PREDLOG SLAVSKE TRPEZE ZA MRSNU SLAVU: Od predjela, glavnog jela pa sve do slatkih zalogaja - SAMO ODABRANI RECEPTI
Donosimo vam samo najlepše recepte za mrsnu slavsku trpezu kako biste mogli da spremite najukusnija jela
Autor:
Sutra slavimo Aranđelovdan, jednu od tri najveće slave kod Srba. Ove godine Aranđelovdan pada u utorak, što znači da se za ovaj veliki praznik sprema mrsna trpeza.
Predjelo
Ako ste naučili da složite suvomesnato predjelo kao profesionalci, dobro bi bilo i da spremite neke zanimljive kombinacije, poput ove:
Sastojci:
- 500 gr krem sira
- 150 gr kiselih krastavčića
- 200 gr obarene piletine (ili šunke)
- 50 gr majoneza
- 1 čen belog luka (po ukusu)
- so po ukusu
- badem za dekoraciju
Pripremu pogledajte u linku ispod:
Potrebno je:
- 2-3 kuvana jaja
- 1 krompir
- 1 veća šargarepa
- 3-4 kisela krastavčića
- 100 gr graška
- 1 crvena kisela paprika
- 1 šolja od 100 ml majoneza
- 1 kašika senfa
- 1 kašika sirćeta iz kiselih krastavčića
- 100 gr suvog vrata ili belog mesa piletina
- soli
Rolat od mesa
- 400 gr mlevenog mesa,
- 200 gr pilećih grudi,
- 150 gr suve slanine, malo kačkavalja ili tvrdjeg sira,
- 2-3 čena belog luka, so, biber, suvi začin,
- 1 jaje, mlevena paprika, peršunov list, mala korica hleba,
- 1 glavica crnog luka,
- 1 obarena šargarepa
Kafanska čorbica
Sastojci:
- 500 grama telećeg mesa od buta ili vrata
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza zeleni (2 šargarepe, paškanat, peršun)
- 1 koren celera
- 2 krompira
- 1 dl ulja
- 2 kašike brašna
- 2 dl kisele pavlake
- 1 žumance
- so
- biber
- lorber
- malo peršunovog lista
Slavska sarma
- Veća glavica kiselog kupusa
- 1kg mlevenog mešanog mesa (junetina/svinjetina)
- Dimljena slaninica
- sveža slaninica
- Meso po želji (od vrata, rebarca, ko šta voli)
- Domaća mast
- Čaša pirinča
- Suva začinska paprika
- So i biber
- 2-3 glavice crnog luka
- 5,6 čena belog luka
- Lovorov list
Pita od kupovnih kora
Sastojci:
- 12 kora za pitu
- 250gr sitnog sira
- 250ml pavlake za kuvanje
- 100gr putera
- 20ml ulja
- so po potrebi
Jagnjeće pečenje iz rerne
Potrebni sastojci:
- Kilogram i po jagnjetine;
- 100 ml ulja;
- 400 ml belog vina;
- 500 ml vode;
- pola praziluka;
- 3 srednje glavice crnog luka;
- 1 glavica belog luka;
- 2 šargarepe;
- 1,2 kilograma krompira;
- so, aleva paprika, ruzmarin, peršun, biber.
Minjon torta
Sastojci za 3 kore:
1. Kora: 5 belanaca,150gr šećera, kašika brašna, 200gr oraha
2. Kora: 5 belanaca,150gr šećera, kašika brašna, 200gr lešnika
3. Kora: 5 belanaca, 150gr šećera, kašika brašna, 200gr badema
Fil: 15 žumanaca; 15 kašika šećera; 100gr čokolade za kuvanje; 300gr maslaca.
Glazura (moze i ne mora): 200gr bele cokolade, 5-6 kašika ulja
Za ukras odozgo: Orasi, bademi, mleveni lešnici ili šta god da volite.
I najvažnije je da spremite slavski kolač po ovom proverenom receptu: