obavezno pročitajte
Da li ste i vi pospani posle ručka? Ove 3 namirnice nikada ne biste smeli da jedete (i pijete)!
Uhvati li i vas pospanost nakon što pojedete ručak? Niste jedini, ovaj problem muči mnoge. Otkrijte koje je namirnice najbolje jesti za ručak, a šta biste trebali da izbegavate
Autor:
Ručak je najbolje jesti oko 12 ili 13 sati. Pomerite li ga za kasnije popodne, verovatno ćete postati jako gladni i zbog toga imati veću želju za hranu punom šećera i masnoća, poput pržene hrane, slatkiša i kolača.
Idealan ručak treba sadržavati vitamine, minerale, zdrave masnoće, ugljene hidrate i belančevine. Ugljeni hidrati i masnoće daju nam energiju, dok su belančevine ključne za pravilno funkcionisanje našeg tela. Probajte tri spasonosna recepta za letnji ručak.
Namirnice koje je najbolje jesti za ručak su:
- sendviči (s piletinom, jajima, tunom, sirom ili pečenom govedinom) i testenina od celog zrna
- salate
- riba poput skuše, lososa i sardine
- supe
- mahunarke i kus-kus
Sledeće tri namirnice su najgori izbor za ručak jer uzrokuju pad energije, odnosno letargiju:
1. Prženi krompirići (pomfrit)
Pomfrit se prži u puno ulja i reč je o jednostavnim ugljenim hidratima koje uvek treba izbegavati jer nakon što naglo povise nivo šećera u krvi, isto je tako naglo i spuste. Pojedete li pomfit za ručak, vrlo ćete verovatno osetiti nagli pad energije, letargiju i pospanost.
2. Kravlje mleko
Iakokravlje mleko može biti deo uravnotežene ishrane, može imati negativan učinak na nivo energije u telu. Kravlje mleko teže se vari, zbog čega je u probavnom procesu potrebna pomoć veće količine krvi koja ode u creva, a ostatak tela mora da funkcioniše sa smanjenim protokom krvi. Gubitak krvi može uzrokovati letargiju.
3. Puter od kikirikija
Nakon što pojedete sendvič s puterom od kikirikija, vrlo će vas verovatno uhvatiti pospanost. Krivac je za pospanost aminokiselina triptofan koju sadrži taj zasitni namaz. Ali puter od kikirikija ne morate da izbegavate u potpunosti, samo ga kombinujte sa "superhranom" koja nam daje energiju, poput žitarice tef, kamuta, čija semenki, voćke longan i alge dulse.