Šta žene da jedu u 40-im da bi izgledalo mladoliko u 60-im? Ove namirnice obaveznio moraju biti u vašem jelovniku, na plastičara zaboravite

Žene rađe odu na estetske korekcije kako bi došle do mladalačkog izgleda u šezdesetim, a zanemaruju vrlo veliki uticaj ishrane na kožu.
Ketrin Zita Džouns pokazuje savršen kroj odela za punije dame Foto: Profimedia / Ukrainian Joint Forces Operation press-service

Kako godine prolaze, telo prirodno prolazi kroz brojne promene – metabolizam se usporava, hormoni opadaju, a koža gubi elastičnost. Ali dobra vest je da hrana može biti moćan saveznik u borbi protiv starenja. Pravilno osmišljena ishrana u četrdesetim godinama, pa i ranije, može ne samo usporiti spoljašnje znakove starenja, već i pomoći ženama da u šezdesetim izgledaju mladoliko, vitalno i sveže.

Prema preporukama nutricionista sa vodećih svetskih portala, ključ leži u pametnim odabirima – proteinima, zdravim mastima, antioksidansima i vlaknima, koji zajedno hrane kožu iznutra i čuvaju njen mladalački sjaj.

U jelovniku za žene u 40-tim trebalo bi da budu uključeni:

1. Proteini – temelj mladolikog izgleda

Stručnjaci savetuju unos od najmanje 30 g proteina po obroku, jer proteini podstiču proizvodnju kolagena – ključnog za zategnutu kožu. Jaja, piletina, riba, mahunarke i grčki jogurt trebalo bi da budu deo svakodnevne rutine.

Foto: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

2. Zdrave masti i omega-3 kiseline

Losos, avokado, lanene i chia semenke, bademi i orasi pomažu koži da ostane elastična i otporna na bore. One takođe smanjuju unutrašnje upale koje ubrzavaju starenje.

3. Antioksidansi iz prirode

Voće i povrće jarkih boja – poput bobičastog voća, paradajza, paprike i spanaća – puni su vitamina C i E koji štite ćelije kože i podstiču njenu regeneraciju.

4. Hidratacija – ključ sjajne kože

Pored vode i biljnih čajeva, važno je unositi i hranu bogatu vodom, poput krastavca i lubenice. Hidrirana koža izgleda punije, svežije i sjajnije.

Ketrin Zita Džouns pokazuje savršen kroj odela za punije dame Foto: Profimedia / Ukrainian Joint Forces Operation press-service

5. Hrana za creva = hrana za lice

Zdrava crevna flora povezana je s balansiranim hormonima i blistavom kožom. Jogurt, kefir, kimči, integralne žitarice i vlakna trebalo bi da budu redovni na trpezi.

6. Šećer i industrijska hrana – tihi neprijatelji

Previše šećera i prerađenih masti oštećuje kolagen i ubrzava pojavu bora. Zato se preporučuje minimalan unos slatkiša, brze hrane i industrijskih grickalica.

Primer jelovnika za 7 dana da biste u šezdesetim godinama izgledale mladoliko:

Ponedeljak

Doručak: Ovsena kaša sa borovnicama i chia semenkama
Ručak: Salata od sočiva sa maslinovim uljem i pečenim paprikama
Večera: Grilovani losos i brokoli na pari
Užina: Orasi i zeleni čaj

Foto: CHRIS CHEW / UPI / Profimedia

Utorak

Doručak: Grčki jogurt sa jagodama i lanenim semenkama
Ručak: Slatki krompir sa crnim pasuljem i rukolom
Večera: Pečena piletina i dinstani kelj
Užina: Kockica tamne čokolade (85%) i šaka badema

Sreda

Doručak: Smoothie od spanaća, banane, avokada i bademovog mleka
Ručak: Skuša sa integralnim pirinčem i grilovanom tikvicom
Večera: Supa od leblebija i korenastog povrća
Užina: Kefir i par oraha

Četvrtak

Doručak: Jaja na oko sa avokadom i integralnim hlebom
Ručak: Salata sa kinoom, crnim pasuljem, kukuruzom i limun-dresingom
Večera: Tofu sa pečenim batatom i blitvom
Užina: Jagode i par kockica kokosovog čipsa

Foto: Profimedia

Petak

Doručak: Čija puding sa bademovim mlekom i malinama
Ručak: Piletina sa karfiol-pireom i zelenom salatom
Večera: Tuna salata sa maslinama, rukolom i avokadom
Užina: Jogurt sa malo cimeta i šaka semenki bundeve

Subota

Doručak: Palenta sa feta sirom i krastavcem
Ručak: Vegetarijanski gulaš sa leblebijama i povrćem
Večera: File oslića sa mladim krompirom i blanširanim spanaćem
Užina: Suve šljive i zeleni čaj

Nedelja

Doručak: Omlet sa pečurkama i paradajzom
Ručak: Grilovani ćureći file i salata od cvekle
Večera: Supa od tikvica i praziluka
Užina: Smoothie od borovnica i badema