7 recepata za 7 dana u nedelji: Predlog za ručak od ponedeljka do nedelje

AKo ne znate šta da kuvate u toku ove nedelje, naš predlog su domaća jela koja prijaju baš svakom telu
Foto: Bakina kuhinja

Najteže je osmisliti ručak za radnu nedelju koja je pred nama. Ali dobra organizacija je pola posla. Naš predlog za balansirani jelovnik domaćih jela je ispred vas, dok je na vama "samo" da ih skuvate:

1. Ponedeljak – Pileći paprikaš sa knedlama

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: srpska / balkanska
  • Vreme pripreme: 60 min
  • Kalorije: ~550 kcal po porciji
  • Porcije: Za 4 osobe

Sastojci:

  • 500 g pilećeg mesa (batak/karabatak)
  • 1 crni luk
  • 1 kašika začinske paprike
  • 1 šargarepa
  • 200 ml paradajz soka
  • So, biber
  • Malo brašna za zgusnuće

Knedle:

  • 1 jaje,
  • 3 kašike griza,
  • so

Priprema:

  1. Prodinstaj seckani luk i šargarepu, dodaj meso, pa proprži par minuta.
  2. Ubaci alevu papriku, nalij sa 500 ml vode i paradajz sokom.
  3. Kuvaj oko 40 min.
  4. Napravi knedlice (umuti jaje + griz), kašičicom spusti u ključali paprikaš i kuvaj 10 min.
  5. Po potrebi malo zgusni brašnom razmućenim u vodi. 
Pileći paprikaš sa knedlama ili noklicama Foto: Bakina kuhinja

Utorak - Pasta carbonara

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: italijanska
  • Vreme pripreme: 25 min
  • Kalorije: ~600 kcal
  • Porcije: Za 4 osobe

Sastojci:

  • špagete 250 g,
  • 150 g pančete,
  • 2 jaja + 1 žumance,
  • 50 g parmezana,
  • biber

Priprema:

  1. Skuvaj pastu al dente.
  2. Pancetu proprži do hrskavosti.
  3. Umuti jaja sa parmezanom i dosta bibera.
  4. U vruću pastu (bez vatre) umešaj pancetu i jaja – neka se kremasto zgusne.
  5. Ne dodavati pavlaku – originalna verzija je bez nje.
Karbonara je tu da lakše prebrodite utorak Foto: Profimedia

3. Sreda – Musaka sa krompirom

Osnovne infromacije:

  • Kuhinja: balkanska
  • Vreme pripreme: 70 min
  • Kalorije: ~650 kcal
  • Za 4 osobe

Potrebno je:

  • 500 g mlevenog mesa,
  • 5–6 krompira,
  • 1 luk,
  • 3 jaja,
  • 200 ml mleka,
  • so,
  • biber

Priprema:

  1. Iseci krompir na ploške,
  2. luk izdinstaj,
  3. dodaj meso,
  4. začini.
  5. Ređaj sloj krompira → sloj mesa do kraja.
  6. Prelij jajima i mlekom.
  7. Peci 45–50 min na 200°C.
Musaka se smatra jednim od omiljenih ručaka većine Foto: Printscreen/YouTube

4. Četvrtak – Gulaš od junećeg mesa

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: mađarska
  • Vreme pripreme: 90 min
  • Kalorije: ~500 kcal
  • Za 6 osoba

Sastojci:

  • 600 g junetine,
  • 2 luka,
  • 1 kašika aleve paprike,
  • 1 šargarepa,
  • lovor,
  • čaša crnog vina (opciono)

Priprema:

  1. Luk izdinstaj do zlatnog, ubaci meso i prži dok ne dobije boju.
  2. Dodaj alevu papriku, šargarepu, so, biber, lovor.
  3. Nalij vodom, krčkaj 60–80 min.
  4. Po želji dodaj malo vina. Posluži uz pire krompir.
Gulaš četvrtkom kao najava da se bliži vikend Foto: Shutterstock

5. Petak – Losos iz rerne sa povrćem

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: nordijska / moderna evropska
  • Vreme pripreme: 30 min
  • Kalorije: ~450 kcal
  • za 4 osobe

Sastojci:

  • 2 fileta lososa,
  • limun,
  • maslinovo ulje,
  • brokoli,
  • tikvica,
  • so,
  • biber

Priprema:

  • Posoli i pobiberi losos, dodaj limun i ulje.
  • Pored rasporedi seckano povrće.
  • Peci 20 min na 200°C.
Foto: Shutterstock

6. Subota – Pileći gyros u tortilji

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: grčka
  • Vreme pripreme: 35 min
  • Kalorije: ~550 kcal
  • Količina: 2 osobe

Sastojci:

  • 400 g pilećeg filea,
  • paprika,
  • crni luk,
  • začin za gyros,
  • jogurt,
  • beli luk,
  • tortilje

Priprema:

  1. Piletinu iseći i začiniti, propržiti na jačoj vatri.
  2. Napraviti sos: jogurt + beli luk + malo limuna.
  3. Napuniti tortilju mesom, povrćem i sosom.
Giros za sve one koji vikend ne žele da provedu u kuhinji Foto: Profimedia

7. Nedelja – Pasulj prebranac

Osnovne informacije:

  • Kuhinja: tradicionalna srpska
  • Vreme pripreme: 120 min
  • Kalorije: ~500 kcal
  • Porcije: za 6 osoba

Sastojci:

  • 500 g pasulja tetovca,
  • luk, začinska paprika,
  • ulje,
  • so,
  • biber,
  • lovor

Priprema:

  • Pasulj obari jednom pa prospe vodu.
  • Drugi put kuvaj sa lovorom do omekšanja.
  • Izdinstaj dosta luka, dodaj alevu papriku i umešaj u pasulj.
  • Zapeci u rerni 30 min.
Pasulj može da vam pretekne i za naredni dan za ručak Foto: Shutterstock