"Nakon 18. godine OVO je najbolja preventiva raka dojke": Saveti dr Jagode Jorge koje svaka žena mora da zapamti

Gostujući na "Lepa&Srećna konferenciji zdravlje žena" doktorka Jagoda Jorga je dala nekoliko veoma korisnih saveta vezanih za ishranu i prevenciju raka dojke

Objavljeno: 16.10.2024. 07:00h
Autor:
Foto: Printscreen/youtube

Oktobar je mesec kada pričamo o karcinomu dojke i golgoti kroz koje prolazi žena sa ovom dijagnozom. Gostujući na "Lepa&srećna konferenciji zdravlje žena", profesor doktor Jagoda Jorga je pričala o ishrani pre dijagnoze raka, ali i jelovniku nakon borbe sa rakom dojke.

Doktorka Jorga tvrdi smatra da je najbolja prevencija karcinoma sprečavanje gojaznosti od 18. godine, kao i apstinencija od alkohola.

"Prevencija je i pravilna ishrana, izobilje povrća, voća i 750 grama mesa nedeljno. Suhomesnato jesti samo po jedan listić, ako baš morate. Riba treba da se jede 2 puta nedeljno. Ništa neobično, ništa egzotično.

Pravilna ishrana i zdrava fizička aktivnost su najbolji izbor," tvrdi Jagoda Jorga, nutricionista.

foto: Printscreen Youtube / Stetoskop

Doktorka takođe tvrdi da je sirova hrana precenjena, te da pacijentima obolelim od karcinoma savetuje da jedu termički obrađeno povrće.

"Osoba koja je na lečenju od raka je osetljiva, a sirovo povrće može d aje dovede do crevne infekcije. Tada toj osobi savetujem da 99% hrane bude termički obrađeno.

Pacijenti oboleli od raka skloni su da u hrani traže magični lek, ali ja preporučujem terapijsku dijetu koju mogu da "skinu" sa sajta Instituta za onkologiju.

Moj savet je da umesto kilo cvekle, pojedu kvalitetan komad mesa kako bi telu vratili snagu," zaključuje doktorka Jorga.

Na sajtu Instituta za onkologiju piše da je zdrava ishrana veoma poželjna za oporavak tela.

foto: Shutterstock

Evo šta da jedete posle hirurškog zahvata:

U periodu nakon operacije treba izbegavati gazirana pića i hranu koja izaziva gasove (pasulj, grašak, brokoli, kupus, zelene paprike, krastavac). Ukoliko je apetit slab, treba jesti manje obroke svaka 1­2 sata (umesto 3 velika obroka) i primeniti i druge mere za poboljšanje apetita i obezbeđivanje potrebnih hranljivih sastojaka.

Kako bi se ubrzalo zarastanje rana, preporučuje se hrana bogata proteinima i kalorijama. Dobar izbor čine: jaja, sir, mleko, sladoled, lešnik, kikiriki, meso, piletina i riba. Kaloričnost se može povećati različitim dodacima (npr. sosovi).

Posle hemoterapije:

  • Koristite plastične tanjire i staklene čaše.
  • Žvaćite žvake ili bombone bez šećera.
  • Jedite sveže ili smrznuto voće i povrće umesto onog iz konzerve.
  • Pokušajte da konzumirate aromatičnu hranu sa novim ukusima i začinima ­ beli luk, ljuta paprika, bosiljak, origano, ruzmarin, senf, kečap, nana, kako biste stimulisali čulo ukusa.
  • Kako bi hrana bila što ukusnija, pre svakog jela ispirajte usta rastvorom sode­bikarbone, soli i vode za ispiranje usta. Promućkajte dobro i ispljunite.
  • Češće perite zube, kako biste sprečili neprijatan miris iz usta.
  • Marinirajte meso kako bi brže omekšalo.
  • Ukoliko hrana bogata proteinima (crvena mesa) prouzrokuje neugodan ukus, zamenite je drugim visokopr oteinskim namirnicama (mlečni proizvodi, jaja, pečurke, mahunarke).
  • Da biste smanjili mirise, poklopite čaše sa tečnošću i pijte na slamčicu; izbegavajte da jedete u previše zagrejanim i zadimljenim prostorijama.
  • Probajte nove ukuse hrane kad god se osećate dobro i nemate mučninu.
    foto: Shutterstock

Ako imate simptome anemije:

– konzumirajte namirnice bogate gvožđem: iznutrice, crvena mesa, jaja (2­3 puta nedeljno), semenke bundeve, badem, pšenične klice, kakao, pasulj, lisnato zeleno povrće; – konzumirajte namirnice bogate antocijanskim bojama, koje sprečavaju pojavu anemije (kupina, borovnica, cvekla); – apsorpciju gvožđa pomažu vitamini C, B6, B12 i folna kiselina; neprijatelji apsorpcije su jak čaj i kafa, ako se piju u toku obroka, kao i mlečni proizvodi.

Živite zdravo:

1. Svakoga dana unosite najmanje 400 grama različitog svežeg voća i povrća.

2. Jedite najmanje pet puta dnevno.

3. Održavajte odgovarajuću telesnu težinu.

4. Budite svakodnevno fizički aktivni.

5. Nemojte pušiti!

6. Alkoholna pića se ne preporučuju.

7. Izbegavajte preterano sunčanje!

8. Odlučite da živite aktivno i zdravo!