Ko ne sme nikako da pije kefir: Može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme

Kefir je fermetisani mlečni proizvod i smatra se jednim od najzdravijih napitaka, ali ljudi sa određenim zdravstvenim problemima ne bi trebalo da ga konzumiraju

Objavljeno: 22.02.2025. 21:33h
Ko ne sme nikako da pije kefir?, Foto: Shutterstock

Kefir ima sledeće blagotvorne efekte na telo:

  1. Poboljšava varenje - sadrži probiotike koji normalizuju crevnu mikrofloru.
  2. Jača imuni sistem – laktobacili i vitamini B podržavaju odbranu tela.
  3. Pomaže kod netolerancije na laktozu - fermentacija smanjuje sadržaj laktoze, čineći kefir lakšim za varenje.
  4. Podržava zdravlje kostiju – bogato je kalcijumom, magnezijumom i vitaminom D.
  5. Smanjuje nivo stresa - triptofan u sastavu promoviše proizvodnju serotonina.
  6. Pomaže u kontroli težine - niskokalorični, bogat proteinima i probiotički proizvod stvara osećaj sitosti.
    foto: Shutterstock

Za koje bolesti se preporučuje redovno konzumiranje kefira

  1. Disbakterioza i crevni problemi - probiotici poboljšavaju mikrofloru.
  2. Zatvor i loše varenje - poboljšava peristaltiku creva.
  3. Gastritis sa niskom kiselošću - stimuliše proizvodnju želudačnog soka.
  4. Osteoporoza - Visok sadržaj kalcijuma jača kosti.
  5. Sindrom iritabilnog creva - ako se dobro toleriše, pomaže u poboljšanju funkcionisanja gastrointestinalnog trakta.
  6. Dijabetes - Nizak glikemijski indeks pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi.

Za koje bolesti se ne preporučuje kefir

  1. Gastritis sa visokom kiselinom i čir na želucu mogu povećati iritaciju sluzokože.
  2. Netolerancija na laktozu (teška) – čak i male količine laktoze mogu izazvati nelagodnost.
  3. Urolitijaza - zbog sadržaja kalcijuma i kiselosti može doprineti stvaranju kamenja.
  4. Dijareja i akutne crevne infekcije - tokom ovog perioda bolje je izbegavati fermentisane mlečne proizvode.
foto: Shutterstock

Koliko dugo možete čuvati kefir u otvorenom pakovanju u frižideru?

Nakon otvaranja pakovanja: do 2-3 dana na temperaturi od +2…6°C.

Rok trajanja neotvorenog pakovanja zavisi od načina proizvodnje:

Prirodni kefir (živi, bez konzervansa) - do 7 dana.

Važno: ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Ako je ukus postao previše kiseo, a miris je neprijatan, proizvod je pokvaren.

Zašto je kefir zdraviji od jogurta?

  1. Manje šećera - za razliku od većine jogurta koji se kupuju u prodavnici, kefir ne sadrži dodatni šećer.
  2. Više probiotika – Kiselo testo sadrži raznovrsnije i otpornije sojeve bakterija.
  3. Manje kalorija - generalno ima manje kalorija od zaslađenih jogurta.
  4. Lakše za varenje - enzimi u kefiru razgrađuju laktozu, što ga čini pogodnijim za osobe sa blagom netolerancijom na laktozu.
  5. Bolje deluje na crevnu mikrofloru - probiotici u kefiru deluju efikasnije.

Zašto nije dobra dijeta zasnovana na kefiru?

Može izazvati nedostatak hranljivih materija - kefirna dijeta je monotona i ne sadrži sve potrebne vitamine i minerale. Povećana kiselost - uz produženu upotrebu, može negativno uticati na stomak. Rizik od neravnoteže mikroflore - prekomerne količine fermentisanih mlečnih proizvoda mogu dovesti do neravnoteže u crevima. Brzo povećanje telesne težine - kefirne dijete ne pružaju dugotrajan efekat, težina se vraća nakon završetka dijete. Može izazvati slabost i vrtoglavicu - nedostatak ugljenih hidrata i masti dovodi do nedostatka energije.