Grci samo na ovaj način spremaju patlidžan: Ručak koji se u slast pretvara

Sufle od patlidžana je predivno i kremasto jelo koje se sprema sa dosta belog luka i kvalitetnog sira
Foto: printscreen/instagram

Patlidžan na mediteranski način je čisto gurmansko uživanje. Sve što treba je da patlidžan spremite na ovaj jedinstveni način i uživate u svakom zalogaju ovog utešnog jela. 

Ovo jelo je rustično, a opet elegantno.

Sastojci:

  • 3 patlidžana, isečena po dužini
  • ⅓ šolje (80 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja, plus još za premazivanje patlidžana
  • 5 čenova belog luka, mlevenih
  • 1 ⅔ šolje (400 ml) soka od paradajza
  • 4 šolje (500 g) rendanog sira
  • 300 g feta sira, izmrvljenog
  • So i sveže mleveni biber
  • Svež peršun, iseckan, za ukrašavanje

Priprema:

Priprema patlidžana:

  1. Isecite patlidžan po dužini. Premažite obe strane maslinovim uljem i začinite solju i biberom.
  2. Pecite u rerni na 200°C oko 25 minuta, ili dok ne omekša. Ostavite sa strane.

Napravite osnovni sos:

  1. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite seckani beli luk 1 minut.
  2. Dodajte sok od paradajza, začinite solju i biberom i krčkajte 25 minuta dok se malo ne zgusne, ali ne previše.

Sklopite sve sastojke:

  1. U plehu dimenzija 30x18 cm, na dno rasporedite sloj sosa od paradajza.
  2. Dodajte jedan sloj kriški pečenog patlidžana.
  3. Kašikom prelijte još sosa od paradajza, zatim rendanim sirom, izmrvljenim feta sirom i seckanim peršunom.
  4. Ponovite ovaj postupak 4 puta za 4 sloja.
  5. Završite završnim slojem sosa od paradajza i obilnim prelivom od rendanog sira.

Koliko se peče?

Pecite na 180°C 60 minuta, dok ne postane žućkasto i zlatno odozgo.