OVO SU NAŠE NAJOBRAZOVANIJE JAVNE LIČNOSTI I TO NIKAD NE BISTE REKLI: Za njega kažu da je PRIMITIVAC, a ima 3 fakulteta

Za brojne poznate ličnosti nikako ne biste rekli da su završile fakultet, a zapravo se nalaze među najškolovanijim osobama na javnoj sceni!

Celebrities
01:08h Autor:
OVO SU NAŠE NAJOBRAZOVANIJE JAVNE LIČNOSTI I TO NIKAD NE BISTE REKLI: Za njega kažu da je PRIMITIVAC, a ima 3 fakulteta
Ko su naše najobrazovanije poznate ličnosti?, Foto: Printscreen Instagram / zoricabrunclik_official / milena_bogdan / Printscreen Youtube Podcast Inkubator

Znanje je jednino bogatstvo koje vam niko ne može oduzeti i trebalo bi da se nadograđuje čitavnog života, jer što imate više veština, to ste moćniji i samouvereniji. Upravo među našim poznatim ličnostima postoje oni koji su i te kako radili na svom intelektu, te pored sjajnih karijera mogu da se pohvale i fakultetskim diplomama. Sa druge strane, postoje i velike balkanske zvezde koje imaju samo osnovnu školu.

Ali, ko je najobrazovaniji među javnim svetom?

1. Lea Kiš

Jedna je od naših najpoznatijih televizijskih lica, autor je i voditelj raznih emisija, ali uporedno je radila i na svom znanju. Nije se zadovoljila samo diplomom Akademije lepih umetnosti, smer menadžment u novinarstvu, već je i magistrirala komunikologiju, ali i doktorirala na Fakultetu dramskih umetnosti, u oblasti kulture i medija.

Lea Kiš
foto: Kurir / Stefan Jokić

2. Neda Ukraden

Rano je počela profesionalno da se bavi muzikom, sa 17 godina snimila je prve pesme i postala slavna u celoj bivšoj Jugoslaviji. Iako je imala blistavu karijeru, nije odustajala od obrazovanja. Najpre je upisala studije engleskog jezika, koje je u roku završila i bila jedan od najboljih studenata.

- Kad je došlo vreme da upišem fakultet, bila sam u strašnoj dilemi. Htela sam da upišem pravo, a moji su želeli da studiram medicinu. Međutim, moje društvo je upisalo jezike, pa sam ja zbog njih odlučila da upišem engleski, a s druge strane, bila sam oduševljena anglosaksonskom književnošću, pesmama, piscima, Šekspirom pogotovo. Otac mi je govorio: „Ti ćeš po podne i uveče da budeš pevačica, a šta ćeš da radiš pre podne? Od čega ćeš da živiš?“ Bili su razočarani što nisam učila za lekara, pogotovo moja baka, koja mi je govorila: „Šta će ti engleski, možeš da odeš u Englesku i tako naučiš jezik, a ne da studiraš“ - prisetila se Neda za "Kurir".

Neda Ukraden
foto: Promo

Tek što je završila studije i posvetila se muzičkoj karijeri, dešava se preokret. Odlučila je preko noći da ispuni san i upiše Pravni fakultet.

- Pozvali su me da pevam na brucoškoj večeri na Pravnom. I onako, kroz razgovor s jednim od asistenata, ja kažem: „E, mogla sam ja biti vaš kolega, ali eto, otišla sam na filozofiju.“ On mi odgovori: „Pa nije ti ni sad kasno. Šta ti fali, imaš tek 26 godina.“ Kad sam malo bolje razmislila, onda sam samoj sebi rekla: „Pa stvarno, šta bi mi falilo da sad upišem prava.“ I tako i uradim. Muzička karijera mi je krenula, nastupam širom zemlje, a došlo vreme da učim i polažem ispite. Prvi ispit sam prijavila kod Đorđa Samardžića, veoma težak i obiman predmet. Znala sam da mi je ogroman minus što se bavim pevanjem i da će me profesor s podozrenjem i omaložavanjem gledati, a toga je bilo mnogo. Toliko sam bila u strahu da se ne obrukam pred profesorom da sam ceo udžbenik, čije je Samardžić bio autor, naučila napamet. Dobila sam desetku! Čovek je ustao i čestitao mi, svi su bili u šoku - priča Neda.

A onda je otkrila da je radila i kao asistent.

- Legle su mi studije prava, pa sam znala i po 17 sati da učim. Bila sam kampanjac jer nisam išla na predavanja nego sam vanredno polagala. Kad sam završila fakultet s visokim prosekom, ostavili su me na međunarodnom pravu da budem asistent. Kad sam primala diplomu, rekla sam sebi: „Nedo, pa ti si stvarno čudo. Sad treba da okačiš mikrofon o klin i da lepo negde radiš kao ambasador.“ Nisam otišla u diplomatiju, ali jesam postala ambasador svoje zemlje zahvaljujući muzici koju pevam - zaključila je pevačica.

