PREDLOG ZA RUČAK: PAELJA - sprema se brzo, a imaćete osećaj kao da ste na nekom Španskom ostrvu a ne u svojoj trpezariji

Saznajte kako na lak i brz način možete u svom domu osetiti ukus i miris Španije

Objavljeno: 30.01.2024. 09:35h
Foto: Print screen/ The Dot Pot

Ako više ne znate šta bi spremali za ručak, sve vam je dosadilo, ponestalo vam je ideja, pogledajte recept za čuvenu PAELJU koja se vrlo lako sprema. Ovo špansko jelo možete praviti sa mesom, kao kombinaciju morskih plodova i mesa ili samo sa morskim plodovima.

Mi ćemo ovaj put sa vama podeliti posni recept paelje sa morskim plodovima.

foto: Printscreen Youtube/The Dot Pot

Najpre ćemo napraviti fond od povrća za koji nam je potrebno:

  • 1 šargarepa
  • 1 koren peršuna
  • 1 crni luk

Fond spremamo na sledeći način:

U šerpici najpre na vrlo malo ulja stavimo prepolovljeni crni luk da se zapeče, a zatim nalijemo vodu u koju ubacimo šargarepu i koren peršuna, začinimo sa malo soli, bibera i sušenog celera po ukusu. Veoma je važno napomenuti da se povrće kuva sa korom, nije ga potrebno ljuštiti. Kada se skuva, fond je potrebno procediti.

Sada prelazimo na pripremu same paelje, ovo su sastojci koji su nam potrebni:

  • 1 crveni luk
  • 1 ceo čen belog luka
  • 3 papričice, slatke ili ljute po ukusu
  • sveži peršun
  • pirinač
  • morski plodovi
  • belo vino
  • so
  • biber
  • šafran
  • limun
  • maslinovo ulje
foto: Printscreen Youtube / The Dot Pot

U tiganj sipamo maslinovo ulje, zatim ubacujemo sitno iseckan luk i propržimo na jačoj vatri uz konstantno mešanje, posolimo i dodamo beli luk, nakon 2,3 minuta stavljamo i našu papriku. Nakon nekih 1 do 2 minuta sledi pirinač koji što je vrlo važno prethodno NIJE skuvan. Malo promešamo pa dodamo malo belog vina, kada vino ispari ubacujemo vrlo bitan začin, a to je šafran. Sada prelijemo sve sa fondom koji smo prethodno napravili, stavimo i peršun, pa promešamo i poklopimo. Posle 5 minuta smanjimo na laganu vatru i poređamo morske plodove na vrh, pa vratimo poklopac. Zatim posle još 5 minuta sklanjamo poklopac dok sva voda koja je ostala ne uvri i pojačamo vatru da bi se dno naše paelje zapeklo što je ključno za pravu paelju.

Na kraju našu paelju možemo posuti svežim peršunom, preliti sa malo maslinovog ulja i preko nacediti malo limuna.

Sigurno vam je već voda krenula na usta, prema tome bacite se na pripremu ovog španskog nacionalnog jela i PRIJATNO!

Bonus video: