5 italijanskih jela koje morate da naučite da spremate: Pripremaju se lako, zdrava su, ukusna i ne goje
Nije pica jedino italijansko jelo koje mnogi obožavaju. Danas vam donosimo najlepše recepte koji će vas oduševiti
Autor:
Prizovite mirise i ukuse Italije u svom domu i to sa 5 recepata koje možete spremati svaki dan u radnoj nedelji.
Parmigiana di melanzane
Potrebno je:
- 5 manjih patlidžana - isečenih na jednake veličine i posoljenih
- oko 680 sosa od paradajza
- Ulje
- Beli luk
- so
- Malo brašna
- Mocarela 500 grama
- Bosiljak
- Parmezan
Priprema: Iseckani patlidžan posolite i ostavite da pusti vodu. Nakon pola sata ga operite i posušite krpom. Svako parče patlidžana uvaljajte u brašno, a potom ga ispržite u dubokom ulju. Izvadite iz ulja i dobro ocedite na paprinom ubrusu.
Dok spremate patlidžan, pripremite sos od paradajza. U jednu dublju šerpu na malo ulja prodinstajte beli luk. Zatim dodajte paradajz sos i kuvajte oko pola sata dok se sos ne smanji, tj višak tečnosti ispari.
Kada ste pripremili i sos i patlidžan, uradite sledeće: u vatrostalnu činiju na dno stavite malo sosa od paradajza, potom stavite red patlidžana, pa red mocarele i parmezana i svežeg bosiljka, pa red patlidžana i sve dok ne potrošite materijal .Na vrh stavite mocarelu, parmezan i bosiljak. Zapecite u rerni na 170 stepeni celzijusa oko pola sata.
Kaneloni
Potrebno je:
- Pakovanje kanelona
- 2 glavice crnog luka
- Mleveno meso
- 2 šargarepe
- začini po želji
- Pavlaka za kuvanje.
Priprema: Na ulju predinstajte crni luk i šargarepu, sitno seckanu, a potom i mleveno meso i začine. Kada napravite fil njime napunite kanelone. Punjene kanelone poređajte u tepsiju pa zalijte pavlakom za kvuanje. Stavite u rernu i zapecite.
Toskanska piletina
Sasojci:
- Pileća prsa
- 1 glavica crnog luka
- 5 čena belog luka
- 1 grančica ruzmarina
- pola šoljice sušenog paradajza
- 1 šolja brašna
- 1 kašika suve začinske paprike
- so i biber
- 1 kašika sušenog origana
- 1 šolja belog vina
- 1 šolja pilećeg bujona
- 2 pune šake bebi spanaća
- Pavlaka za kuvanje
Priprema: Piletinu uvaljajte u brašno i ispržite na malo ulja. Izvadite je iz ulja u kojem se pržila i ostavite je sa strane, a u tom ulju predinstajte beli i crni luk , pa dodajte seckan ruzmarin i začine. Zatim nalijte vino i vratite piletinu unutra. Kada uvri dodajte malo bujona i bebi spanać i sušeni paradajz. Zatim pred kraj nalijte malo pavlake za kuvanje i parmezana i sve poklopite. Ostavite da provri, a onda jednostavno poslužite.
Supa od belog luka
Potrebno je:
- 1 glavica crnog luka
- 1 praziluk
- 2 glavice belog luka
- Majčina dušica
- 2 krompira
- Pileći bujon
- svež peršun
- pavlaka za kuvanje
- prepečeni hleb
Priprema: Na malo ulja prodinstajte crni i beli luk, a potom i praziluk. Dodajte majčinu dušicu, krompir i pileći bujon tako da ogrezne sadržaj. Nakon 20 minuta kuvanja sve izblendirajte pa potom dodajte pavlaku za kuvanje. Poslužite sa prepečenim hlebom i svežim peršunom.
Italijansko seljačko jelo
Potrebni sastojci:
- Špagete
- Slaninica
- kačkavalj
- jaja
- kisela pavlaka
- neutralna pavlaka
- Beli luk
Priprema: Skuvajte špagete al dente. Zatim u tiganju prepržite slaninicu. Izvadite ih iz tiganja a u tom tiganju stavite kuvane špagete. U posebnoj činiji izemšajte jaje, pavlaku, neutralnu pavlaku i time prelijte špagete. Vratite u njih slaninicu i sve poslužite.