ŽIVOTNA PRIČA harisonA fordA

OD SVETSKE FACE DO PAPUČARA: Smotala ga 22 godine mlađa koleginica, nije znao šta ga je snašlo!

Harison Ford jedan je od najplaćenijih i najpopularnijih glumaca Holivuda, a tokom svoje bogate karijere dobitnik je brojnih glumačkih nagrada

Celebrities
09:52h Autor:
OD SVETSKE FACE DO PAPUČARA: Smotala ga 22 godine mlađa koleginica, nije znao šta ga je snašlo!
Foto: Profimedia

Harison Ford (79) proslavio se ulogom profesorom arheologije Indianom Džonsom, jednim od najomiljenijih filmskih avanturista svih vremena.

Rođen je 13. jula 1942. u Čikagu, kao prvi od dva sina fabričkog radnika Kristofera Forda i njegove supruge Doroti Nidelman. Otac je bio krut i strog, držao je do svojih irskih korena i katoličke vere, dok je majka bila mnogo blaža i decu nije opterećivala svojim jevrejskim poreklom i precima koji su u Novi svet početkom XX veka došli iz Belorusije.

Uprkos očevom insistiranju da mu sinovi redovno idu u crkvu i poštuju Boga, oni su krenuli drugim stazama, a Harison Ford danas tvrdi da je indiferentan prema svim konfesijama.

Harison nije imao pojma kuda bi mogao dalje niti šta ga tačno zanima, pa je – najviše zbog osećanja obaveze prema roditeljima – upisao engleski jezik i filozofiju na koledžu Ripon u Viskonsinu. Međutim, zbog nedostatka motivacije počeo je da izostaje sa predavanja, zbog čega je na kraju i izbačen sa fakulteta. Ali, nije imao hrabrosti da roditeljima prizna.

Harison Ford
foto: Profimedia

Oni su ne znajući zakupili restoran i počeli da pripremaju proslavu sinovljevog uspeha, a Harison očajan zbog zablude u koju ih je doveo, skupio je hrabrosti i saopštio im istinu. Tada se pokupio iz roditeljske kuće i počeo da traži posao.

Nije mu bilo lako: bez ikakvih kvalifikacija, mogao je da radi samo pomoćne i povremene poslove, pa je tako dostavljao novine, konobarisao, održavao zelenilo u gradskom parku, radio na benzinskoj pumpi, a neko vreme čak je i kuvao na luksuznim brodovima.

Iako mu se taj posao sviđao više od ostalih, morao je da ga napusti jer je patio od morske bolesti, a nakon jednog neplanskog iskrcavanja, čuo je da se traže statisti u pozorištu u Viskonsinu i odmah se prijavio. Među stotinak kandidata imao je čak i malu prednost, jer je kao student glumio u nekoliko predstava.

Tada se u ulozi glumca oprobao isključivo zato što je smatrao da će ga nastup osloboditi treme i preterane sramežljivosti, ali kako se tim pokušajima posvetio vrlo površno, rezultati su izostali, pa je odustao i pre nego što se pošteno zagrejao.

Ovoga puta, međutim, nije mogao da uzmakne, jer se od nečega moralo živeti, a ponos mu nije dopuštao da se roditeljima obrati za pomoć. Zbog svega toga danas se svoje prve pozorišne uloge seća s neskrivenim užasom.

Harison Ford
foto: Profimedia

Ljubavni život- 3 braka

Ipak, stvari su prošle mnogo bolje nego što se nadao i dobio je još nekoliko angažmana. U Viskonsinu se zbližio i s pozorišnom sekretaricom Meri Markart, kojom se 1964. i oženio. Brak je bio impulsivan i pomalo nepromišljen, ali Ford nije zbog toga zažalio. Naprotiv, mnogo godina kasnije, kad je postao zvezda, priznao je da prvoj supruzi duguje najviše u životu.

Ona je izdržala što bi malo ko mogao: trpela me dok sam bio nesiguran, ponekad očajan i naporan, kad smo živeli s vrlo malo novca i jedva podmirivali račune, a ništa na svetu nije upućivalo na to da ću jednoga dana uspeti kao glumac – tvrdi.

Meri ga je, priznaje, nagovorila da se odvaži i na neizvestan korak – selidbu u Los Anđeles. Ford ne krije da se u prvom trenutku skamenio od straha, ali i sam je bio svestan da njegove glumačke ambicije u Viskonsinu imaju slabe šanse, pa je spakovao sve što su imali u mali polovni kombi i u oktobru 1965. otputovao u Kaliforniju.

– Sva sreća da nisam imao pojma u šta se upuštam. Nisam imao nikakvu predstavu kuda treba da idem, kako da tražim posao, kome da se obratim, koji studiji uopšte postoje u gradu! Ukratko, bio sam tele koje nije imalo pojma kako dalje.

Harrison je u drugom braku bio od 1983. do 2004. s televizijskom scenaristkinjom Melisom Mathison. Bivši supružnici imaju ćerku Georgiju (31) i sina Malkolma (33) i oboje se bave glumom.

A onda je upoznao sadašnju suprugu, Kalistu Flokhart 2002. godine na dodeli Zlatnog globusa.

Harison Ford
foto: Profimedia

Par je svoju vezu dugo krio od javnosti, verovatno i zbog toga što je Ford u to vreme još uvek bio zvanično u braku sa drugom suprugom, scenaritskinjom Melisom Metison, iako gotovo godinu dana nisu živeli zajedno. Ipak, glumac nije mogao da izdrži da svoju sreću ne podeli sa svetom.

Na Dan zaljubljenih 2009. godine Harison Ford zaprosio je Kalistu. Sa njima je na odmoru bio i njen sin Lajam Flokhart , kojeg je glumica usvojila pre nego što je započela vezu s Fordom. 2010. su stali na ludi kamen.

Kalista koja se proslavila ulogom u Ali Mekbil usvojila je sina Liama (19) dok je bio beba, a kasnije ga je usvojio i Harison.

Ono po čemu su se razlikovali od ostalih mladenaca je i odeća u kojoj su se zakleli na večnu ljubav. Ford se pojavio u Vranglerovim farmerkama, dok se Kalista odlučila za najobičniju belu haljinu za plažu. U to vreme glumac je imao 67, a ona 45 godina, ali razlika u godinama im nikada nije bila važna.

Ako je iko i posumnjao da njihova veza i brak neće uspeti, sigurno su na to zaboravili 2015. godine. Te godine Ford je imao tešku avionsku nesreću sa svojim avionom iz 2. svetskog rata. Slomljen desni zglob, karlica, leđa i ozbiljna povreda glave razlozi su zbog kojih je hitno prevezen u bolnicu, a Kalista je neprekidno bila uz njega. Svako jutro dolazila je u bolnicu i bila uz njegov krevet do kasno uveče. Nakon oporavka par je nastavio da uživaju u letenju malim avionom.

Iako su mnogi zli jezici tvrdili da njihova ljubav neće uspeti najviše zbog velike razlike u godinama, slavni par i danas dokazuje da ljubav ne poznaje godine.

Harison Ford koji je od Kaliste stariji 22 godine, svojevremeno ispričao koja je tajna njihovog srećnog i dugotrajnog braka.

"Ne pričajte. Klimajte glavom", objasnio je glumac (77) u jednom intervjuu, prenosi CNN.

Harison je izgradio kuću na ranču u gradiću Jackson Hole, a dok nije u Los Anđelesu, upravo ovde provodi vreme sa voljenom suprugom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs