SALEP JE OMILJENI TURSKI NAPITAK KOJI MORATE PROBATI: Pravi se lako, ukus je BOŽANSTVEN, a poboljšava i rad CREVA

Recept za najbolji salep se brzo pamti, a ukus očarava svakoga, deca ja naročito vole tokom hladne zime.

Recepti
20:06h Autor:
SALEP JE OMILJENI TURSKI NAPITAK KOJI MORATE PROBATI: Pravi se lako, ukus je BOŽANSTVEN, a poboljšava i rad CREVA
Salep, Foto: Shutterstock

Salep je tadicionalni slatki napitak koji nam dolazi sa Bliskog istoka, a na našim prostorima je postao popularan za vreme Turaka. Pravi se vrlo lako i služi se topao, a posebno ga mališani vole tokom hladnih dana. Sa druge strane, može da bude dobar i za čišćenje creva.

Salep u prahu je osušeno, mleveno korenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje). Kod nas se salep priprema od osušenog, samlevenog i prerađenog gomolja običnog kaćuna (Orchis morio).

Orhideja
foto: Shutterstock

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuvaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na vazduhu, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se seckaju u prah, proseju i čuvaju na suvom.

Priprema se na sledeći način:

Sastojci:

  • 1 l vode (ili mleka)
  • 1 kašika salepa u prahu
  • šećer,
  • cimet i/ili đumbir
Salep
foto: Stil

Priprema:

Kašiku salepa u prahu pomeša sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuvati kratko vreme, pa dodati umućeni salep. Kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Sipa se u staklene čaše ili šolje, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Čisti salep je nešto skuplji, od 50 grrama se dobije 3 litra ovog ukusnog napitka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs