ZLOSLUTNE REČI KOJE JE ŠUMAHER IZGOVORIO PRE NESREĆE LEDE KRV U ŽILAMA: Posle toga je zauvek pao u budnu komu

Prošlo je deset godina otkako je Mihael Šumaher povređen u nesreći, ostao prikovan za krevet i kažu da živi kao biljka

Celebrities
10:30h Autor:
ZLOSLUTNE REČI KOJE JE ŠUMAHER IZGOVORIO PRE NESREĆE LEDE KRV U ŽILAMA: Posle toga je zauvek pao u budnu komu
Šumaher, Foto: Malosio/Fotogramma/Ropi / Zuma Press / Profimedia

Deset godina nakon što je katastrofalno povređen u nesreći na skijanju u francuskim Alpima, supruga Mihaela Šumahera, Korina otkrila je njegovo zdravlje i otkrila da je legendarni vozač „ovde, ali drugačiji“.

Mihael Šumaher
foto: OLIVER MULTHAUP / AFP / Profimedia

Životna priča Mihaela Šumahera, jednog od najprepoznatljivijih imena u svetu moto sporta, predstavlja inspirativan put obeležen hrabrošću, izuzetnim talentom i neuporedivim uspesima. Iako svet Formule 1 može biti dalek mnogima, Šumaherova saga doseže i one koji nisu strastveni ljubitelji brzine i adrenalina. Njegovo ime je večno uklesano u anale ovog sporta, budući da je postao legenda osvajajući rekordnih 7 šampionskih titula u najelitnijem okruženju trkačkih staza.

Biografija Mihaela Šumahera

Mihael Šumaher je rođen 3. januara 1969. godine u malom nemačkom gradiću. Njegov otac Rolf Šumaher je bio zidar, a majka Elizabeta domaćica. Živeli su skromnim životom i ne pomišljajući da će jednog dana mali "Šumi" postati najbolji vozač sveta.

Ljubav prema sportu je pronašao u najranijem detinjstvu, a ta strast je vremenom postala neprolazna vatra koja ga je vodila kroz životnu stazu punu uspona i padova.

Mihael Šumaher
foto: AP

Ovaj neosporni talenat za vožnju otkriven je veoma rano u njegovom životu, a tu zaslugu ima i njegov otac, koji je i sam bio strastveni ljubitelj auto trka. Njegov otac je prepoznao tu strast u njegovim očima dok su zajedno išli da gledaju trke. Upravo je otac napravio skroman, ali funkcionalan mali bolid za svog sina, što je bio početak njegove vozačke priče. Mihael je ponosno išao sporednim ulicama svog gradića, već tada sanjajući o trkama na pravim stazama.

Impozantna karijera vozača Formule I

Nedugo nakon toga, sa samo pet godina, Šumaher dobija neobičnu priliku - mogućnost da se takmiči u svojoj prvoj karting trci. Ova prilika bila je poklon od njegovog oca, koji je takođe bio ključni organizator tog događaja. Bio je to trenutak koji će promeniti život dečaka zauvek. Već tada je pokazao neverovatnu smelost, veštinu i sposobnost da se nosi sa pritiskom trkačke atmosfere, što je samo potvrđivalo da je rođen za trke.

Trkačka staza postala je drugi dom za mladog Šumahera. Brzina i adrenalin postali su njegova duševna hrana. Svoju radoznalost i strast prema trkama dodatno je istraživao i kroz različite sportske aktivnosti, ali sve je vodilo do istog cilja - postati auto trkač. Svaki trenutak proveden na stazi, svaka vožnja, svaki okret volana, bio je korak napred ka ostvarenju tog sna.

Njegova strast nije bila samo lična, bila je i porodična. Očeva podrška, osim što je rezultirala tim prvim kartingom, pružila mu je i moralnu podršku koja ga je motivisala da ide dalje, da se usavršava i da se bori za svoje mesto u svetu auto trka. Sa svega četrnaest godina, dobio je vozačku dozvolu i stekao pravo da učestvuje na zvaničnim takmičenjima. To je bio početak njegove ozbiljne karijere, trenutak kada je prvi put zakoračio na stazu kao zvanični takmičar, spreman da osvoji svet svojom neumornom voljom i neverovatnim talentom.

Svaki uspeh u karijeri i svaka šampionska titula, bila je plod rane strasti i rada koji je uložio kao dečko sa snom o trkanju. Njegova priča je dokaz da kada se spoje ljubav, talentat i neustrašivotst, može se ostvariti gotovo nemoguće. Šumaher nije samo vozač, on je simbol snova koji postaju stvarnost kroz predan rad i nepokolebljivu volju.

Formulu 1 je vozio bez ozbiljnih povreda, a skijanje je za njega bilo kobno

Njegova svaka trka, svaki okret volana, svaki trenutak proveden na stazi predstavljali su izazov surovim i opasnim uslovima koje pruža svet Formule 1. Fascinantno je da je uspeo da završi svaku trku bez ozbiljnijih povreda, čak i u okruženju gde je rizik neprestano prisutan. Ipak, uprkos godinama bezmalo besprekornih performansi, sudbina je nekako pripremila neočekivani obrt, koristeći nešto toliko mirno kao skijanje da okrene život ovog šampiona naglavačke.

Tajanstvena priroda povrede koju je Mihael pretrpeo 2013. godine zavila je porodicu Šumaher u crno. Ali je i priča ostala pod velom tajne. Malo je zvaničnih informacija o ozbiljnosti povrede mozga i procesu oporavka koje je prošao. Njegova supruga Korina i članovi porodice čuvali su privatnost u teškim trenucima, štiteći intimnost svog voljenog supruga i oca od znatiželjnih pogleda javnosti.

Mihael Šumaher
foto: Profimedia

Međutim, sada, nakon godina ćutanja, Korina Šumaher odlučila je podeliti svoje misli i osećanja u novom dokumentarcu koji je stigao na Netfliksu. Dokumentarac nazvan jednostavno "Šumaher" bavi se dubokom pričom ovog vozača i nezamislivom nesrećom koja je transformisala njegovu sudbinu. Kroz ovaj film, gledaoci mogu dublje razumeti izazove s kojima se porodica suočavala nakon nesreće i kako su pronašli snagu da se nose sa svim preprekama.

U dokumentarcu, Korina otvara svoje srce i iznosi svoje osećaje.

"Svi osećamo nedostatak Mihaela, ali on je i dalje prisutan među nama, na drugačiji način", deli Korina.

"Svaki dan nam pokazuje svoju neizmernu snagu. Živimo zajedno, prolazimo kroz terapije zajedno, sve što činimo je usmereno na Mihaelovo bolje stanje i njegovu negu. Želimo da oseti našu porodičnu vezu i ljubav. Bez obzira na sve, daću sve od sebe. Pokušavamo nastaviti kao porodica, u skladu s onim što je Mihael voleo i živeo. Nastavljamo dalje sa svojim životima."

Trenutno stanje Mihaela Šumahera

Danas Mihael Šumaher ima 54 godine i oporavlja se u svom domu na obali Ženevskog jezera u Švajcarskoj. Njegova deca su takođe nastavila njegovo sportsko nasleđe. Sin Mik, koji je imao samo 14 godina u trenutku nesreće, debitovao je u svetu Formule 1 2019. godine i prenosi dalje očevu strast prema trkama kao vozač Haas tima. Šumaherova ćerka, Gina Marija, koja danas ima 24 godine, takođe gradi svoju uspešnu karijeru u automobilskom sportu.

Ništa više nije isto kao nekada

Korina je otvoreno priznala da iako porodica provodi mnogo vremena zajedno, ništa više nije isto kao nekada. Nostalgija za prošlim vremenima, trenucima koji su nekada bili obični, ali sada postaju posebni, prati svakodnevnicu. "Nedostaje mi Mihael svakog dana", priznaje Korina.

"Ali nije samo meni teško. To su deca, cela porodica, pa čak i njegov otac, svi koji su bili deo njegovog sveta."

Bez obzira na godine provedene u jednom od najopasnijih sportova na svetu, Mihael Šumaher je tokom cele vozačke karijere uspeo da izbegne ozbiljne povrede. Svoju smelost i veštinu je demonstrirao na trkačkim stazama širom sveta, postajući sinonim za hrabrost i neustrašivost. Međutim, čak i u svetu gde brzina i adrenalinska vožnja prevladavaju, sudbina je priredila neplaniran obrt.

Jedini ozbiljniji incident u njegovoj karijeri dogodio se na Velikoj nagradi Britanije 1999. godine, kada je došlo do sudara i rezultiralo je slomljenom nogom. Iako se tada suočio s ozbiljnim izazovima i oporavkom, ovaj incident nije umanjio njegovu volju i želju za brzinom.

Poslednje zloslutne reči Mihaela Šumahera

U duboko emotivnom dokumentarnom filmu koji je osvetlio tamne i nepoznate strane ovog šampiona, Korina Šumaher je podelila zloslutne poslednje reči koje je Mihael izgovorio pre svoje nesreće na skijanju.

"Baš pre nego što se to dogodilo u Meribelu, rekao mi je: 'Sneg mi je nekako nesiguran. Ne radi me dovoljno adrenalin. Mogli bismo da odletimo do Dubaija i tamo skočimo padobranom'", podelila je Korina. Njegova večna želja za uzbuđenjima i avanturom nikada nije prestala da tinja.

Kroz godine neustrašivih trka i neverovatnih uspeha, Šumaher je stvorio sliku čoveka koji je nepobediv. Njegova hrabrost i veština su ga vodili kroz svaku trku, a njegove sposobnosti su prepoznate i poštovane širom sveta. Korina se priseća da je uvek verovala da će njen suprug biti siguran, zahvaljujući osećaju da ima anđele čuvare na svojoj strani.

"Uvek smo sigurno prolazili kroz njegove trke. Zato sam bila ubeđena da su anđeli čuvari oko njega. Nisam ni razmišljala o mogućnosti da mu se nešto loše desi. Nikada nisam krivila Boga za to što se desilo. Ta nesreća je bila samo loša sreća, najgora nesreća koja može da vas zadesi u životu", podelila je Korina.

Šumaher će zauvek ostati u vegetativnom stanju

Nakon nesreće, Mihael Šumaherovo zdravstveno stanje postalo je pitanje koje je punilo medijske naslove. Poznati neurohirurg Erih Rajderer je izneo svoje mišljenje pre dokumentarnog filma, navodeći da je Mihael u vegetativnom stanju, što znači da je budan, ali ne reaguje. Ovo je izazvalo veliku emotivnu reakciju širom sveta, dok su mnogi fanovi bili suočeni s teškom istinom o njegovom zdravstvenom stanju.

1 / 7 Foto: OLIVER MULTHAUP / AFP / Profimedia

Dokumentarac je osvetlio ne samo sportski uspon ovog šampiona, već i njegove ljudske aspekte. Njegova životna priča je podsetnik da čak i oni koji izgledaju nepobedivo moćni mogu doživeti teške trenutke. Kroz sve izazove i nedaće, Šumaher ostaje simbol volje, snage i strasti, inspiracija za sve one koji se suočavaju s preprekama na putu ka svojim snovima.

Ova priča o Šumaheru nije samo priča o trkačkoj karijeri i uspesima na stazi. To je priča o snazi porodice, podršci, volji da se prevaziđu najveći izazovi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs