nepoznati detalji

KADA SU MU REKLI DA JE SASTANAK S NJOM OTKAZAN, URADIO JE OVO: Najbolji prijatelj Ivana Tasovca otkrio anegdotu! (VIDEO)


Prijatelj Ivana Tasovca, koji je iznenada preminui u 55. godini, otkrio nepoznate detalje njihovog druženja

Celebrities
Autor:
KADA SU MU REKLI DA JE SASTANAK S NJOM OTKAZAN, URADIO JE OVO: Najbolji prijatelj Ivana Tasovca otkrio anegdotu! (VIDEO)
Foto: ATA Images / Antonio Ahel

Istoričar dr Dejan Ristić gostujući u jednoj emisiji, govorio je o svom prijatelju i nekadašnjem saradniku Ivanu Tasovcu, i otkrio poneke do sada nepoznate detalje o prerano preminulom direktoru Beogradske filharmonije.

- Ivan Tasovac bio je moj kolega, a potom i prijatelj. Bio mi je nadređeni u vreme kada je bio ministar kulture, a ja državni sekretar. Bio je neobična i dragocena ličnost na našoj kulturnoj sceni. Naš odnos išao je od velike ljubavi i prijateljstva do toga da je umeo da me izludi – kazao je Ristić.

- Imao je neobičnu energiju, bio je beskrajno tvrdoglav, ali je umeo da čuje i da sasluša, da preseče i donese odluku. Strašno mi je što o njemu govorim u prošlom vremenu, jer 55. godina života nije vreme kada bi trebalo da se odlazi.

Tasovac će ostati upamćen kao jedan od najuspešnijih direktora Beogradske filharmonije

- Tek će vreme koje je pred nama pokazati koliko su srpska umetnička muzika, Beogradska filharmonija, ali i svi mi izgubili njegovim odlaskom. Bio je čovek koji je umeo da iznenadi, iznervira, oduševi. Kao vrsni intelektualac uvek je držao do svog stava ma šta drugi o tome mislili.

Anegdota

- Sećam se da je jedna gradska funkcionerka zakazala sastanak sa Tasovcem i on je došao pre vremena, pripremljen za temu sastanka. Čekao je neko vreme, a onda mu je rečeno da je ona tog dana imala važnije obaveze i da je sastanak otkazan. Sutradan, Ivan joj je poslao buket cveća i knjigu „Poslovni bonton“ – kazao je Ristić u „Uranku“.

– Mnogo su mu zamerili i to što je jedini ministar koji nije prisustvovao otvaranju „Sajma knjiga“ u Beogradu. Nisu razumeli tada da za njega knjige nisu bile proizvod. Otišli smo tog dana u Narodnu biblioteku u Prijepolju i tamo gledali direktan prenos otvaranja „Sajma knjiga“. Time je poručio da su prioritet ministarstva bile knjige, čitaoci i biblioteke, a ne privredni aspekt prodaje knjige i izdavaštvo.

Ivan Tasovac
foto: ATAImages

Bio je strastveni pušač

- Svi smo mu to zamerali, pa je pepeljaru iz svog kabineta doneo u moju kancelariju i dolazio je kada je na brzinu želeo da, krišom, zapali cigaretu. Osim u košarci uživao je u izložbama i predstavljanju knjiga. Znali smo da „banemo“ nekoliko dana nakon otvaranja neke izložbe i da kupimo kartu, zbog čega smo se mnogo puta prepirali na blagajni, jer njemu kao ministru nisu želeli da naplate kartu. Na predstavljanjima knjiga sedeli smo u poslednjem redu. Bio je atipična ličnost na našoj umetničkoj sceni. Umeli smo da se isposvađamo, a da onda zagrljeni išetamo iz kabineta. Kada sam u sredu uveče primio vest o njegovoj smrti, bio sam besan kao ris. Da sam mogao, svašta bih mu sasuo u lice. Ali, opet je ispalo po njegovom – kazao je Ristić u emisji "Uranak".

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs