U zimskim mesecima, ništa ne greje dom kao miris pečene pite sa kiselim kupusom. Ovo je jedno od najjednostavnijih, ali i najukusnijih posnih jela koje se sprema brzo, sa malo sastojaka, a pruža bogat i specifičan, blago kiselkast ukus koji obožavaju svi ljubitelji tradicionalne kuhinje. Savršena je kao doručak, večera ili kao dodatak uz posnu supu i topla jela.

Osnovne informacije

  • Vrsta jela: posno, tradicionalno, pita
  • Vreme pripreme: oko 60 minuta
  • Težina pripreme: jednostavno
  • Porcije: 4–6

Sastojci

  • 1 srednja glavica kiselog kupusa
  • 1 pakovanje gotovih kora za pitu
  • Biber (po ukusu)
  • Ulje za prženje + malo ulja za premazivanje kora
pita kupus.png
Foto: Printscreen Youtube/ Aurora recepti

Priprema

1. Priprema kupusa

  • Kiselо kupus iseckati na sitne komadiće.
  • Kratko ga potopiti u hladnu vodu da se malo ispere, naročito ako je previše slan ili kiseo.
  • Procediti.

2. Prženje fila

  • U tiganju zagrejati malo ulja.
  • Dodati oceđen kupus i pržiti na srednjoj temperaturi.
  • Začiniti biberom po ukusu i kratko dinstati dok kupus ne omekša i ne zamiriše.

3. Formiranje pite

  • U pleh staviti dve kore i preliti ih tankim mlazom ulja.
  • Rasporediti deo fila preko kora.
  • Prekriti jednom korom, pa ponovo staviti fil.
  • Ponoviti postupak dok se sve kore i fil ne utroše.
  • Završiti korama koje treba blago premazati uljem.
pita sa kupusom.png
Foto: Printscreen Youtube/ Aurora recepti

4. Pečenje

  • Peći u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 35–40 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju.
  • Nakon pečenja, pokriti krpom i kesom (ili folijom) da omekša i postane sočnija.

00:32
Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka Izvor: TikTok/thecollegechefs