Moguće je napraviti zdrav pasulj bez zaprške, a da pri tome on bude ukusan i kremast. Trik je u tome da se sa pasuljem kuva i krompir, paradajz i paprika, koji se potom samelju pa daju sočnu gustinu čorbastom jelu.
Sastojci:
- 1/2 kg pasulja
- parče slaninice ili suvog mesa
- 1 velika šargarepa
- 1 paprika
- 1 paradajz
- 1 veliki krompir
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- svež peršun
- so, biber i suvi začin po ukusu
Priprema:
- Pola kg pasulja potopiti uveče.
- Sutradan naliti pasulj hladnom vodom, potom ga prokuvati samo da provri i procediti.
- U šerpi propržiti parče slaninice ili nekog drugog suvog mesa po želji.
- U to dodati pasulj i naliti vrućom vodom samo da oblije pasulj.
- Dodati potom šargarepu, krompir,papriku, paradajz, luk i beli luk, kao i još malo vode da oblije svo povrće i kuvati.
- Kada se pasulj skuva izvaditi svo povrće i u blenderu ga izmiksati. Izblendano povrće sipati u pasulj, promešati i začiniti po ukusu.
- Na kraju, dodati sitno iseckan svež peršunov list.