3. Suzana Mančić

Suzana je završila osnovnu školu „Đura Strugar“ i Petu beogradsku gimnaziju. Uvek je bila jedan od najboljih učenika u razredu. Uporedo je išla u srednju baletsku školu „Lujo Davičo“ i želela je da postane balerina, ali ruski pedagog joj je rekao da je previše krupna i da bi trebalo da trenira košarku.

Suzana Mančić
foto: Printscreen Instagram - suzanamancicofficial

Pred kraj gimnazije je postala članica muzičke grupe "Trag "sa kojom je snimila ploču i nastupala na koncertima i festivalima. Nakon toga je upisala Pravni fakultet, koji je zbog estradne karijere, završila posle deset godina. Tokom studija se zaljubila u jednog od direktora Energoinvesta sa kim je živela u Kuvajtu. Preko noći je postala velika zvezda, ali nije dozvolila da je popularnost promeni, a odustajanje od fakulteta nije dolazilo u obzir.

4. Miloš Bojanić

Miloš Bojanić je rođen u Bijeljini, a odrastao je na selu gde je naučio da radi mnoge poslove. Uprkos tome, po završetku osnovne škole se preselio u Novi Sad gde je radio kao fizički radnik. Vanredno je upisao i završio srednju Saobraćajnu školu i time dobio posao saobraćajnog inspektora. Cilj mu je bio da diplomira, pa je upisao Saobraćani fakultet u Novom Sadu.

Miloš Bojanić
foto: ATA Images / Antonio Ahel

Ubrzo nakon sticanja diplome postao je direktor Gradskog preduzeća „Parking“. Uporedo sa tim se bavio muzikom, ali se prekretnica dogodila tek 1985. godine. Shvativši da može lepo da živi radeći ono što voli, napustio je posao i potpuno se posvetio pevanju.

5. Zdravko Čolić

U bosanskoj prestonici studirao je i Zdravko Čolić.

Miljenik ženskog dela publike diplomirao je na Ekonomskom fakultetu, ali je, na sreću mnogobrojnih obožavateljki, ipak odlučio da mu pevanje bude primarni poziv.

Zdravko Čolić
foto: Kurir / Dragan Kadić

6. DJ Krmak

Jedno od najvećih iznenađenja je pevač Goran Žižak, poznatiji kao DJ Krmak. Godinama gradi muzičku karijeru na neobičan i autentičan način, a zaštitni znak mu je šarena kosa.

Iako intrigira javnost zbog svoj ekscentričnog ponašanja, malo ko zna da je upravo on najobrazovaniji - ima završena, čak, tri fakulteta: Pravni, Filozofski i Pravoslavni bogoslovski.

Pre toga je uspešno završio osnovnu i srednju školu, međutim u javnosti nikada nije pričao o svojim diplomama.

7. Milena Popović

Milena Popović je rođena u Kosovskoj Mitrovici, a odrasla je u radničkoj, patrijarhalnoj porodici. U rodnom gradu završila osnovnu i srednju školu, kao i fakultet - diplomirala je na Filozofskom fakultetu istoriju umetnosti. Uža specijalnost joj je nacionalna srednjovekovna istorija umetnosti. Doktorske studije je upisala na Univerzitetu Megatrend u Beogradu. Bila je asistent na Akademiji umetnosti u Kosovskoj Mitrovici. Predavala je istoriju umetnosti vajarima, grafičkim dizajnerima i slikarima.

1 / 7 Foto: printscreen/instagram/milena_bogdan

8. Zorica Brunclik

Pevačica narodne muzike Zorica Brunclik ima pregršt hitova koje su nezaobilazni deo svakog slavlja, a njene pesme slušaju sve generacije. Ipak, njena publika bi bila uskraćena za vanvremenske hitove da je pevačica odlučila da se bavi svojim primarnim zanimanjem. Zorica je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Nišu, a pokušala je da upiše i Pravni fakultet.

9. Adil Maksutović

Vlasnik nekih od najemotivnijih balada, može se pohvaliti fakultetskom diplomom.

Adil Maksutović
foto: Kurir / Damir Dervišagić

Adil Maksutović je po struci diplomirani kriminolog, a ovo zvanje stekao je na Kriminalističko-policijskoj akademiji. Pevač smatra da je obrazovanje veoma važno, pa se pisalo i o tome da je poželeo da se dodatno edukuje, te je upisao i Pravni fakultet.

10. Marko Bulat

Osim toga što je zaljubljenik u serijal filmova “Ratovi zvezda”, folk pevač Marko Bulat ima još jednu strast – oslikavanje ikona.

Marko Bulat, Marija Bulat
foto: Kurir / Dragana Udovičić

Izrada ikona jedan je od njegovih omiljenih hobija, što i ne treba da čudi, budući da je diplomirao likovnu umetnost na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i koncervaciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs