i dalje živi kroz uloge

PREDVIĐALI SU JOJ OGROMAN USPEH: Glumica iz filma "Lepa sela lepo gore" izgubila je život u 31. godini od teške bolesti

Vera Dedović je bila jedna od naših najboljih mladih glimica tokom devedesetih godina, ali bolest nije imala milosti.

Celebrities
14:56h Autor:
PREDVIĐALI SU JOJ OGROMAN USPEH: Glumica iz filma "Lepa sela lepo gore" izgubila je život u 31. godini od teške bolesti
Tragična sudbina Vere Dedović, Foto: Printscreen Youtube / Ово је Србија 1914

Iako je prošlo više od dve decenije od njene smrti, svi pamtimo Veru Dedović, lepu crvenokosu glumicu koja je za kratko vreme ostavila veliki trag u našoj kinematografiji. U roli učiteljice u filmu "Lepa sela lepo gore" pokazala je sav svoj raskošan talenat.

Vera Dedović
foto: Printscreen Youtube / Ово је Србија 1914

Vera je rođena u Beogradu 1969. godine. Bila je student generacije Univerziteta u Novom Sadu 1994. Tokom života Vera je najviše radila na televiziji i u pozorištu, a uloga Ceca u TV komediji "Svadbeni marš" joj je bila prva glavna. Potom su usledila ostvarenja poput: "Srećnih ljudi", "Gore dole", „Stari vruskavac“, „Želja zvana tramvaj“, „Ljubav, ženidba i udadba“.

Iako je tokom devedesetih godina tumačila brojne zapažene likove, karijeru joj je obeležila debitantska glavna filmska rola u delu Srđana Dragojevića „Lepa sela lepo gore“. Igrala je učiteljicu, koju upoznajemo kao mladu i šarmantnu ženu, ali nam ostaje u sećanju po sceni u kojoj ulazi u tunel prekrivena krvlju i u užasnom stanju, a junaci filma ne mogu da se dogovore ko će pucati u nju, jer sumnjaju da nosi eksploziv.

Vera Dedović
foto: Printscreen Youtube / Ово је Србија 1914

Nažalost, sudbina je prekinula sve njene velike planove želje i snove. Obolela je od agresivnog kancera, a bitku je izgubila 19. decembra 2000. godine kada je imala samo 31 godinu. Za sobom je ostavila supruga Borisa i ćerku Mašu.

Poslednju ulogu odigrala je u filmu “Senke uspomena”.

- Plenila je modernošću glume. Retki su mladi sposobni da utru put modernoj glumi, koriste nove pristupe i nova sredstva, a Vera je imala nešto inovatorsko u svom radu. Ostaće tajna koliko je u tome bilo racionalnog. Ona je ne teoretisanjem, već praksom pokazivala stav prema modernom pozorištu. Likovima je davala prosto bezobraznu dozu pitkosti. Deo tajne u svojim ostvarenjima je nesumnjivo što je istinski volela likove koje je igrala i publiku pred sobom. Žao mi je svih uloga koje nije odigrala, a najveće blago koje je Vera ostavila za sobom je njena i Borisova ćerka Maša - istakao režiser Boro Drašković.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs