Pitali smo onkologa šta jede za doručak: Kaže da je ovo najzdraviji obrok, a može da se nosi i na posao

Svi znamo da doručak treba da pojedemo sami, ručak da podelimo sa prijateljem, a večeru da damo neprijatelju, ali da li zaista pekarske proizvode treba da jedemo religiozno?

Objavljeno: 28.08.2024. 08:39h
Autor:
Foto: Elena Shashkina / Alamy / Alamy / Profimedia

17 kardiologa, onkologa, neurologa, gastroenterologa i stomatologa se složilo da su ova 2 obroka najzdraviji doručak koji treba da jedemo, prenosi Today.

Kada je ishrana u pitanju, ovi stručnjaci se pridržavaju mediteranske ishrane, DASH dijete ili ishrane MIND. To su dijete koje smanjuju pritisak, rizik od kancera i šansu za razvoj neuroloških problema kao što je Alchajmerova bolest.

Zajedničko ovim dijetama je fokus na integralnim žitaricama, uključivanje mnogo povrća, voća, mahunarki, maslinovog ulja, orašastih plodova i nemasnih proteina.

foto: Profimedia

Koji doručak svi doktoru jedu?

Ovsena kaša sa bobicama, semenkama i orasima. Ovas je bogat vlaknima, a mnogi smatraju da ima jedinjenje koje je najsličnije majčinom mleku.

"Bogat je vlaknima, zbog toga održava normalnu crevnu floru i sprečava zatvor," kaže gastroenterolog.

U samleveni ili ovas celog zrna kuvan regularno možete da dodate laneno seme, seme konoplje, seme bundeve, suvo ili sveže bobičasto voće, med...

Doručak broj 2. koji doktori rado jedu je avokado na tostu od celog zrna.

foto: Shutterstock

"Zdrava masnoća me drži sitom, ali takođe imam zdrave ugljene hidrate koji me pokreću ujutu“, kaže kardiolog.

"U samo jednom malom parčetu tosta, imate dovoljno kalorija i hrane da preživite do ručka i osećate se dobro".

Doktori savetuju da možete da jedete i jogurt sa bobicama, koštunjavim voćem i suvim voćem. Bitno je samo ne jesti šećere.