život na visokoj nozi

ZAVIRITE U BAKINGEMSKU PALATU: Tajne odaje engleske kraljice-od bioskopa i bazena do bankomata, sve puca od LUKSUZA!FOTO

Bakingemska palata je pravi mali grad - opremljen tako da kraljica uošte nema potrebu da izadje!

Celebrities
Autor:
Foto: EPA / Steve Parsons / Press Association

Bakingemska palata službena je rezidencija britanske kraljice od 1952. godine, kada je posle smrti oca, kralja Džordža VI, stupila na presto. I mada smo, povremeno, uspevali da zavirimo u njenu raskošnu unutrašnjost, istina je da postoji niz tajnih odaja u koje pristup imaju samo odabrani. Od bioskopa do zatvorenog bazena, otkrivamo vam iznenađujuće delove velelepnog zdanja koje ukupno čini 775 prostorija.

 

Kućni bioskop

 

Poput poznatih dama, kao što su Kloi Kardašijan, Krisi Tajgen i Dženifer Lorens, i Elizabeta II ima kućni bioskop. Istina, on je na raspolaganju i članovima osoblja, a ne samo kraljevskoj porodici. U to se lično uverila Emili Mejtlis, novinarka "BBC-ja", kada je posetila palatu kako bi uradila intervju sa princom Endruom.

 

‒ U južnom krilu postavlja se bioskop. Večeras je "Džudi", svi zaposleni dolaze. Pridružite nam se ako želite ‒ pozvala je sobarica Emili na premijeru.

 

 

Kraljičina pošta

 

Svih osamsto zaposlenih u Bakingemskoj palati mogu da koriste Dvorsku poštu. Fotografija iz Carskog ratnog muzeja (Imperial War Museum) otkriva kako je izgledala 1941, ali se pretpostavlja da se od tada znatno promenila.

 

Tajne odaje kraljice Elizabete - Privatna kapela

 

Prvu privatnu kapelu podigli su kraljica Viktorija i princ Albert 1844. godine, ali je ona devet i po decenija kasnije uništena tokom bombaškog napada. Novoizgrađena je smeštena u jugoistočnom delu palate.

Bakingemska Palata
foto: Profimedia

Lekarska ordinacija

 

U okviru Bakingemske palate nalazi se i "The Royal Mews Surgery", a vodi je kraljičin lekar, dr Timoti Evans. Na raspolaganju je svim zaposlenima, dok članovi porodice više vole da se leče privatno.

 

Tajna vrata

 

Oficijelne posete Bakingemskoj palati, koje se organizuju u letnjim mesecima, pored ostalog uključuju obilazak impresivnog Belog salona, ali, da li ste znali da postoje tajna vrata koja vode pravo u tajne odaje kraljice Elizabete? Skrivena su od pogleda i kamuflirana velikim ogledalom.

 

Zatvoreni bazen

 

Veliki bazen na raspolaganju je i osoblju i članovima kraljevske porodice. Vojvoda i vojvotkinja od Kembridža, Vilijam i Kejt, vodili su svojevremeno princa Džordža na privatne časove plivanja.

 

Kraljičin bankomat

 

Godine 2001, sada bivši šef "Coutts banke", Gordon Pel otkrio je za The Standard da u Bakingemskoj palati postoji "ATM" bankomat. Smešten je u podrumu i rezervisan isključivo za članove kraljevske porodice.

 

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...