KATERINA JE TRULA BOGATAŠICA, A MARIJA RASTURILA BRAK SA BIZNISMENOM: Ko su i čime se bave Putinove ćerke?

Ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek je bio oprezan kada su u pitanju detalji života njegove porodice

Celebrities
Autor:
KATERINA JE TRULA BOGATAŠICA, A MARIJA RASTURILA BRAK SA BIZNISMENOM: Ko su i čime se bave Putinove ćerke?
Putinova ćerka, Foto: Sergey Kanev/east2west news / WillWest News / Profimedia

Obe ćerke Vladimira Putina potiču iz njegovog braka sa Ljudmilom Putinom, koja je bila bivša stjuardesa ruskog Aeroflota. Putin i Ljudmila su se venčali 1983. godine, ali njihov brak je završio razvodom trideset godina kasnije, kako izveštava američki Nacionalni javni radio (NPR) iz Vašingtona, prenosi N1.

Starija ćerka, Marija Vladimirovna Voroncova, poznata je po nekoliko imena, a udato prezime joj je Fasen zbog njenog supruga Jorita Josta Fasena, holandskog biznismena. Jorit Jost Fasen je bio povezan sa ruskom kompanijom Gasprom, što je istaknuto u izveštaju BBC-a. Prema dostupnim informacijama, postoji verovatnoća da su se Marija i Jorit razveli. Često se naziva i Marija Putinom.

Ovaj kontekst nam pruža uvid u porodični život Vladimira Putina, njegov brak i potomstvo. Takođe se spominju veze članova porodice sa poslovnim svetom, posebno putem suprugâ i njihovih poslovnih angažovanja.

Putinova ćerka
foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Marija Voroncova, rođena 1985. godine, ima impresivan akademski i profesionalni profil. Ona je pedijatrijski endokrinolog i genetičar, čija karijera obuhvata različite aspekte nauke i medicine. Prema dostupnim informacijama, radi u Centru za endokrinološka istraživanja u Moskvi, iako je interesantno napomenuti da je jedini lekar u tom centru čija slika nije dostupna na zvaničnom sajtu institucije, kako izveštava BBC.

Marija Voroncova takođe ima značajnu ulogu u Ruskim udruženjima mladih endokrinologa, gde je čak bila predsednica. Osim toga, impresionira svojim jezičkim veštinama, budući da govori engleski, nemački, francuski i holandski jezik.

Ono što posebno privlači pažnju jeste njen angažman u oblasti genetskih istraživanja, koji je, prema izveštajima američkog Ministarstva finansija, podržan finansijskim sredstvima u vrednosti milijardi dolara iz Kremlja. Njen rad u ovim projektima, kako se navodi, lično nadgleda ruski predsednik Vladimir Putin.

Pored svoje akademske i medicinske karijere, Marija Voroncova je takođe aktivna u poslovnom svetu. Prema izveštajima BBC-a, ona je suvlasnica kompanije koja je angažovana u sprovođenju najveće privatne investicije u ruskom zdravstvu. Ovaj podatak ukazuje na njenu svestranost i sposobnost da se uspešno bavi i naučnim istraživanjima i poslovnim aktivnostima u veoma važnoj oblasti ruske društvene i ekonomske infrastrukture. Marija Voroncova očigledno igra ključnu ulogu u više sfera ruskog društva i privrede, čineći je istaknutom ličnošću u zemlji.

Putinove ćerke
foto: Sergei Pugachev / WillWest News / Profimedia

Mlađa ćerka Vladimira Putina, Katerina Vladimirovna Tihonova, rođena je 1986. godine u Nemačkoj, gde je Putin boravio kao službenik nekadašnje sovjetske tajne službe KGB. Prema informacijama američkog Ministarstva finansija, Katerina se sada bavi menadžmentom u oblasti tehnologije i radi za vladu i odbrambenu industriju.

Godine 2015, agencija Blumberg je izvestila o osnivanju novog ruskog start-ap inkubatora i naučnog centra vrednog 1,6 milijardi dolara, koji se nalazi blizu moskovskog univerziteta. Na čelu te institucije, kako se navelo, nalaziće se Putinova ćerka, Katerina. Tada je Katerina bila na poziciji šefice Nacionalnog centra za intelektualnu svojinu i članica ekonomskog saveta Moskovskog okruga.

Katerina Vodsova
foto: Vesti/east2west news / WillWest News / Profimedia

Katerina Vladimirovna Tihonova je takođe govorila na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se smatra ruskom verzijom Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Na tom događaju, predstavljena je kao zamenica direktora Instituta za matematička istraživanja na Moskovskom univerzitetu.

Prema izveštaju američkog Nacionalnog javnog radija (NPR), Katerina je bila udata za Kirila Šamalova, deoničara jedne ruske petrohemijske kompanije i sina dugogodišnjeg Putinovog prijatelja. Šamalov je bio poznat po svojim aktivnostima u oblasti poslovanja, posebno u petrohemijskoj industriji.

Rojters je 2015. godine, na osnovu istraživanja, procenio ukupnu imovinu bračnog para Tihonova-Šamalov na oko dve milijarde dolara, što je pretežno rezultat muževljeve zarade na akcijama u petrohemijskom sektoru. Takođe, par je posedovao vilu u francuskom mondenskom letovalištu Bijaric, koja je bila vredna oko 3,7 miliona dolara. Prema informacijama NPR-a, par se navodno razveo 2018. godine.

Ovi podaci pružaju uvid u profesionalni i lični život mlađe Putinove ćerke, Katerine Vladimirovne Tihonove, kao i njenih veza sa poslovnim svetom i imovinskim statusom koji je privukao pažnju medija i javnosti.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs