UKRALA ŠOU

Ko je Amanda Gorman (23), najmlađa pesnikinja na inauguraciji u istoriji: Svojom recitacijom je osvojila svet! (VIDEO)

Nakon što je izrecitovala pesmu ispred zgrade američkog Kapitola na Bajdenovoj inauguraciji, postala je hit na društvenim mrežama

Celebrities
Autor:
Ko je Amanda Gorman (23), najmlađa pesnikinja na inauguraciji u istoriji: Svojom recitacijom je osvojila svet! (VIDEO)
Foto: Profimedia

Amanda Gorman (23) postala je najmlađa pesnikinja koja je ikada nastupala na inauguraciji nekog predsednika u istoriji Amerike.

"Kad dan dođe, pitaćemo se gde možemo naći svetlo u ovoj beskrajnoj senci", stihovi su kojima je započela njena petominutna recitacija.

Od tog trenutka postala je zvezda večeri, a na društvenim mreža u kratkom roku prikupila armiju fanova koji ne mogu prestati da se dive njenom radu.

"Amanda Gorman je neverovatna. Kakav talenat ", napisao je jedna korisnik Tvitera.

"U svojoj pesmi nisam htela ni na koji način pokušati prikriti ono što smo imali priliku vidjeti proteklih nekoliko tjedana i, usuđujem se reći, posljednjih nekoliko godina. Ali ono čemu zapravo težim u pesmi je da svojim rečima pronađem način na koji naša zemlja još uvek može biti jedinstvena i izlečiti se "rekla je Gorman u intervjuu za Njujork Tajms.

U razgovoru za CBS News otkrila je da su je inspiraciju, kad je počela da piše pronalazila u govorima Abrahama Linkolna i Martina Luterra Kinga, a kasnije je bila podstaknuta napadom na Kapitol Hil početkom januara.

Ćerka Džoa Bajdena uoči inauguracije progovorila o porodici: Ovog pravila se svi pridržavamo, dotakla se i Melanije!

Amanda Gorman
foto: Profimedia

Gormanova se zaljubila u poeziju još u ranom detinjstvu i brzo se izdovila kao talenat u usponu. Odrasla je u Los Anđelesu, gde joj je majka radila kao profesorka u školi. Pisala je svoje dnevnike na igralištu, a sa 16 proglašena je mladom pesnikinjom grada Los Anđelesa.

Nekoliko godina kasnije, dok je studirala sociologiju na Harvardu, ponela je priznanje nacionalne mlade pesnikinje, kao prva osoba na tom mestu.

Studirala je sociologiju na Harvardu, a prvu knjigu 'The One for Whom Food Is Not Enough' objavila je 2015. godine. Tokom ove godine, planirada izda i slikovnicu 'Change Sings'.

Amanda Gorman
foto: Profimedia

Nastupom na inauguraciji krenula je stopama Maje Angelou, Ričarda Blanka i Roberta Frosta, pesnicima koji su nastupali na prethodnim predsedničkim inauguracijama, piše BBC.

U godini koju počinje velikim stepenikom, pojavljivanjem na inauguraciji, Gormanova se sprema da dosegne do znatno veće publike svojim radom.

U septembru će “Viking buks” da joj objavi prvu zbirku poezije, takođe nazvanu “Brdo na koje se uspinjemo”, namenjenu mladim i odraslim čitaocima, a u njoj će se nalaziti i poema sa inauguracije. Istog dana trebalo bi da izađe i njena prva slikovnica “Promena peva”, sa ilustracijama Loren Long.

Besprekoran stajling Mišel Obame na Bajdenovoj inauguraciji: Pokazala zašto je ikona stila! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs