Neverovatne blagodeti
Crni i crveni luk čine čuda za štitnu žlezdu: Ruski lekar pronašao spas za obolele!
Zbog svoje lekovitosti gotovo je obavezan u ishrani
Autor:
Iako ještitna žlezda mala, veoma je važna za vaš organizam, jer proizvodi hormone koji utiču na svaku ćeliju, tkivo i organ u telu.
Poremećaji štitne žlezde mogu se lečiti brojnim terapijama, ali, mogu se razviti u ozbiljan zdravstveni problem ako se ne leče.
Svetski popularan ruski lekar, iz St. Petersburga, Igor Knjazkin, veruje da je pronašao pravi lek za poremećaje štitne žlezde, i da crveni luk ima najveći efekat u lečenju ovog stanja.
Crveni luk se kao začin danas koristi u mnogim kuhinjama sveta, ali i kao prirodni lek u narodnoj medicini.
Kod nas on je zastupljen u svim domovima, kao začin, ali i kao lek za mnoge zdravstvene tegobe.
CRVENI I CRNI LUK KAO PRIRODNI LEK
Crveni luk (Allium cepa) kao i crni luk, je zeljasta biljka iz porodice Alliaceae, poreklom iz Azije, ali danas se gaji širom sveta, jer spada među najotpornije vrste baštenskog povrća.
U ljudskoj ishrani priprema se u salatama, i kao začin. Pošto sadrži eterično ulje bogato sumporom, kod guljenja ili seckanja izaziva suzenje očiju. Različitih je veličina, kao i oblika, boje i ljutine.
Crveni luk ima ogromnu antibakterijsku, antifungalnu, protivupalnu i antitumornu snagu. Sadrži ugljene hidrate, proteine, minimalnu količinu masti (oko 0.2 posto) i minerale, poput kalcijuma, fosfora i gvožđa.
Ekstrakti crvenog luka bogati su fenolnim komponentama i imaju antikancerogeno delovanje. Fenoli i polifenoli se smatraju jedinjenjima sa antimikrobnim delovanjem.
Posebnim izvorom fenolnih komponenata smatra se ljuska luka.
Za crveni luk se smatra da je najbogatiji izvor flavonoida u ljudskoj ishrani. Od flavonoida je bitan kvercetin, koji ima snažne efekte na imunitet i upale.
U jednom sprovedenom istraživanju koje je obuhvatilo veliki broj vrsta povrća i voća, utvrđeno je da crveni luk sadrži najveći procenat kvercetina.
Preporuke o doziranju mogu varirati zavisno od vašeg zdravstvenog stanja, budući da nema dnevno preporučenih količina kvercetina.
Da treba konzumirati namirnice bogate kvercetinom, zaključak je sprovedenih ispitivanja koja naglašavaju da kvercetin usporava razvoj tumora, a može preventivno delovati ili lečiti i rak debelog creva.
LEKOVITOST CRVENOG LUKA
Crveni luk sadrži i dragocene vitamine, od kojih najviše C i B, kao i eterična ulja. Zbog sadržaja vitamina C crveni luk deluje kao snažan antioksidans, te u održavanju normalnog stanja krvnih kapilara.
Mnogi bacaju zelene listove crvenog luka, misleći da nemaju vrednosti, i koriste samo njegov beli deo, ali tu greše, jer je najviše vitamina C upravo u listovima.
Crveni luk je najbolje jesti u sirovom stanju, kako bi se sačuvali svi sastojci.
Ne samo što poboljšava apetit, poboljšava i regulaciju creva, ali treba napomenuti da se ne preporučuje osobama koje imaju osetljiv želudac.
U jednom sprovedenom kineskom istraživanju došlo se do zaključka da ljudi koji jedu najviše luka najmanje oboljevaju od raka želuca.
Takođe, klinički je dokazano da crveni luk jača slabo srce i vraća snagu iscrpljenom organizmu.
Crveni luk vam može pomoći da snizite krvni pritisak, sprečite nastajanje krvnog ugruška, i pri zacelivanju rana. Ima pozitivan uticaj i na holesterol.
Smanjuje povećanu količinu šećera u krvi, budući da sadrži biljni hormon sličan inzulinu.
Pomaže kod upalnih reakcija koje dovode do alergije i astme, pa se svakako preporučuje osobama koje imaju problema sa alergijama.
Crveni luk je odličan diuretik, što znači da delotvorno odstranjuje višak tečnosti iz organizma, pa se preporučuje obolelima od artritisa, gihta i kod raznih reumatskih oboljenja.
Lek je za upalu prostate i mokraćne bešike, potiče rad bubrega i služi u razmeni materija u ljudskom organizmu.
Hranjive materije u crvenom luku neguju i čiste kožu, a pokazale su da eliminišu štetne bakterije i klice. Fosforna kiselina u crvenom luku korisna je za celokupno zdravlje.
Uz sve do sada navedeno, crveni luk može pomoći u olakšavanju problema sa štitnom žlezdom, što će poboljšati njegovu funkciju i regulisati lučenje hormona štitne žlezde.
CRVENI LUK ZA ŠTITNU ŽLEZDU
Za vidljive rezultate upražnjavajte ovaj tretman pre nego što noću odete u krevet.
Rasecite luk na pola i masirajte vrat pomoću dobijenih polovina. Posebnu pažnju obratite na područje gde se nalazi štitna žlezda.
Ne bi trebalo isprati sok od luka, jer njegove komponente trebaju raditi na vašoj štitnoj žlezdi tokom noći.
Sok od luka će ubrzo poboljšati funkciju vaše štitne žlezde.
Štitna žlezda kontroliše metabolizam: Najviše utiče na zdravlje ovih organa!
Postoji toliko mnogo namirnica koje će, ako ste zahvaćeni hipotireozom, hraniti telo hranjivim materijama koje mu nedostaju.
Pazite da jedete hrana bogatu vlaknima: špargle, pasulj, cveklu, kuvani brokoli, kuvane šljive, šargarepu, celer, krastavac, beli luk, salatu, gljive, luk, paradajz i kuvani spanać.
Mnogim ljudi s hipotireozom imaju nedostatak magnezijuma, B-12, cinka, joda, B2, vitamina C, selena, vitamina D i vitamina A.
Borovnice su hranjive i bogate vlaknima, vitaminom C, vitaminom K, manganom, antioksidansima; te korisne u borbi protiv holesterola, snižavanju krvnog pritiska, u borbi protiv raka i osnažuje zdravlje mozga.
Bundeve su prepune antioksidansima, vlaknima, bogate vitaminom A, vitaminom C, magnezijumom, kalijumom i cinkom, sadrže L triptofan, hemijsko jedinjenje koji izaziva osećaj dobrobiti koji pomaže kod depresije i protivupalno, pomaže kod zdravlja zglobova, zdravlja organa, olakšanje od stresa i povreda mekog tkiva.
Za pasulj kažemo da je čaroban plod, jer je bogat proteinima, vlaknima, ugljenim hidratima, antioksidansima, vitaminima i mineralima.
Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama EPA i DHA, za koje je utvrđeno da snižavaju nivo triglicerida i holesterola. Sardine su izvrstan izvor vitamina D, vitamina B12 i bogate proteinima.
Brazilski orašasti plodovi su vrlo dobar izvor vitamina E, vitamina B, tiamina, riboflavina, niacina, pantotenske kiseline, folata, bakra, magnezijuma, mangana, kalijuma, kalcijuma, gvožđa, fosfora i cinka.
Samo dva oraščića dnevno mogu vam dati preporučeni dnevni unos selena.
Većina bolesnika s hipotireozom nedostaje selen.
Tamna čokolada je preporučljiva, za razliku od obične čokolade. Kakao je najčišći oblik čokolade koju možete jesti.
Pun je antioksidansa, magnezijuma, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, cinka, bakra i mangana.
Superhrana: Deset najzdravijih obroka na svetu, koji se spremaju za čas! (RECEPT)
Crveni luk je moćan prirodni antibiotik. Pokušajte ga jesti koliko god možete!
- Ova snažna biljka smiruje kašalj, ubrzava iskašljavanje i pomaže u lečenju promuklosti, gripa, upale grla, upale pluća, bronhitisa i astme.
- Žvakanjem sirovog crvenog luka kroz tri do osam minuta dnevno, oralna sluz postaje potpuno sterilna.
- Crveni luk ubrzava funkciju štitne žlezde i gušterače; poboljšava i reguliše lučenje hormona.
- Sprečava razvoj štetnih mikroorganizama u crevnoj flori.
- Ovaj dar prirode stimuliše bubrege i izlučivanje urina, pomaže u lečenju upale bubrega i bešike.
- Crveni luk povečava izlučivanje vode i toksina iz tela, pomaže u lečenju reumatoidnog artritisa i gihta.
- Luk je prepun sumpornih jedinjenja koji štite telo od različitih bolesti.
- Sirovi luk ubrzava stvaranje inzulina. Ako ste dijabetičar, jedite sirov luk.
- Sok od luka obično se koristi protiv prehlade i upale grla, i to daje izvanredne rezultate.
- Crveni luk sprečava krvarenje iz nosa.
- Štiti od koronarne bolesti i kontroliše hipertenziju.
- Sirovi luk kontroliše nivo holesterola i smanjuje loš holesterol.
- Povećava apetit, ubrzava i reguliše probavu, uklanja zatvor i nadutost
Imate bezbroj mogućnosti kako da konzumirate crveni luk, pa ostaje zaključak da je zbog svoje lekovitosti gotovo obavezan u ishrani.