Patlidžan na mediteranski način je čisto gurmansko uživanje. Sve što treba je da patlidžan spremite na ovaj jedinstveni način i uživate u svakom zalogaju ovog utešnog jela.
Ovo jelo je rustično, a opet elegantno.
Sastojci:
- 3 patlidžana, isečena po dužini
- ⅓ šolje (80 ml) ekstra devičanskog maslinovog ulja, plus još za premazivanje patlidžana
- 5 čenova belog luka, mlevenih
- 1 ⅔ šolje (400 ml) soka od paradajza
- 4 šolje (500 g) rendanog sira
- 300 g feta sira, izmrvljenog
- So i sveže mleveni biber
- Svež peršun, iseckan, za ukrašavanje
Priprema:
Priprema patlidžana:
- Isecite patlidžan po dužini. Premažite obe strane maslinovim uljem i začinite solju i biberom.
- Pecite u rerni na 200°C oko 25 minuta, ili dok ne omekša. Ostavite sa strane.
Napravite osnovni sos:
- U tiganju zagrejte maslinovo ulje i propržite seckani beli luk 1 minut.
- Dodajte sok od paradajza, začinite solju i biberom i krčkajte 25 minuta dok se malo ne zgusne, ali ne previše.
Sklopite sve sastojke:
- U plehu dimenzija 30x18 cm, na dno rasporedite sloj sosa od paradajza.
- Dodajte jedan sloj kriški pečenog patlidžana.
- Kašikom prelijte još sosa od paradajza, zatim rendanim sirom, izmrvljenim feta sirom i seckanim peršunom.
- Ponovite ovaj postupak 4 puta za 4 sloja.
- Završite završnim slojem sosa od paradajza i obilnim prelivom od rendanog sira.
Koliko se peče?
Pecite na 180°C 60 minuta, dok ne postane žućkasto i zlatno odozgo.