9 najboljih vežbi za vratnu kičmu: Popravljaju držanje i otklanjaju bol u vratu

Donosimo vam 9 najboljih vežbi za vratnu kičmu, koje popravljaju držanje i otklanjaju bol u vratu.

Objavljeno: 11.09.2024. 13:25h
Foto: Shutterstock

Posebne vežbe koje promovišu fleksibilnost kičme i pomažu u održavanju mišića vrata u tonusu veoma su korisne za lepotu i zdravlje.

Ova serija vežbi ima za cilj razvijanje pravilnog položaja glave, što je važno za držanje. Žena čija je glava spuštena ili uvučena u ramena kada hoda izgleda neprivlačno. Pogrešan položaj glave se ponekad primećuje kod devojaka koje pokušavaju da sakriju spoljašnje znake sazrevanja, na primer, da su visoke iznad svojih godina. Opuštena glava je rezultat oslabljenog mišića vrata. Opušteni mišići vrata se pojavljuju kao bore. Vrat sa dvostrukom bradom takođe pogoršava izgled . Zbog toga je potrebno ojačati mišiće vrata redovnim vežbama.

foto: Daria Kulkova / Alamy / Alamy / Profimedia

Specijalne vežbe za fleksibilnost kičmenog stuba

Mnoge žene imaju problema sa vratnom kičmom, posebno one koje na poslu dugo sede u istom položaju, gledajući sve vreme u istom pravcu. To dovodi do očvršćavanja mišića ili smanjenja obima pokreta, a na vratnom delu kičme se razvijaju promene, što često izaziva glavobolje i druge poremećaje. Zbog toga su veoma važne posebne vežbe koje promovišu fleksibilnost kičmenog stuba.

Takođe treba da obezbedite pravilan položaj glave dok se odmarate, spavate na tvrdom krevetu i samo na ravnom jastuku.

foto: Svitlana Hulko / Alamy / Alamy / Profimedia

1. Sedeći na stolici, spojite ruke iznad glave, isprepletite ruke i stavite dlanove na glavu. Povucite vrat prema gore, pritisnite glavu dlanovima nadole, a zatim otpustite pritisak iz ruku i vrata.

2. Sedeći sa prekrštenim nogama (“turski”), savijte se napred, nazad, u stranu, napravite kružni pokret glavom, zatim u stojećem položaju, stopala u širini ramena, ruke na struku. Tokom vežbe pratite svoje disanje (pri savijanju napred izdahnite; pri savijanju unazad udahnite).

3. Lezite na stomak, oslonite se na podlaktice. Slobodno spustite glavu, a zatim povucite napred kao da nastavljate torzo. (Vežba isteže, jača i opušta mišiće vrata).

4. Dok ležite na stomaku, uhvatite se za savijene noge, zabacite glavu unazad i ponovo lezite na stomak uz izdisaj.

5. Stanite na jedan korak od zida, naslonite se leđima na njega, odmaknite karlicu i trup od zida i dodirujte samo cervikalno-okcipitalnu regiju, pa se ponovo naslonite leđima na zid. (Vežba za jačanje dubokih mišića vrata).

6. Dok sedite ili stojite, lagano nagnite glavu unazad i gurnite bradu napred što je više moguće.

foto: Shutterstock

7. Stojeći sa skupljenim nogama, stavite težu knjigu na glavu i ispružite vrat prema gore, istovremeno spustite ramena, a ruke pustite da slobodno vise uz telo. Zatim opustite mišiće.

8. Sedeći sa razdvojenim nogama i oslanjajući se rukama iza tela, okrenite se ulevo, desnom rukom dodirnite pod iza levog dlana, pogledajte unazad, vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu na drugoj strani.

9. Sedeći, savijte kolena, uhvatite ih rukama i nagnite se unazad tako da vam ruke budu potpuno ispravljene, zabacite glavu unazad, istegnite vrat što je više moguće i udahnite, zatim ispravite glavu i izdahnite. (Vežba za jačanje mišića leđa i vratnih pršljenova jača mišiće, čija mlohavost doprinosi formiranju dvostruke brade).

10. Stojeći na kolenima sa naglaskom na dlanovima, naizmenično naginjite i zabacite glavu unazad, napravite kružni pokret glavom udesno i ulevo.

11. Sedeći sa savijenim nogama, stisnite ruke u šake, stavite jednu na drugu i njima poduprite bradu, podižući laktove do nivoa šaka. Nagnite glavu prema otporu ruku - šake podignite glavu na gore.

12. Ležeći na leđima, ruke slobodno leže duž tela, savijte glavu i istovremeno savijte stopala. Vratite se na početnu poziciju, ispružite noge.

13. Lezite na leđa na podignutu površinu, sa glavom dalje od ivice podignute platforme. Spustite glavu na grudi, nagnite je unazad i pravite kružne pokrete.

14. Sedeći sa savijenim nogama, ruke na pojasu, nagnite glavu udesno, levo, zabacite unazad, ispravite glavu.

15. Stojeći sa nogama u širini ramena, okrenite glavu ulevo i nagnite torzo unazad, zatim se ispravite i okrenite glavu. Uradite isto u drugom pravcu.

Bonus video: