IDEJE ZA POSNU SLAVSKU TRPEZU: Najlepši posni recepti za topla i hladna predjela, glavna jela i najlepšu prazničnu TORTU
Još uvek imate vremena da napravite najlepšu posnu trpezu do sada uz ove jednostavne i ukusne recepte.
Autor:
Kako već sigurno znate, za Svetog Nikolu se po pravilu spremaju posna jela, a mi smo za vas izdvojili nekoliko najlepših predloga, od predjela do poslastice.
Osim ajvara i posne ruske salate, koji spadaju u klasično posno predjelo, predlažemo vam da napravite prelepu salatu s flekicama i susamom! Ova inovacija sigurno će oduševiti sve goste!
Sastojci:
- 200 g testenine (flekica),
- 150 g posnog majoneza,
- 1 kašičica senfa,
- 150 g kukuruza šećerca,
- 200 g karfiola,
- 1 veća crvena paprika,
- 1 paprika iz turšije,
- 1 manji crveni luk,
- 2 kašike susama,
- 2 kašike semena suncokreta,
- 180 g tunjevine.
Topla, ukusna pita uvek je dobrodošla, pa tako i na slavi. Za vas smo izdvojili 3 najukusnije posne pite od gotovih kora:
1. Krompiruša
2. Kupusara
3. Manastirska pita
Ukoliko želite i neko toplo posno predjelo, nema boljeg predloga od Svetogorske čorbe:
Sastojci:
- Glave od više vrsta morske ribe,
- 5-7 glavica crnog luka,
- 4-5 šargarepa,
- posna sitna testenina,
- koren celera,
- mlevena paprika,
- malo soli,
- nekoliko zrna bibera,
- peršunov list,
- celerov list,
- mirođija.
Pasulj je svakako neizostavno jelo na posnoj slavi, a mi vam predlažemo fantastični tučeni prebranac:
Sastojci:
- kilogram tetovca,
- 3-4 glavice crnog luka,
- nekoliko čenova belog
- luka, list lovora,
- malo bibera.
Zaprška:
- 300 g crnog luka ili praziluka,
- kašika ulja,
- mlevena paprika,
- so i biber po ukusu.
Ono što je na mrsnoj slavi pečenje, to je na posnoj svakako riba. Umesto standardnih fileta ili prženih komada ribe, odvažite se i pripremite savršeni riblji paprikaš:
Sastojci:
- 1,5 kg somovine ili druge rečne ribe,
- 1 kg luka,
- 4 dl belog vina,
- 1 kašika sirćeta,
- 1,5 dl ulja,
- 1 kašičica ljute mlevene paprike,
- 1 kašičica slatke mlevene paprike,
- 4 zrna bibera,
- 1 kašika paradajz pirea,
- 1 kašika peršunovog lišća,
- 1 kašičica celerovog lišća,
- mleveni biber, so po ukusu.
I poslednji, a mnogima i omiljeni deo slavske trpeze su prelepe poslastice, naš predlog je ova čokoladna torta koja se brzinski priprema a neverovatno je uksna!
Zasucite rukave i pripremite najlepšu slavsku trpezu do sada! Srećno!
Bonus video: