PONOSNA ŠTO VUČE NAŠE KORENE

FRANCUSKA PREDSTAVNICA O POREKLU SRPSKOG PREZIMENA PJEVIĆ: Mnogo volim dedu Petra, naučio me je ovo da pevam na srpskom!

Francuska predstavnica na Evrosongu, koja je naše gore list priča o srpskom poreklu

Celebrities
14:47h Autor:
FRANCUSKA PREDSTAVNICA O POREKLU SRPSKOG PREZIMENA PJEVIĆ: Mnogo volim dedu Petra, naučio me je ovo da pevam na srpskom!
Foto: Profimedia

Predstavnica Francuske na Pesmi Evrovizije Barbara Pravi (28) koja je inače srpskog porekla osvojila je drugo mesto u Roterdamu sa sjajnom numerom "Voala". Srbija joj je dala 12 poena, a svi smo kraj malih ekrana videli kako u kameru vikala "Deda" na srpskom jeziku u trenutku kada je od Srbije dobila 12 poena.

Barbara se rodila i odrasla u Parizu, ali je sprskog porekla i pravo prezime joj je Pjević. Naime, Barbarin deda sa očeve strane je Srbin, dok je deda sa majčine strane iz Iraka.

Francuskinja sprskog porekla je u intervjuu za Novosti rekla da uz sebe stalno nosi jedan komad hartije od dede Petra.

Barbara Pravi, Evrovizija 2021
foto: Profimedia

Nikad se ne razdvaja od njega. Na njemu, deda Petar Pjević joj detaljno, preko cele stranice, pisano rukom, objašnjava poreklo porodičnog prezimena, "da se uvek seća šta joj je sudbina namenila". Pevati, na ekavici i ijekavici. Pevačica Pjević!

Svog dedu prosto obožava, a to što joj je napisao, kaže, donosi joj sreću. Zbog njega je, uostalom i postala Pravi, jer je njen deda baš onaj pravi, pun ljubavi za svoju unuku, kao što svaki pravi deda treba da bude.

- Ah, moj deda Petar! Mnogo ga volim. Svi ga zovemo deda. Mnogo mi znači - kaže Barbara Pravi.

Da li vas je naučio da pevate nešto na srpskom?

- Naravno! Upamtila sam pesmicu "Ringe ringe Raja, došo čika Paja". Stalno sam je pevala kad sam bila mala, zahvaljujući mom dedi.

On je prvi došao u Francusku?

- Da. Iz Beograda je. U Francuskoj se, posle, rodio moj tata Mark. Mama je iz Irana. Tata je profesor etike, a mama inspektorka nacionalnog obrazovanja.

Iz umetničke ste porodice?

- Tata svira gitaru, a deda s mamine strane, Iranac, slikar je.

Govorite li srpski?

Nažalost, ne. Osim reči dečje pesme koju me je naučio deda, znam još da kažem i "hvala"! Ali, volela bih da naučim.

Evrovizija 2021, Barbara Pravi
foto: Profimedia

Jeste li bili u Srbiji?

- Samo jednom, kada sam imala 12 godina. Ne sećam se najbolje, davno je bilo. Išli smo kolima s juga Francuske i bila je to prava avantura. Ali, volela bih mnogo da ponovo odem. Nameravam da posetim Srbiju čim se otvore granice posle pandemije.

Znate li da vas i vašu pesmu mnogo vole u Srbiji?

Hvala puno, zaista. Veoma mi je drago zbog toga. Veliki pozdrav svima u Srbiji.

Kome ste posvetili nastup na "Evrosongu"?

- Mom dedi, svima koji vole moju pesmu, mojoj ekipi koja je danonoćno radila na ovom projektu, svima koji me prate.

Kakva je bila atmosfera u Roterdamu?

- Odlična. Sve se lepo odvijalo, bilo je zabavno. S druge strane, proveli smo 10 dana u hotelskoj sobi zbog pandemije, ali, šta da se radi. Organizatori su bili veoma striktni, međutim, imali su razloga za to. Bilo je neophodno zbog korone. Stalno su nas testirali, nismo imali pravo da izađemo. Vreme smo provodili s ekipom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs