilo s Mirom, otkaz u pozorištu, medijski linč, bila je ne kap koja je prelila čašu, nego vodopad.“

Mira Furlan
foto: Printscreen/youtube/ Eurovision Song Contest Kanal Ri

Nakon ovog burnog perioda, oni su uspeli da stanu na noge i izgrade veoma uspešne karijere u inostranstvu. U ljubavi su proveli 35 godina.

„Ne znam recept. Brak je jako težak zadatak, o tome nema sumnje. Kao i u životu uopšte, treba imati strpljenja i nadati se da će loše faze proći i da će dobre ponovo doći. Ponekad je to preteško ili čak nemoguće i čovek gubi nadu. Ali, da budem krajnje banalna, posle kiše obično zasija sunce. Meni je trebalo samo šezdesetak godina da zaista shvatim tu jednostavnu istinu“, rekla je Mira Furlan za medije, govoreći o njihovoj ljubavi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs