NEMA PREDAJE

OVE POZNATE LIČNOSTI SU SINONIM ZA BORCE, PROŠLI GOLGOTU I STIGLI DO VRHA: Inspirisaće vas da nikada ne odustanete!

Njihovi životi zasigurno će vas "probuditi" i naterati da shvatite da i kada ne vidite svetlo na kraju tunela - ono postoji!

Celebrities
18:15h Autor:
OVE POZNATE LIČNOSTI SU SINONIM ZA BORCE, PROŠLI GOLGOTU I STIGLI DO VRHA: Inspirisaće vas da nikada ne odustanete!
Foto: Reuters

Postizanje željenih ciljeva zna da bude teško, posebno ako stalno nailazite na negativan odgovor. Ali važno je da se setite kako upravo loši aspekti vode ka onim dobrim, i da život jednostavno tako funkcioniše. Zato bacite pogled na mini biografije pet poznatih ličnosti koje su imale teško detinjstvo, iskusile siromaštvo, zlostavljanje, izolovanost i nerazumevanje.

Ono što im je zajedničko jeste da nikada nisu odustali, pa tako nemojte ni vi.

Dž.K. Rouling

Samo tri godine pre nego što je prva u nizu knjiga o mladom čarobnjaku Hariju Poteru puštena u javnost, autorka ovog magičnog litetrarnog dela imala je prilično komplikovan život. Tek se bila razvela, živela je od socijalne pomoći, i jedva prehranjivala svoje dete. Pošto je bila u finansijskoj krizi, sebi nije mogla da priušti kompjuter niti štampanje knjige. Zato je na pisaćoj mašini ručno ukucala 90.000 reči koliko je roman imao, a zatim slala različitim izdavačkim kućama. Dobila je nebrojano negativnih odgovora pre nego što je londonska izdavačka kuća Bloomsbury javila da je zainteresovana. Zanimljivo je da se to desilo pošto je osmogodišnja ćerka direktora pročitala knjigu, i potpuno se oduševila.

Stiven King

Još jedan literarni genije imao je težak početak karijere. Stiven je sa suprugom živio u prikolici, a bili su toliko siromašni da su od prijatelja pozajmili odeću za venčanje, i prestali da koriste telefon jer nisu mogli da ga plaćaju. Stiven je radio različite poslove kako bi izdržavao porodicu, ali je uporedo s tim uporno pisao. Sva pisma odbijanja od strane izdavačkih kuća on je čuvao, a bilo ih je tačno 60, pre nego što su mu objavili prvu priču The Glass Floor. Za nju je dobio honorar od 35 dolara. Čak ni njegov roman Carrie (Keri) u početku nije imao velikog uspeha, dok ga nije preuzela izdavačka kuća Signet Books, koja je piscu dala 200.000 dolara za autorska prava.

Opra Vinfri

Obožavana televizijska voditeljka, morala je da se nosi sa mnogim bolnim napadima tokom karijere. Kritikovali su je na konto boje kože, seksualnosti i fizičkog izgleda, ali to nikada nije pomelo njenu ambiciju da uspe. Međutim, ono što mnogi ne znaju jeste kako je izgledalo njeno traumatično detinjstvo. Opra je kao dete bila seksualno zlostavljana od stane ujaka, rođaka i prijatelja porodice. Rodila je dete kad je imala samo 14 godina, ali je ono nažalost preminulo dve nedjelje kasnije. Ipak, Opra je završila srednju školu kao najbolji đak i dobila stipendiju za koledž. Tokom studija počela je da radi na lokalnoj televiziji, a ostalo je, kako se kaže – istorija.

Albert Ajnštajn

Iako ga mnogi smatraju najpametnijim čovekom ikada, naučnik Albert Ajnštajn nije progovorio do svoje treće godine. Kasno je naučio da čita, a mnogi su smatrali da je mentalno zaostao. Albert je konkurisao na Swiѕѕ Fеdеrаl Inѕtitutе оf technology, ali se upisao iz drugog puta. Tamo su mu odbili doktorsku disertaciju koju su nazvali irelevantnom, što im se kasnije naravno obilo o glavu. Nakon studija radio je kao službenik u agenciji za patente, pošto nije uspeo da se zaposli kao asistent profesora. Kada je Ajnštajnova teorija relativiteta postala javna u naučnoj zajednici, tak tada su svi počeli da uviđaju njegovu veličinu. Doduše, bilo je dosta kolega koji su ga smatrali ludakom, i sa podsmehom odbacivali sve njegove ideje. Kasnije je Ajnštajn postao profesor na univerzitetima u Cirihu i Pragu. Svima je postalo jasno da je Albert apsolutni genije tek kada je 1921. godine dobio Nobelovu nagradu za svoja dostignuća.

Šanaja Tvejn

Ova pop-kantri pevačica nije počela da se bavi pevanjem iz ljubavi, koliko zbog moranja. Naime, pošto su joj se roditelji razveli, Šanaja je morala da pomogne majci i očuhu kako bi preživeli. Zato je sa osam godina počela da peva po barovima, i to u veoma čudno vreme, pa se seća kako ju je majka često budila usred noći da bi išla da radi. Kada je imala 21 jednu godinu majka i očuh su poginuli u saobraćajnoj nesreći, pa je na njoj ostalo da se brine o dve mlađe sestre i bratu. Zbog njih je odlučila da odgodi svoju ozbiljnu muzičku karijeru, i tek kada je najmlađi brat završio srednju školu spakovala se i krenula u Nešvil kako bi se posvetila pevanju.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs