Ovo su 5 namirnica koje su odlična zamena za meso, čak je i zdravije: Tvrdi poznati kardiohirurg

Poznati kardiohirurg dr Stiven Gandri, naveo je pet namirnica koje su odlična zamena za meso po pitanju proteina.
Dr Stiven Gandr je u kolumni napisao da nije veliki ljubitelj mesa, ali da postoji savršena proteinska zamena koja ima daleko bolji efekat na celokupni origanzam. Foto: Printskrin@PIX11 News/YouTube

Dr Stiven Gandri, kardiohirurg, više od dve decenije proučava ulogu mikrobioma u hroničnim bolestima i dugovečnosti. Diplomirao je na Univerzitetu Jejl i Medicinskom koledžu Džordžije, a specijalizaciju iz hirurgije završio je na Univerzitetu Mičigen.

Dr Stiven Gandri u kolumni za "MakeIt" napisao je da nije veliki ljubitelj mesa, ali da postoji savršena proteinska zamena koja ima daleko bolji efekat na celokupni origanzam.

"Ne morate svakog dana da jedete veliki komad mesa kako biste zadovoljili dnevne potrebe za proteinima. Zapravo, preterano unošenje proteina životinjskog porekla, posebno iz industrijskog uzgoja, može naneti više štete nego koristi.

Brojna istraživanja potvrđuju da izvori proteina koji nisu mesnog porekla mogu biti bolji za zdravlje, dugovečnost i moždane funkcije. Foto: Printskrin@KMTV 3 News Now/YouTube

Istraživanja pokazuju da prevelika količina crvenog mesa može dovesti do povećane upale, ubrzanog starenja i većeg rizika od hroničnih bolesti. Jedan od glavnih krivaca za to je molekul šećera pod nazivom Neu5Gc, koji se prirodno nalazi u crvenom mesu. Ljudski organizam ga prepoznaje kao strano telo, što pokreće imuni odgovor i dovodi do dugotrajne upale.

Naravno, pre bilo kakvih drastičnih promena u ishrani, treba da se posavetujete sa svojim lekarom. Ipak, za mnoge ljude, biljni proteini mogu biti snažna i zdrava alternativa, bogata vlaknima, zdravim mastima i antiinflamatornim polifenolima.

Brojna istraživanja potvrđuju da izvori proteina koji nisu mesnog porekla mogu biti bolji za zdravlje, dugovečnost i moždane funkcije.

Ovo su pet namirnica bogatih proteinima koje dr Gundri često preporučuje i dodaje da nije ljubitelj mesa i da ga skoro nikad nema u jelovniku.

Sočivo

Spada u najbogatije izvore proteina među mahunarkama. Foto: Shutterstock

Sočivo je njegov prvi izbor kada su mahunarke u pitanju. Spada u najbogatije izvore proteina među mahunarkama, a ima manje kalorija od većine drugih. Pored toga, bogato je rezistentnim skrobom i prebiotičkim vlaknima, koji hrane dobre bakterije u crevima.

Savet: Potopite ili kuvajte sočivo pod pritiskom kako biste smanjili sadržaj lekina, koji mogu usporiti apsorpciju hranljivih materija. Možete ga dodavati supama, varivima ili koristiti za pripremu domaćih povrtnih burgera.

Konopljin protein

Jedan od retkih biljnih proteina koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Foto: Shutterstock

Konopljino seme je jedan od retkih biljnih proteina koji sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, što ga čini kompletnim proteinom. Bogato je omega-3 masnim kiselinama, magnezijumom i vlaknima korisnim za creva.

Savet: Birajte organski, hladno ceđeni konopljin protein bez dodatog šećera. Možete ga dodati u smutije, a konopljine "srži" su odlične za salate ili pečeno povrće.

 Spirulina

Sadrži gvožđe, vitamine B grupe i moćni antioksidans fikocijanin, koji podržava rad mozga i imunitet. Foto: Marina Moskalyuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova plavo-zelena alga spada u namirnice sa najvećim procentom proteina na svetu (po težini, skoro 70 odsto proteina). Sadrži gvožđe, vitamine B grupe i moćni antioksidans fikocijanin, koji podržava rad mozga i imunitet.

Savet: Dodajte spirulinu u smutije ili ceđene sokove. Možete je zameniti hlorelom, još jednom hranljivom algom, u prahu ili tabletama.

Laneno seme

Ima blagotvorno dejstvo na hormonsku ravnotežu. Foto: Shutterstock

Laneno seme je izvanredan izvor biljnih proteina, omega-3 masnih kiselina i lignana, koji imaju blagotvorno dejstvo na hormonsku ravnotežu. Međutim, kada je celo, organizam ne može da iskoristi sve njegove hranljive materije, zbog čega ga je najbolje koristiti mleveno.

Savet: Čuvajte celo organsko laneno seme u frižideru i meljite ga po potrebi, da bi ostalo sveže (kao što mlevenje kafe neposredno pre pripreme daje najbolji ukus). Dodajte ga u smutije, salate ili pripremite brz i zdrav doručak poput mafina iz šolje sa cimetom i lanom.

Sirak

Sirak je odličan izvor polifenola i jedna od retkih žitarica bez lekina. Foto: Shutterstock

Ako vam je dosadio kinoa ili kus-kus, probajte sirak, drevnu žitaricu bogatu proteinima i blago slatkastog, orašastog ukusa. Jedna šolja sadrži 21 gram proteina (više nego dvostruko od kinoe), a 85 grama ima više gvožđa nego porcija mesnog odreska. Pored toga, sirak je odličan izvor polifenola i jedna od retkih žitarica bez lekina.

Savet: Koristite brašno od siraka za bezglutensko pečenje ili ga potražite u obliku testenine za hranljiv obrok bogat biljnim proteinima.

Stil/Nova

This browser does not support the video element.

Prodao meso koje nosi smrtonosnu bakteriju, pa odbio da sarađuje - 40 tona piletine zaraženo salmonelom Izvor: Kurir televizija