rosko arbakl

BRUTALNO JE SILOVAO, A ZA JEZIV ZLOČIN OSLOBOĐEN OPTUŽBI: Tajne orgije Holivuda i misteriozna smrt glumice


Moćnici već stotinu godina nude uloge, ali zato traže usluge preko kreveta.

Celebrities
11:45h Autor:
BRUTALNO JE SILOVAO, A ZA JEZIV ZLOČIN OSLOBOĐEN OPTUŽBI: Tajne orgije Holivuda i misteriozna smrt glumice
Foto: Profimedia

Kad se pre pet godina otvorila tema seksualnih zlostavljanja glumica u Holivudu, mnogi su rekli da to nije novost jer se to dešava otkad postoji filmska indrustija.

To je bila javna tajna koja se prećutno odobravala ceo jedan vek, sve dok Šarliz Teron, Riz Viterspun i Džejn Fonda nisu progovorile o ovoj bolnoj temi.

Ugledni američki lingvista i kolumnisat Ben Zimer je napisao tekst u magazinu The Atlantic u kojem je podsetio na metonim “casting couch” – kauč za kasting, koji se u Americi već sto godina koristi u svakodnevnom govoru.

Komad nameštaja koji je nekad bio u svakoj kancelariji, najpre brodvejskih, a nakon toga i holivudskih producenata, postao je sinonim za izopačenu politiku šoubiznisa prema kojoj su moćni muškarci ucenjivali mlade glumice seksualnim uslugama u zamenu za uloge u predstavama i filmovima.

Sve je počelo na Brodveju u kancelariji Lea Šuberta. Najstariji od tri brata koji su utemeljivači slavne njujorške pozorišne četvrti imao je elegantno nameštenu kancelariju u koji bi dovodili već afirmirane glumačke zvezde, a susedna, spartanski uređena soba, u kojoj je bio samo kauč, bila je rezervisana za kastinge mladih glumica kojima bi Šubert određivao sudbinu...

A njihova sudbina zavisila je isključivo od toga da li će spavati s njim.

Opisao je to Foster Hirsch u knjizi ‘Dečaci iz Sirakuze: Pozorišno carstvo Šubertovih’.

- Ako niste spavali s njima, niste dobili ulogu. Šubertovi su vodili javnu kuću, a ne pozorišnu produkciju. Neka me tuže, ali to je tako - otkrila je mnogo godina kasnije plesačica Agnes de Mile.

Kad se pokrenula filmska industrija, ovakav “poslovni model” samo se preselio s istočne na zapadnu obalu – u Holivud.

Prvi skandal koji je dospeo u javnost bio je 1921. godine, a glavni akter bio je tad slavni reditelj, scenarista i glumac nemih filmova Rosko Arbakl.

Rosko Arbakl
foto: Profimedia

Zbog debljine zvali su ga Feti ( debeljko) Arbakl i bio je zaista velika zvezda. Sve do 5. septembra 1921. kada je odlučio da predahne od napornih snimanja, a dan ranije dogodila mu se i nesvakidašnja nezgoda.

Odveo je svoj luksuzni automobil Pierce-Arrow na servis i zabunom seo na krpu natopljenu kiselinom koju su serviseri ostavili na sedištu. Tako je zaradio opekotine drugog stepena.

S dvojicom prijatelja - Lovelom Šermanom i Fredom Fišbackom - odvezao se u San Francisko, gde su u hotelu St. Francis zakupili tri apartmana. Broj 1219 za njega i Fišbacka, broj 1221 za Šermana i 1220 za razuzdanu zabavu.

U apartman su pozvali nekoliko žena, među kojima je bila i tada 26- godišnja Virdžinija Rape. Naredni dan pozvali su hotelskog lekara da je pregleda jer joj je zdravstveno stanje bilo vrlo loše. Lekar je zaključio da je to samo posledica opijanja i dao joj je injekciju morfijuma– tad vrlo popularnog leka protiv svih tegoba. Budući da joj se stanje nije poboljšalo ni nakon dva dana, odveli su je u bolnicu, gde je na kraju i umrla.

Virdžinija Rape
foto: Profimedia

Skandal se najpre pokušao zataškati tako što su u bolesnički karton upisali da je patila od hroničnog cistitisa te da je alkohol pogoršao bolest. Uostalom, imala je već reputaciju devojke koja je volela zabave i opijanja, pa se govorilo da je već imala nekoliko abortusa.

Ali, bolnička dokumentacija potvrdila je suprotno – nikad pre nije bila trudna niti je imala pobačaj. A onda je njena koleginica Bambina Maude Delmont izjavila da je te noći Virdžiniju silovao Arbakl. Policija je u zapisnik upisala da je umrla od upale potrbušnice zbog puknuća mokraćne bešike, do čega je došlo zbog silovanja i teškog tela reditelja.

On je uhvaćen i krenulo je dugogodišnje suđenje koje se tri puta obnavljalo zbog oprečnih svedočenja. Jedni su tvrdili da je Virdžinijina koleginica Bambina Maude Delmont samo htela da izvuče novac u zamenu da ćuti, drugi su tvrdili da je Arbakl najdivniji čovek na svetu koji ne bi mrava zgazio.

1 / 5 Foto: Profimedia

Čelnici Arbaklovog Paramount studija shvatili su da će osudom zvezde izgubiti veliki novac, pa su naredili svim glumcima da ga u javnosti brane.

Tako je i Čarli Čaplin izjavio kako je “siguran da on nema nikakve veze sa silovanjem jer da nije takav čovek”.

Uz njega je stala još jedna holivudska zvezda – Buster Keaton. Nakon trećeg ročišta Arbakl je oslobođen, svih 12 sudija i porotnika mu se izvinilo i ponosno s njim fotografiralo.

Ipak, njegova karijera je bila završena.

Morao je da promeni ime i kasnije je radio kao reditelj pod pseudonimom Vilijiam Godrič.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs