4 najbolje slavske salate, među njima nisu ruska i mimoza: Odlično idu uz meso i pitu
Totalno drugačije salate koje će oduševiti sve goste
Autor:
Kada dođe vreme da pripremamo slavu, izbor salata postaje pravi izazov. Nikad nije lako odlučiti se koje će biti na trpezi, jer su slavske salate zaista posebne. Bogate su ukusima i često predstavljaju savršen spoj tradicionalnog i modernog. Evo nekoliko recepata za omiljene slavske salate koje će sigurno oduševiti vaše goste.
1. Salata sa piletinom i pečurkama
Sastojci: 300 g pilećeg filea, 200 g pečuraka, 2 kisela krastavca, 200 g majoneza, 100 g pavlake, 1 kašika senfa, so, biber.
Priprema: Ispecite pileći file i isecite na trakice. Pečurke propržite, a zatim sve sastojke sjedinite u velikoj činiji. Dodajte senf, pavlaku i majonez, dobro promešajte i začinite po ukusu. Ova salata se najbolje služi hladna.
2. Salata sa prazilukom i krompirom
Sastojci: 5 krompira, 1 veći praziluk, 150 g majoneza, 1 kašika sirćeta, so, biber.
Priprema: Skuvajte krompir, oljuštite ga i isecite na kockice. Praziluk sitno iseckajte i pomešajte sa krompirom. Dodajte majonez i sirće, začinite solju i biberom po ukusu i dobro promešajte.
3. Posna salata sa tunjevinom i pasuljem
Sastojci: 1 konzerva tunjevine, 1 konzerva crvenog pasulja, 1 glavica crnog luka, 1 sveža paprika, 1 veza peršuna, maslinovo ulje, so, biber.
Priprema: Ocedite tunjevinu i pasulj, a zatim ih pomešajte u činiji. Dodajte sitno seckani crni luk, papriku i peršun. Začinite maslinovim uljem, solju i biberom. Ova salata se može poslužiti kao lagani dodatak na posnoj slavi.
4. Salata od cvekle sa renom
Sastojci: 2 sveže cvekle, 1 kašika rena, 200 g pavlake, malo limunovog soka, so.
Priprema: Cveklu skuvajte ili ispecite, zatim oljuštite i narendajte. Pomešajte sa renom i pavlakom, dodajte limunov sok i so po ukusu. Ova osvežavajuća salata daje prelep kontrast bojama i ukusima na slavskom stolu.